Aanhoudingen en inval in Leids café vanwege drugslijn naar Frankrijk

Grand Café Herenstraat is voorlopig gesloten
Grand Café Herenstraat is voorlopig gesloten © Chris de Waard
DEN HAAG - Een 40-jarige Leidenaar en een 48-jarige Hagenaar zijn maandag opgepakt om uitgeleverd te worden aan Frankrijk. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekend. De mannen worden ervan verdacht samen met anderen vanuit Nederland een drugslijn naar Frankrijk te hebben gerund. Ook wordt een Leids café in de Herenstraat genoemd als ontmoetingsplek voor de verdachten.
De twee werden afgelopen maandag in Leiden en Leiderdorp aangehouden naar aanleiding van een verzoek van de Franse autoriteiten aan het OM Den Haag. De autoriteiten in het Franse Nancy verdenken de twee van deelname aan een criminele organisatie en de invoer van drugs.
De drugs werden aan verschillende netwerken in Frankrijk geleverd en onder meer vervoerd in een auto met verborgen laadruimte. Tijdens de actie maandag werden Grand Café Herenstraat in Leiden en en een woning boven het café doorzocht. Daarbij werd heroïne aangetroffen.

Café als ontmoetingsplek

Een 38-jarige vrouw die in het pand aanwezig was, is aangehouden op verdenking van drugsbezit. Zij zal in Nederland worden vervolgd. Vermoedelijk speelde het café een belangrijke rol als ontmoetingsplek van de verdachten.
Een derde verdachte uit Leiden werd in Duitsland aangehouden. In een van de Leidse woningen trof de politie zo'n 35.000 euro aan contant geld aan. Ook werden in de drie woningen van de verdachten vermoedelijk drugs aangetroffen.