Coronavirus: Meer salaris voor zorgmedewerkers en volgende week dinsdag nieuwe persconferentie

Het aantal patiënten op de corona-afdelingen van ziekenhuizen neemt steeds verder toe I
Het aantal patiënten op de corona-afdelingen van ziekenhuizen neemt steeds verder toe I © ANP 2020/Rob Engelaar
REGIO - De tweede golf van het coronavirus is in volle gang. Volg alles rond het virus in ons liveblog van dinsdag 27 oktober.
Dit liveblog is gesloten.
Volgende week dinsdag komt het kabinet weer met een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen, tenzij cijfers aanleiding geven tot een andere afweging. Dat zei premier Rutte dinsdagavond tijdens een persmoment. Het was geen officiele persconferentie, er werden dan ook geen nieuwe maatregelen aangekondigd.
Wel zei minister De Jonge dat de maatregelen waarschijnlijk nog tot in december gaan duren. 'Het zal volgens hem nog wel even gaan duren voordat de besmettingsgraad met het coronavirus ver genoeg omlaag is. Volgens De Jonge staat het reproductiegetal nu op 1,16. Dat betekent dat een persoon gemiddeld 1,16 andere mensen aansteekt.

Meerderheid Tweede Kamer stemt voor hoger salaris in de zorg

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag aangegeven dat ze een forse structurele verhoging wil van de salarissen van zorgmedewerkers. Een motie van PVV-leider Geert Wilders daartoe kreeg in een hoofdelijke stemming 69 Kamerleden achter zich; terwijl 67 Kamerleden tegen stemden. Eerdere moties met dezelfde strekking van de PVV en van de SP werden de afgelopen maanden steeds nipt verworpen.
Wilders toonde zich na de stemming opgelucht. 'Dit is geweldig nieuws', zei hij. Hij wil voorafgaand aan het coronadebat woensdag in de Tweede Kamer een brief van het kabinet over de manier waarop het de motie wil gaan uitvoeren.
Omroep West is benieuwd naar uw ervaringen met de (ziekenhuis)zorg op dit moment. Is een naaste van u opgenomen in een ziekenhuis buiten de regio? Wat komt daar dan voor u bij kijken? Of stond u op de wachtlijst voor een ingreep en is die uitgesteld? De redactie is bereikbaar via: online@omroepwest.nl

Nog nooit zo veel corona in het riool

De tweede golf van het coronavirus is ook in de riolen goed terug te zien. Nog nooit werden zo veel virusdeeltjes in het riool gemeten als afgelopen week, blijkt uit de gegevens die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijhoudt op het coronadashboard.
De grootste concentraties coronadeeltjes zijn in de regio's Gooi en Vechtstreek, Utrecht, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Zaanstreek-Waterland, Haaglanden, Amsterdam-Amstelland en Hollands Midden gemeten. Dit zijn ook gebieden waar veel coronagevallen worden vastgesteld.
Als mensen het coronavirus onder de leden hebben, kunnen virusdeeltjes in de ontlasting komen en zo in het riool belanden. Verspreid over het land staan meer dan driehonderd meetpunten. Zo kan de overheid zien waar het virus zich verspreidt, zonder dat de privacy van bewoners wordt aangetast.

Zorgverzekeraars mogen coronakosten onderling verdelen

Zorgverzekeraars mogen de kosten van de corona-aanpak onderling verdelen. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). 'Zonder onderlinge verdeling bestaat het risico dat de continuïteit van de zorg in gevaar komt', aldus de autoriteit.
Normaal is een onderlinge verdeling in strijd met de concurrentieregels, maar dat uitgangspunt laat de ACM voor dit jaar varen gezien de uitzonderlijke en nijpende situatie. 'Zorgverzekeraars moeten normaal gesproken zelf opdraaien voor financiële risico’s bij hun zorguitgaven. Dat geeft zorgverzekeraars een prikkel om doelmatig in te kopen, de zorguitgaven te beheersen en de premies zo laag mogelijk te houden. Maar 2020 is geen normaal jaar', zegt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM.

Bijna 4300 besmettingen afgelopen week in Haaglanden

De GGD Haaglanden heeft afgelopen week 4291 nieuwe besmettingen geregistreerd, zo maakt de organisatie dinsdag bekend. Dit zijn de mensen die in een van de zeven gemeenten in het gebied wonen. In week 41 waren dit nog 3422 nieuwe besmettingen. In totaal zijn er nu 20.923 geregistreerde besmettingen in de regio.

Meer dan 40.000 zorgmedewerkers met corona

Sinds het begin van de uitbraak in Nederland is het coronavirus vastgesteld bij 40.896 mensen die in de zorg werken, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week stond de teller op 34.376. Dat betekent dat het aantal besmettingen onder zorgmedewerkers met 6520 is gestegen. Het gaat niet alleen om mensen die in ziekenhuizen werken, maar ook om bijvoorbeeld thuiszorgers en verplegers. Het is niet bekend waar ze besmet zijn geraakt.
Een week eerder steeg het aantal positief geteste zorgmedewerkers met 5087, van 29.289 naar 34.376. In de afgelopen acht maanden werden 602 zorgmedewerkers in een ziekenhuis opgenomen, een toename van 14 ten opzichte van vorige week. Het aantal overleden zorgmedewerkers bleef staan op 14. De jongste van hen was 35 jaar oud, de oudste 69.

Eén op de vijf geteste personen in Hollands midden is positief

Het aantal besmettingen in Hollands Midden is de afgelopen week gestegen met 3663. Een week eerder steeg het aantal besmettingen in deze regio met 2875. Het aantal geteste mensen in de teststraten in Hollands Midden is nagenoeg gelijk gebleven, namelijk ruim 15.000 mensen. Daarmee is 20 procent van de mensen die de afgelopen week is getest, positief gebleken.

Weer iets meer dan 10.000 coronagevallen erbij

Het aantal nieuwe coronagevallen lijkt zich iets te stabiliseren. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 10.315 positieve tests geregistreerd. Op maandag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 10.346 besmettingen. Het waren er aanvankelijk 10.353, maar dat aantal is bijgesteld. Op zondag kwamen er 10.200 gevallen bij.
In de afgelopen zeven dagen zijn 67.542 positieve tests geregistreerd. Vorige week meldde het RIVM 55.587 nieuwe gevallen in de week ervoor. Het aantal nieuwe meldingen stijgt minder snel dan in de week ervoor. 'Dat is waarschijnlijk het effect van de maatregelen die eind september en medio oktober van kracht werden', aldus het RIVM.

Aantal sterfgevallen door corona fors gestegen

In de afgelopen week zijn 329 sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de laatste zeven dagen zijn gestorven, zulke informatie komt soms met vertraging binnen. Vorige week meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 185 corona-sterfgevallen.
Het RIVM meldde dinsdagmorgen zeven nieuwe sterfgevallen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen zondagochtend en maandagochtend waren 26 sterfgevallen gemeld.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt verder tot 2358

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is in een dag met 109 toegenomen. Het totale aantal patiënten met Covid-19 bedraagt nu 2358, van wie er 529 dusdanig slecht aan toe zijn dat ze op de intensive care liggen. Dat is een stijging van 23 ten opzichte van maandag. Twee ic-patiënten liggen in Duitsland.
Het Landelijke Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) meldde de laatste cijfers dinsdag. Volgens het centrum zijn de laatste 24 uur 30 patiënten overgeplaatst van de ene regio naar de andere. Dat gebeurt om de druk zoveel mogelijk over ziekenhuizen in het land te verspreiden. Van de patiënten die werden verplaatst, liggen er zes op de ic.

Ruime meerderheid Eerste Kamer voor coronawet

De Eerste Kamer heeft zoals verwacht de tijdelijke coronawet aangenomen. In een hoofdelijke stemming steunden 48 senatoren van de coalitiepartijen en GroenLinks, PvdA, SGP en 50PLUS de spoedwet, die een wettelijke grondslag moet geven aan het coronabeleid. Tegen waren 24 senatoren van FvD, PVV, fractie-Otten, SP en Partij voor de Dieren. Maandag tijdens de behandeling werd al duidelijk dat het kabinet kon rekenen op een ruime meerderheid voor het wetsvoorstel.
De Tweede Kamer nam de coronawet eerder deze maand al aan, nadat die op belangrijke punten was gewijzigd. De coalitie had daarover een verbond gesloten met de vier oppositiepartijen. Zo regelden ze dat de coronaboete omlaag gaat en dat de Tweede Kamer vooraf een week de tijd krijgt om nieuwe maatregelen te wijzigen of af te keuren. Alleen in noodsituaties kan de instemming achteraf worden gezocht. Een fiat van de Eerste Kamer voor de losse coronamaatregelen is echter niet nodig.

