Coronavirus: 'Eenmalige uitkering voor horeca'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
REGIO - De tweede golf van het coronavirus is in volle gang. Volg alles rond het virus in ons liveblog van vrijdag 23 oktober.
Dit liveblog is gesloten.

Directeur HMC: 'Dweilen met de kraan open'

'We zitten midden in een tsunami van coronapatiënten en ambulances rijden rondjes met patiënten omdat ze hen in de regio niet meer kwijt kunnen', zegt Ingrid Wolf, voorzitter van de raad van bestuur van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) tegen het AD. Wolf slaat in de krant alarm over de volledig verstopte opvang van coronapatiënten en roept iedereen met een zorgachtergrond op te komen helpen in ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingshuizen en de Thuiszorg.
Volgens de topvrouw wordt er in het HMC met man en macht gewerkt om de grote hoeveelheden mensen met corona op te vangen. Daarnaast moet ook de acute zorg door gaan, maar die combinatie is volgens Wolf dweilen met de kraan open.
'We krijgen meer patiënten binnen en hebben minder personeel dan tijdens de eerste golf', citeert het AD. 'We hebben vandaag al de hele middag de Spoedeisende Hulp van locatie Westeinde moeten sluiten voor mensen met corona, die mogelijk op de ic moeten worden behandeld.'

Westland krijgt twee commerciële sneltestlocaties

Vanaf dit weekend kun je je aanmelden voor een coronatest bij commerciële sneltestlocaties in Naaldwijk en Honselersdijk, meldt mediapartner WOS. Wie zich er laat testen weet binnen een uur of hij of zij besmet is met het coronavirus. Ook wordt deze test uitsluitend via een wattenstaafje in de neus gedaan. In tegenstelling tot de PCR-test die de GGD gebruikt, is deze test niet gratis.
De testlocatie in Honselersdijk, waar je vanaf morgen terecht kunt, is meer een teststraat, waar je overigens ook een afspraak kunt maken als je geen auto hebt. De locatie in Naaldwijk, die maandag open gaat, is geen teststraat, maar een locatie in een leegstaande kantoorruimte. De beide testbedrijven hebben niet alleen ruimte voor particulieren, maar ook voor bedrijven die personeel willen laten testen.

'Eenmalige uitkering voor horeca'

Horecabedrijven kunnen een eenmalige tegemoetkoming krijgen omdat ze zeker vier weken de deuren hebben moeten sluiten. Het kabinet werkt aan zo'n regeling, bevestigen Haagse bronnen, hoewel de gesprekken hierover nog gaande zijn. Maandag wordt de uitbreiding van het economische steunpakket gepresenteerd.
De NOS berichtte vrijdag over de eenmalige uitkering van 2.500 euro. Volgens ingewijden is dat meer een gemiddelde. Het bedrag dat een bedrijf krijgt wordt waarschijnlijk vastgesteld op basis van de omzet.
Op aandringen van de Kamer is de 'economische driehoek' van het kabinet (ministers Eric Wiebes van Economische Zaken, Wopke Hoekstra van Financiën en Wouter Koolmees van Sociale Zaken) gaan onderzoeken op welke manier het steunpakket eventueel kan worden uitgebreid. Daarbij werd specifiek gekeken naar bedrijven in de horeca- en evenementensector omdat zij extra hard worden geraakt door de 'gedeeltelijke lockdown' die 13 oktober werd aangekondigd.

