Cel- en taakstraf voor vier jongens die man mishandelden na anderhalve meter-opmerking

© ANP
DEN HAAG - De rechtbank heeft vier jongens tussen de 15 en 19 jaar oud leer- en werkstraffen opgelegd voor het mishandelen van een 53-jarige man. Ook krijgen ze een gevangenisstraf van 38 tot 42 dagen, maar die hebben ze al in voorarrest gezeten. Het slachtoffer vroeg de jongens in de Haagse wijk Wateringse Veld om anderhalve meter afstand te houden, waarna hij werd geschopt en geslagen.
Behalve de leer- en werkstraffen mogen de vier jongens een jaar lang geen contact met elkaar hebben. Ook moeten ze een schadevergoeding van in totaal 1782 euro betalen aan het slachtoffer. Ze krijgen daarnaast een proeftijd van twee jaar.
Het slachtoffer liep op 25 maart met zijn vriendin op de Laan van Wateringseveld. Daar vroeg hij aan de jongens of hij er langs mocht en of ze vanwege het coronavirus afstand wilden houden. Eén van de jongens ging toen heel dicht bij het slachtoffer staan. Toen het slachtoffer zijn arm strekte om hem op afstand te houden, raakte hij hem licht.

Man loopt trauma op

Hierop begonnen de jongens het slachtoffer te slaan en werd hij, toen hij op de grond lag, hard tegen zijn hoofd, handen en lichaam geschopt. 'Dat het letsel relatief beperkt is gebleven, is niet aan de verdachten te danken. Ze hebben geen enkel respect getoond voor de lichamelijke integriteit van het slachtoffer', oordeelde de rechtbank.
Uit de slachtofferverklaring blijkt dat de mishandeling veel impact heeft gehad. Naast lichamelijke klachten, heeft de man ook een trauma opgelopen.

Mishandeling gefilmd

De hele mishandeling werd van veraf gefilmd door iemand met een telefoon. Mede daardoor en door camerabeelden en foto's die eerder genomen waren, konden de jongeren op 12 mei worden aangehouden. Ze maakten deel uit van een groep die vaker voor overlast zorgde in de wijk.