Vrouw (74) die illegaal bilfillers inspoot voorlopig niet voor de rechter

Foto ter illustratie: ANP
Foto ter illustratie: ANP
ZOETERMEER - Voorlopig zal Karla K. (74), de Zoetermeerse vrouw die ‘foute’ bilfillers bij mensen zou hebben ingespoten, niet voor de rechter verschijnen. Dat bleek woensdag tijdens een tussentijdse zitting bij de Haagse rechtbank. De vrouw moet zelf geopereerd worden.
Volgens het OM heeft de vrouw tussen 2005 en 2013 in elk geval bij twaalf mensen fillers ingespoten terwijl ze zou hebben geweten dat die schadelijke stoffen bevatten. Het gaat om siliconen en PMMA. Karla K. zou de gezondheidsrisico's van de stoffen verzwegen hebben voor haar klanten. Ook was de Zoetermeerse volgens het OM niet bevoegd om de fillers te injecteren.
Het OM verwijt haar bovendien dat ze de bilvergrotingen uitvoerde onder onhygiënische omstandigheden. Lichaamsdelen zouden niet ontsmet zijn. Ook gebruikte Karla K. geen steriele producten, aldus het OM.

Bobbels op de billen en zweren

Klanten van Karla K. hebben volgens het OM last van uiteenlopende klachten zoals bobbels op billen of andere lichaamsdelen, huiduitslag, verkleuring van de billen, zweren, stekende en brandende pijn, ontstekingen. Slachtoffers zeiden dat ze niet goed meer konden zitten of liggen.
Tijdens een eerste zitting in februari vroeg de advocaat van Karla K. aan de rechtbank om de zaak tegen haar te stoppen omdat er sprake zou zijn van verjaring. Dat verzoek werd afgewezen. Woensdag verklaarde de rechtbank dat de inhoudelijke behandeling van de zaak is uitgesteld omdat Karla K. zelf twee operaties zou moeten ondergaan.

Undercover in Nederland

De inhoudelijke behandeling van de zaak is een half jaar opgeschoven, naar 14 april 2021. Het Openbaar Minister verzette zich hiertegen, maar de rechtbank vond uitstel toch nodig.
K. en haar advocaat waren woensdag niet op de zitting. De advocaat wil niet zeggen of Karla de beschuldigingen bekent of ontkent. Tijdens de uitzending van Alberto Stegeman, die de zaak in het programma Undercover in Nederland aan het rollen bracht, zei de vrouw dat ze alleen maar massages uitvoerde.