Hotels mogen geen alcohol meer schenken na 20.00 uur

Hotels mogen vanaf 20.00 uur geen alcohol meer schenken in hun bars en restaurants. Ook mag de drank dan niet meer worden geleverd via roomservice. Deze aanscherping van de coronamaatregelen gaat meteen vrijdagavond in, meldt een woordvoerder vrijdag namens het kabinet. Het kabinet trekt daarmee één lijn met het verbod op de verkoop van alcoholische dranken in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur.
De horeca is sinds vorige week gesloten en voor winkels is de verkoop van alcohol na 20.00 uur niet meer toegestaan. De enige plek buitenshuis waarvoor een uitzondering werd gemaakt, waren de hotels. Zij mogen hun restaurant en bar openhouden, omdat het voor hotelgasten niet mogelijk is zelf in de kamer voor eten of drinken te zorgen, zo redeneert het kabinet.
De hotels mochten ook na 20.00 uur alcohol schenken aan hun gasten, maar daar komt nu dus voorlopig een einde aan. Aanleiding is de verwarring die er in sommige gevallen ontstond. Ook maakten mensen er soms misbruik van, wat leidde tot overlast, aldus een woordvoerder van het nationaal kernteam crisiscommunicatie Covid-19.

Horecabranche noemt alcoholklok voor hotels 'symboolpolitiek'

De horecabranche heeft geen goed woord over voor het kabinetsbesluit om een alcoholklok voor hotels in te voeren. 'Wederom het toppunt van symboolpolitiek', zegt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Volgens hem doet het kabinet dit alleen maar om daadkrachtig over te komen. Maar dat is voor de bühne, vindt de horecaman. 'Dit gebeurt naar aanleiding van feestende jongeren die op hotelkamers alcohol hebben gedronken. Maar dat was een incident. Het is ongekend om alle 2500 hotels in Nederland daarvoor te straffen.'
De nieuwe maatregelen komen hard aan voor de horecabranche, die op de achtergrond juist werkt aan oplossingen om cafés en restaurants zo snel mogelijk weer open te krijgen. Beljaarts stelt dat het best mogelijk is om met slimmere maatregelen toch bezoekers toe te laten in bijvoorbeeld eetgelegenheden. "Dat kan zonder gevaar voor de volksgezondheid, en dan houdende we de economie ook nog een beetje draaiende.'

D66 Den Haag wil stembureaus eerder open

D66 in de Haagse gemeenteraad wil dat kiezers langer de tijd krijgen om hun stem uit te brengen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. 'Onze democratie is erbij gebaat dat zoveel mogelijk mensen stemmen', stelt fractievoorzitter Hanneke van der Werf. 'Maar veel stemlokalen zijn niet groot genoeg om de 1,5 meter afstand te kunnen houden en verzorgingstehuizen of scholen zullen deze keer minder geschikt zijn om een stembureau neer te zetten. Daarnaast zullen Hagenaren -vanwege gevreesde drukte- mogelijk angstig zijn om zich op de verkiezingsdag tot een stembureau te wenden.'
'In deze gekke tijd moeten we ons extra goed voorbereiden om de verkiezingen mogelijk te kunnen maken, zeker nu we zien dat veel locaties niet beschikbaar zijn', zegt Van der Werf. 'Het zou zonde zijn als het gevolg daarvan is dat mensen maar thuis blijven.' In andere landen zoals Nieuw-Zeeland en de VS is early voting -het stemmen vóór verkiezingsdag- al mogelijk. 'Als we dit ook in Den Haag kunnen doen zorgen we ervoor dat onze democratie echt voor iedereen toegankelijk is. Het is goed denkbaar dat hele huishoudens door een quarantaine op verkiezingsdag niet het huis kunnen verlaten, laat staan stemmen,' zegt Van der Werf.

