Boosheid om hossende kroeggangers vlak voor horecasluiting

De partytenten op het Plein in Den Haag
De partytenten op het Plein in Den Haag © Twitter @annaholligan
DEN HAAG - Verbazing over een 'feest' op het Plein in Den Haag woensdagavond. In tenten die daar zijn opgezet is vlak voor het ingaan van de nieuwe coronamaatregelen nog gefeest, blijkt uit een video op Twitter van BBC-correspondent Anna Holligan. Het feest is 's avonds rond tien uur stilgelegd door handhavers van de gemeente en de politie. 'Dit is volstrekt onverantwoord', aldus burgemeester Jan van Zanen in een verklaring. Een onderzoek volgt.
Op de beelden is te zien dat feestende mensen behoorlijk losgaan op luide muziek. Een van kroegen op het Plein bevestigt dat de opnamen van woensdagavond zijn. Het café waarvoor de tenten staan, was niet bereikbaar voor commentaar. Onder de beelden van video op Twitter wordt met verbazing gereageerd op het gefeest. 'Tja....', schrijft viroloog Marion Koopmans. 'Om je kapot te schamen', zegt een ander op Twitter.
Ook burgemeester Van Zanen reageert in de verklaring zeer ontstemd. 'Deze mensen hebben lak aan hardwerkende medewerkers in de zorg, patiënten die op de IC liggen of wiens operatie nu wordt uitgesteld. Natuurlijk willen mensen weer feesten, maar door dit soort egoïstisch gedrag duren de maatregelen alleen maar langer. Zo raak je jezelf, anderen en ondernemers ook alleen maar harder. We onderzoeken de situatie en welke stappen we kunnen nemen tegen deze zaak en tegen zijn bezoekers', stelt hij.
BBC-correspondent Anna Holligan maakte deze beelden:
Deze beelden zouden in de tent zijn gemaakt:

'Hele hufterige actie'

'Dit kan echt niet. Houd je aan de regels en doe het voor een ander! #COVID19', zegt minister Ank Bijleveld op Twitter. PvdA-voorman Lodewijk Asscher zei tijdens het debat over de coronamaatregelen in de Tweede Kamer: 'Terwijl wij hier spraken was hier in een tent op het Plein een groot feest aan de gang, wat wel laat zien dat we nog een lange weg te gaan hebben om met zijn allen corona aan te pakken. Dat is echt wel een hele hufterige actie naar al die ondernemers die daar de dupe van zijn.'
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat in een verklaring aan verscheidene media weten afstand te nemen van de videobeelden. 'In deze tijd is dat niet het beeld en signaal wat je mag afgeven. Het is onacceptabel', stelt directeur Dirk Beljaarts. De beelden doen volgens de KHN-voorman afbreuk aan de 'zorgvuldige opgebouwde status die duizenden horecaondernemers en hun personeel hebben opgebouwd in de laatste maanden'. 'Dit is een exces en is niet dé horeca. Dé horeca huilt vanavond en heeft de afgelopen maanden alles gegeven om een veilige plek te bieden voor uitgaan.'
Het aantal besmettingen in Nederland is de laatste weken erg gestegen. In de regio's Haaglanden en Hollands Midden is de situatie volgens het RIVM ernstig. Kijk hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente. Wil je meer cijfers? Kijk dan op ons coronadashboard.