Reguliere zorg in hele regio wordt nog verder afgeschaald

REGIO - De reguliere zorg in de regio's Haaglanden en Hollands Midden wordt nog verder afgeschaald. Zestig procent van de planbare, reguliere zorg kan niet meer geleverd worden. Dat heeft het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) besloten. Door de zorg af te schalen kunnen de regionale ziekenhuizen de opname van coronapatiënten beter aan.

Zondag maakte het ROAZ al bekend de zorg zeker veertig procent af te schalen. De behandelend arts zal per patiënt een inschatting maken welke zorg moet doorgaan. Met name oncologische behandelingen en acute zorg zullen door blijven gaan.

'Er wordt hier in het LUMC heel de tijd over gesproken en vergaderd. Dit is iets wat we echt niet wilden', reageert Frits Rosendaal, arts-epidemioloog van het LUMC. 'Alsmaar afschalen is natuurlijk een probleem. Daarom is het vervelend dat we het nu weer moeten doen.'

Ziekenhuisgroep HMC

Ook de ziekenhuisgroep HMC spreekt van 'een ingrijpend besluit' en 'een urgente situatie'. HMC legt bijna alle niet-acute zorg in Den Haag en omstreken voorlopig stil. De medewerkers zijn nodig om op andere plekken bij te springen. Onder Haaglanden Medisch Centrum (HMC) vallen de ziekenhuizen Westeinde en Bronovo in Den Haag en Antoniushove in Leidschendam.

De operatiekamer en verpleegafdelingen in het Bronovo gaan dit weekend dicht. Bovendien stoppen de niet-spoedeisende ingrepen in Antoniushove, de zogenoemde electieve zorg. 'Wij schalen hiermee in totaal 80 tot 90 procent van onze electieve zorg af', verklaart bestuursvoorzitter Ingrid Wolf van HMC. De acute zorg in de ziekenhuizen, waaronder de behandeling van kankerpatiënten, gaat door, benadrukt HMC. Het HagaZiekenhuis in Den Haag, dat niet onder HMC valt, heeft nog geen maatregelen aangekondigd om het stijgende aantal coronapatiënten het hoofd te kunnen bieden.

Verplaatsing voorkomen

In de meeste ziekenhuizen in de regio zijn de poliklinieken open. Per ziekenhuis kan het verschillen welke zorg er nog geleverd kan worden. Patiënten worden persoonlijk geïnformeerd als hun behandeling wordt uitgesteld.

In de regio's Haaglanden en Hollands Midden neemt het aantal Covid-patiënten dat wordt verpleegd of op de IC ligt nog steeds toe. Door de verdere afschaling kan de acute zorg door blijven gaan. Ook komt er meer capaciteit beschikbaar voor de opvang van Covid-patiënten in de eigen regio, zodat verplaatsing naar andere regio's of mogelijk zelfs Duitsland wordt voorkomen.

Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) regio West, bestaat uit de verschillende ziekenhuizen, ambulancezorg, huisartsen(posten), GGZ, VVT-instellingen en GHOR/GGD uit de regio West van Zuid-Holland. De regio omvat zowel veiligheidsregio Hollands Midden als Haaglanden. Het LUMC in Leiden is voorzitter van het ROAZ en daarmee verantwoordelijk voor de regionale coördinatie van de organisatie. Onder het ROAZ vallen de volgende ziekenhuizen: Leids Universitair Medisch Centrum, Haaglanden MC, Groene Hart Ziekenhuis, Reinier de Graaf Gasthuis, LangeLand, Alrijne Ziekenhuis en Haga.

Meer over dit onderwerp:
CORONAVIRUS ROAZ ZIEKENHUIZEN
Deel dit artikel: