Nep-pakketbezorger licht achttien ouderen op: 19.000 euro buitgemaakt

Pakketbezorger belt aan
Pakketbezorger belt aan © ANP
ZOETERMEER - Door zich voor te doen als pakketbezorger heeft een 23-jarige Amsterdammer onder andere bejaarden in Sassenheim en Zoetermeer opgelicht. In totaal lichtte hij in heel Nederland achttien ouderen op wat zorgde voor een schade van 19.000 euro. Het Openbaar Ministerie eiste donderdag in de Haagse rechtbank drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Ook moet hij van de officier 19.000 euro terugbetalen.
De werkwijze van de man was steeds hetzelfde. Van tevoren werd het slachtoffer gebeld door iemand die zich voordeed als medewerker van PostNL. Er lag een pakketje klaar dat voor 1 euro bezorgd kon worden. Wanneer het slachtoffer daarin toestemde, verscheen even later een man aan de deur met een pakketje.
De man met het pakketje had een mobiele telefoon bij zich en op het openingsscherm stond het logo van PostNL. Daarop moest het slachtoffer zijn pasje leggen en vervolgens zijn pincode intoetsen. Die keek de man dan af en na afloop verwisselde hij de pinpas van het slachtoffer voor een andere.

Zoetermeerse betrapt de man

Op 24 april 2020 vertrouwde een alerte mevrouw uit Zoetermeer de postbezorger niet. Zij belde haar dochter en die belde de politie. De Amsterdammer werd ter plekke aangehouden.
Hij had de telefoon met het nep-PostNL-scherm bij zich. In zijn onderbroek had hij nog een andere telefoon en verschillende gestolen bankpasjes. Uit politieonderzoek bleek daarna dat kort daarvoor drie andere Zoetermeerders op dezelfde wijze waren benaderd en slachtoffer waren geworden van oplichting.

Vertrouwen beschaamd

Volgens de officier van justitie zijn achttien oplichtingen bewezen en twee pogingen daartoe. Ook heeft de Amsterdammer volgens het OM twaalf keer gepind met gestolen bankpassen. Extra kwalijk vindt de officier het dat de verdachte kennelijk doelbewust ouderen als slachtoffer uitkoos.
'Het gaat om kwetsbare personen die vaak afhankelijk zijn van anderen en dus genoodzaakt zijn om die te vertrouwen', zei de officier. 'Dat vertrouwen heeft de verdachte beschaamd. Waardoor zij op hun oude dag plotseling getekend zijn door angst en wantrouwen.'