Bronovo toch in beeld als calamiteitenziekenhuis voor coronapatiënten

Ziekenhuiskamer in HMC
Ziekenhuiskamer in HMC © ANP
DEN HAAG - Het HMC Bronovo wordt mogelijk toch een calamiteitenziekenhuis voor coronapatiënten. Het HMC is hierover in overleg met het ministerie van Volksgezondheid en de Haagse burgemeester Jan van Zanen. 'Met een speciaal calamiteitenziekenhuis creëer je voor korte tijd extra medische capaciteit', zegt bestuursvoorzitter Ingrid Wolf van het HMC.
Wolf achtte de kans dat Bronovo een calamiteitenziekenhuis zou worden vorige week nog vrij klein. Het aantal besmettingen in de regio Den Haag loopt nog steeds zodanig op, dat er in opdracht van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) wordt onderzocht of het haalbaar is om coronapatiënten in het HMC Bronovo te behandelen.
'Ik vind het noodzakelijk om ook in de regio Den Haag zo'n extra buffer voor nood of calamiteiten te maken', legt Wolf uit. 'De toestroom van Covid-patiënten is groot en baart ons echt zorgen', vertelt ze. De bedden die het HMC heeft aangewezen voor mensen die ernstig ziek zijn door het coronavirus liggen al weken vol en de toestroom via de Spoedeisende Hulp neemt alleen maar toe. 'Daar komt bij dat overplaatsing van patiënten naar andere regio’s moeizaam verloopt', aldus de ziekenhuisbestuurder.

De rek eruit

Een deel van de reguliere zorg wordt net als elders in het land afgezegd. Acute zorg, inclusief de oncologie, gaat wel altijd door, verzekert het HMC. Bijkomend probleem voor het ziekenhuis is dat steeds meer medewerkers thuis moeten blijven. Ofwel omdat ze zijn besmet, of omdat ze milde klachten hebben en op een testuitslag moeten wachten. Inmiddels is 'de rek eruit'. Wolf noemt de situatie urgent.
Met een speciaal calamiteitenziekenhuis 'creëer je voor korte tijd extra medische capaciteit', zegt de bestuursvoorzitter van het HMC. In het Bronovo, dat op de nominatie staat om over vier jaar te worden gesloten, is geen intensive care of Spoedeisende Hulp, maar mogelijk kan er wel een verpleegafdeling komen. 'Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat het personeel van elders komt', aldus Wolf. Ze ziet een rol weggelegd voor personeel uit zelfstandige behandelklinieken.

Snel goed nieuws

Helemaal zeker is de vestiging van het 'coronaziekenhuis' nog niet. 'We hopen de regio snel goed nieuws te kunnen geven', zegt Wolf. Maar een calamiteitenhospitaal inrichten en operationeel krijgen, vraagt tijd, geld en geschikt personeel, waarschuwt ze. Als het plan doorgaat, zal het Bronovo dienst doen als noodziekenhuis zolang er kans op 'code zwart' bestaat, het niveau waarop de ziekenhuizen worden overspoeld en niet iedereen meer geholpen kan worden.