Taakstraf voor man die twee Lekkerkerkers doodreed

Dodelijk ongeval op de N210
Dodelijk ongeval op de N210 © MediaTV
LEKKERKERK - De 64-jarige Arno van T. uit Gouda is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur voor het veroorzaken van een fataal verkeersongeluk. Ook krijgt hij een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar. Twee 29-jarige inzittenden kwamen om het leven bij het ongeluk op 23 december 2018 op de N210 bij Lekkerkerk.
Van T. reed op de N210 een stuk achter twee auto's aan waarvan de bestuurders ruzie met elkaar hadden. De ene auto haalde de andere in -over een doorgetrokken streep- en stopte plotseling. De bestuurder liep met een hamer op de andere auto af. Van T. reed in zijn bestelbus en had de ruzie helemaal gemist. Met 80 kilometer per uur knalde hij op de achterste van de twee auto's.
'Ik heb niet zitten opletten', zei Van T. daarover tijdens de zitting van twee weken geleden. Hij had niets van de verkeersruzie en de achtervolging meegekregen. 'De auto doemde plots voor me op. Mijn voet ging nog naar het rempedaal, maar het was te laat.'

'Verschrikkelijk voor nabestaanden'

In de auto waar T. tegenaan knalde, zaten vier broers en de vriendin van een van hen. Zij en een van de broers kwamen om het leven. Een andere broer raakte zwaar- en blijvend gewond, hij zit in een rolstoel. De andere twee broers liepen ook ernstig letsel op.
Tegen Van T. was door het Openbaar Ministerie (OM), naast een taakstraf van 240 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een rijontzegging van achttien maanden geëist voor onder meer onvoorzichtig rijgedrag. 'Ik vind het verschrikkelijk voor de nabestaanden. Het is vreselijk, ik vergeef het mezelf nooit', zei een hevig geëmotioneerde Van T. tegen de rechter.

'Beter had opgelet'

'De verdachte heeft dit niet gewild. Hij kwam terecht in een situatie die door bizar gedrag van iemand anders was gecreëerd', zei de officier van justitie tijdens de behandeling van de zaak twee weken geleden. Maar 'dit ongeluk had voorkomen kunnen worden als hij beter had opgelet', zo motiveerde hij zijn forse eis.
De man met wie de verkeersruzie was, is afgelopen juli in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van drieënhalf jaar en een rijontzegging van vier jaar voor roekeloos rijgedrag. Hij was onder invloed van drugs.