De Jonge: begin volgende week duidelijkheid over persconferentie

Het is nog niet zeker of premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdag weer een persconferentie geven over de aanpak van het virus en het aantal besmettingen. De Jonge geeft aan hier maandag waarschijnlijk meer over te weten. Het aantal nieuwe besmettingen loopt snel op, maar eventuele effecten van het meest recente pakket maatregelen dat half oktober werd aangekondigd, zouden pas volgende week te zien zijn. Volgens de minister liggen "alle scenario's op tafel" als het aantal nieuwe besmettingen dat per dag wordt gemeld niet langzaam omlaag gaat. Hij wijst op maatregelen die in het voorjaar tijdens de 'intelligente lockdown' zijn genomen maar nu nog niet.
Voorafgaand aan de ministerraad op vrijdag hielden verscheidene ministers crisisberaad. Naar verwachting zal een groep bewindspersonen en experts elkaar zondag ook op het Catshuis spreken, en volgt er een bijeenkomst van het Outbreak Management Team (OMT) op maandag. Op die dag wordt ook bekendgemaakt of de persconferentie op dinsdag doorgaat. Mocht die toch worden gehouden, betekent dat niet direct dat er grote ingrijpende maatregelen volgen. Rutte en De Jonge gebruikten eerdere persconferenties om Nederlanders te herinneren aan de regels en om specifieke punten aan te kaarten.

Meer dan 10.000 positieve tests gemeld in een etmaal

Voor het eerst is het aantal nieuwe coronagevallen in een etmaal boven de 10.000 uitgekomen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 10.007 positieve tests geregistreerd, en dat is opnieuw een dagrecord. Op donderdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9281 besmettingen. Het waren er aanvankelijk 9283, maar dat aantal is bijgesteld.
In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 60.000 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 270.000 mensen in Nederland positief getest. Als het huidige tempo aanhoudt, wordt over een paar dagen de 300.000e coronabesmetting vastgesteld.
Het aantal sterfgevallen steeg met 47. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend waren 46 sterfgevallen gemeld.

Bijna 2100 coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gestegen tot 2073. Dat is zeventig meer dan op donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 248 coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 187 mensen de verpleegafdelingen hebben verlaten. Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten, en hoeveel van hen naar een ic zijn overgebracht of zijn overleden, is niet bekend. Het totaal aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg met 61 naar 1601.
De intensivecareafdelingen hebben afgelopen etmaal 43 coronapatiënten opgenomen. Daarnaast hebben 34 mensen de ic verlaten, en daardoor steeg het totaal aantal daar met 9 naar 472. Ook daar is niet bekend hoeveel van de 34 zijn overleden en hoeveel terug naar een verpleegafdeling mochten.
In de afgelopen 24 uur zijn 35 mensen verplaatst naar ziekenhuizen in andere delen van het land.

Huisartsen in Haaglanden maken zich geen zorgen

Huisartsverening Hadoks maakt zich ondanks het oplopend aantal coronabesmettingen geen zorgen om de hulpverlening van de huisartsen in de regio. 'Tijdens de eerste golf zagen we dat patienten de straat niet op durfden en de huisarts meden. Daar is nu gelukkig geen sprake van', vertelt Rob Jansen, voorzitter van Hadoks, waar meer dan vijfhonderd huisartsen uit de regio bij aangesloten zijn.
'We hebben onze coronazorg volledig gecentraliseerd bij het Haga-ziekenhuis en onze patienten weten dit ook. Hierdoor durven ze nu wel naar hun huisarts te gaan', vult Jansen aan. 'Tijdens de eerste golf droogde de zorg op en daar is gelukkig nu geen sprake van. Enige is dat de ziekenhuizen de planbare zorg hebben afgeschaald. Hierdoor lopen de wachttijden natuurlijk wel op.'
De huisartsenpraktijken hebben net als andere sectoren te maken met een hoger ziekteverzuim dan normaal, maar ook hier maakt Jansen zich nog geen zorgen om. 'Natuurlijk zijn er mensen die besmet zijn of in quarantaine moeten omdat een huisgenoot besmet is, maar gelukkig denkt de GGD mee en krijgen we zoveel mogelijk voorrang zodat iedereen snel weer aan het werk kan. Hierdoor valt het met het ziekteverzuim ook mee. Het is onvergelijkbaar met de eerste golf, toen overviel het ons en nu zijn we er beter op voorbereid. We maken ons uiteraard ernstig zorgen om de ziekenhuizen, maar bij de huisartsen lijkt alles goed op orde te zijn.'

Wachttijden coronatests landelijk sterk gedaald

De wachttijden voor het laten afnemen van een coronatest zijn sinds 5 oktober sterk gedaald. Wie op dit moment telefonisch of online een afspraak voor een test maakt, moet gemiddeld 56 uur wachten op de uitslag. Op 4 oktober was dat nog 90 uur. Dat meldt de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland vrijdag.
De testcapaciteit is vanaf 5 oktober opgeschaald, onder meer door de inschakeling van buitenlandse labs. Waar er op 4 oktober nog 30.000 tests per dag konden worden afgenomen, loopt dat aantal nu op richting de 50.000, aldus een woordvoerder van de GHOR. 'Het aanbod van tests is nu groter dan de vraag', aldus de woordvoerder.
GGD Hollands Midden laat desgevraagd weten dat wie vandaag belt, morgen terecht kan voor een test. Er is vrijdag nog plek in de teststraten, die zitten niet vol. Voor Haaglanden geldt hetzelfde, maar de GGD geeft aan dat de beschikbare ruimte per locatie kan verschillen, waardoor mensen mogelijk niet in de dichtstbijzijnde teststraat terecht kunnen.

Hortus Botanicus in Leiden kampt met flink dalende bezoekersaantallen

De coronacrisis zorgt voor flink dalende bezoekersaantallen bij de Hortus Botanicus in Leiden, vertelt directeur Paul Kessler in West Wordt Wakker. 'In maart tot juni moesten we dicht. En het is nu rustiger dan normaal. De Hortus is drie hectare groot, dus we zouden 500 mensen tegelijk kunnen ontvangen. Dat halen we op dit moment helaas niet.
Directeur Paul Kessler van de Hortus Botanicus
Directeur Paul Kessler van de Hortus Botanicus © Omroep West

LUMC: Carnaval leidde tot piek in coronabesmettingen

Carnaval heeft geleid tot een toename in COVID-19-gevallen in carnavalsregio's. Dat concluderen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De onderzoekers ontdekten ook dat carnaval in 2018 verantwoordelijk was voor een toename in het aantal griepgevallen. Ze beschrijven hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Public Health.
'Wat lange tijd werd gedacht, is nu bewezen', vertelt Willem Lijfering, epidemioloog bij het LUMC. 'Het aantal COVID-19-gevallen was na carnaval dit jaar veel hoger in carnavalsregio's dan in niet-feestvierende gemeenten. Met data van het RIVM hebben we het aantal COVID-19-gevallen per regio kunnen bepalen en dus ook vergelijken.'

Bezoekregeling Reinier de Graaf gasthuis verder aangescherpt

Patiënten van het Reinier de Graaf gasthuis in Delft mogen vanaf vrijdag nog maar één bezoeker per dag ontvangen. Deze bezoeker mag ook niet vaker dan één keer per dag langs komen. De maatregel wordt getroffen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. 'Wij begrijpen dat dit een ingrijpende maatregel is, die voor zowel onze patiënten als voor onze bezoekers een grote impact kan hebben. Daarom kijken wij samen met de behandeld arts of we deze regeling in specifieke situaties kunnen versoepelen. Denk hierbij de kinderafdeling, de afdeling Kraam- en verloskunde, afdeling Neonatologie en aan terminale patiënten', schrijft het ziekenhuis op de website.
Voor mensen die op bezoek willen, heeft het Reinier de Graaf gasthuis een tip: 'Om teleurstelling te voorkomen, vragen we u vooraf af te stemmen met familie en vrienden wie, wanneer op bezoek komt. Ook is het mogelijk om telefonisch of via beeldbellen contact te houden met uw dierbare als de gezondheidssituatie dit toe laat.'

'Ziekenhuispersoneel moet blijven werken na melding corona-app'

Van zorgmedewerkers in ziekenhuizen wordt verwacht dat ze blijven werken als ze via hun corona-app zien dat ze in aanraking zijn geweest met iemand die besmet is. Dat is het beleid van de NVZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, meldt Trouw. Reden is dat de ziekenhuismedewerkers niet gemist kunnen worden. Ze moeten dan wel extra beschermingsmiddelen krijgen om besmetting van anderen tegen te gaan.
'De zorg heeft de ruimte om op basis van professionele inschatting en ervaring van de zorgverlener in specifieke situaties beredeneerd af te wijken', aldus het ministerie van Volksgezondheid in de krant. Het ministerie kan leven met het afwijkende beleid van ziekenhuizen. In het algemeen is het dringende advies bij een melding op de corona-app juist om tien dagen in quarantaine te gaan.
Uit onderzoek blijkt volgens het ministerie dat er genoeg persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar zijn voor de tweede coronagolf, zowel bij regulier als preventief verbruik.

Nederlander geeft recordbedrag uit bij webwinkels

Nederlanders hebben in het tweede kwartaal een recordbedrag uitgegeven bij buitenlandse webwinkels in de Europese Unie en de omzet van Nederlandse webwinkels groeit harder dan ooit. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. Volgens het statistiekbureau heeft de coronapandemie naar alle waarschijnlijkheid de internetomzet omhoog gestuwd.
Nederlandse consumenten gaven in het tweede kwartaal 696 miljoen euro uit bij buitenlandse webwinkels in de Europese Unie. Dat is op jaarbasis 37 procent meer.
De verkopen bij Nederlandse webwinkels stegen in het tweede kwartaal vergeleken met een jaar eerder met 55 procent. Dat is de snelste groei ooit gemeten. Het CBS maakt onderscheid tussen pure webwinkels en zogenoemde multichannelers, bedrijven die zowel via fysieke winkels als internet verkopen. De omzet van pure webwinkels in Nederland groeide met 45 procent. Bij de multichannelers was de onlineverkoop in het tweede kwartaal 68 procent hoger.

Gemeente Nieuwkoop vraagt inwoners lichtjes voor raam te zetten

In de gemeente Nieuwkoop zijn ze gestart met de actie 'Samen maken we het lichter'. Met deze actie vraagt de gemeente aan inwoners om een lichtje voor het raam te zetten en een lichtje te brengen bij inwoners die dat goed kunnen gebruiken.
Burgemeester Robbert-Jan van Duijn vertelt: 'In het begin van de coronacrisis waren we allemaal heel actief met het zorgen voor elkaar. We stuurden kaartjes naar eenzame dorpsgenoten, zetten teddyberen voor het raam en belden wat vaker met inwoners die ineens thuis moesten blijven. Laten we dat met elkaar weer oppakken! De dagen worden korter en het weer slechter. Daarnaast zijn er de maatregelen rondom het coronavirus die kunnen zorgen voor eenzaamheid en verdriet. Samen zorgen we er in Nieuwkoop voor dat we elkaar helpen, aan elkaar denken en elkaar een lichtje brengen.'

Oversterfte in week van 12 tot en met 18 oktober

In week 42 (12 tot en met 19 oktober) overleden naar schatting meer dan 3.200 mensen, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit zijn er ruim 200 meer dan een week eerder, toen er 2.996 mensen overleden. De sterfte in week 42 is daarmee bijna 400 hoger dan verwacht voor deze periode. De hogere sterfte valt samen met deopkomende tweede golf van de corona-epidemie in Nederland.
Volgens het CBS stierven er vooral veel ouderen. In week 42 gingen er naar schatting meer dan 1.800 mensen van 80 jaar en ouder dood. In week 41 waren dit er 1.647, ongeveer evenveel als in week 40. Ook in de leeftijdsgroep tot 65 jaar nam de sterfte toe in week 42. De sterfte in de leeftijd 65 tot 80 jaar nam juist iets af.

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.
Wil je weten wat er donderdag gebeurde? Lees dan hier ons liveblog terug.