Jeugdgevangenis Teylingereind in quarantaine

De jongeren in jeugdgevangenis Teylingereind moeten tot 6 november in quarantaine. Het Forensisch Centrum heeft die beslissing in overleg met de GGD genomen. Onder de medewerkers en de tachtig opgesloten jongeren tussen de 12 en 24 jaar is corona uitgebroken. Volgens een woordvoerder zitten er 35 medewerkers thuis in quarantaine omdat zij besmet zijn of preventief in thuisisolatie zitten.
Het is voor het eerst dat de jeugdgevangenis overgaat tot een volledige quarantaine. Dit betekent dat de jongeren geen bezoek meer mogen ontvangen en dat het contact met de advocaat of de familie zoveel mogelijk via beeldbellen gaat. 'Niemand vindt het fijn dat we dit moeten doen', geeft de woordvoerder aan. 'Medewerkers niet en de jongeren ook niet. Maar iedereen begrijpt het wel. En er is een stevig saamhorigheidsgevoel. We maken er het beste van.'

Kabinet werkt aan 'crisisbanen' in publieke sector

Het kabinet wil mensen die zonder werk zitten tijdelijk inzetten in andere sectoren, die juist met een tekort aan arbeidskrachten kampen. In het beste geval gaat bijvoorbeeld een podiumbouwer of ober aan de slag in de gezondheidszorg, handhaving of het onderwijs, zegt minister Wouter Koolmees.
De bewindsman zoekt al langer naar een oplossing voor de disbalans op de arbeidsmarkt. Koolmees wil niet aan de beladen term 'Melkert-banen', maar het gaat wel om tijdelijke banen. Het kabinet broedt nog op de regeling, en weet nog niet precies hoe het eruit zal zien.

Half miljard extra voor coronasteun bedrijven

Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro extra uit voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen bij, met name voor de horeca en voor de evenementenbranche.
Voor eet- en drinkgelegenheden komt 40 miljoen euro beschikbaar, bovenop de al bestaande regelingen waarvan zij gebruik kunnen maken. Datzelfde bedrag is extra beschikbaar voor theaterproducenten die zonder subsidie draaien.

Griepprik eerst voor mensen met een medische aandoening en 70-plussers

De vraag naar de griepprik bij de huisartsen lijkt het aantal beschikbare griepvaccins te overstijgen, zo meldt het RIVM. Daarom heeft staatssecretaris Blokhuis, na advies van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu , besloten om gezonde mensen vanaf 60 tot en met 69 jaar te vragen nu niet in te gaan op de uitnodiging voor de griepprik. Zo kunnen in ieder geval de meest kwetsbare mensen een griepprik krijgen.
Mensen met een medische aandoening (diabetes, een hart-, long- of nierziekte of een verminderde weerstand) en mensen vanaf 70 jaar lopen meer gezondheidsrisico’s wanneer ze griep krijgen. Deze mensen ontvangen nu eerst de griepprik. Gezonde mensen vanaf 60 tot en met 69 jaar kunnen daarna de griepprik ontvangen als er griepprikken over zijn. Dat zal in december duidelijk worden.
Alle mensen ouder dan 60 jaar, en mensen met een medische aandoening, worden gewoonlijk in Nederland uitgenodigd voor een griepprik.

'Besmette zorgmedewerkers gevraagd om toch te werken'

Zorgmedewerkers die besmet zijn met het coronavirus, maar slechts milde klachten hebben, worden soms gevraagd om toch te komen werken. Dat zegt Elise Merlijn, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn naar aanleiding van berichtgeving door de NOS.
' We horen dit van onze achterban. En het gebeurt overal, in ziekenhuizen, verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg, de wijkverpleging en de ggz', aldus Merlijn. De reden is het enorme ziekteverzuim in de zorg. 'Er is al een groot personeelstekort en de vraag naar zorg neemt alleen maar toe.'
Hoe vaak het precies voorkomt, is niet bekend. Volgens Merlijn krijgt de vakbond regelmatig vragen van bezorgde zorgmedewerkers met corona over wat de gevolgen zijn als ze weigeren te gaan werken.

Demonstraties op Koekamp tegen spoedwet

Tegenstanders van de coronawet zullen dinsdag demonstreren op de Koekamp. In eerste instantie wilden ze op het Plein demonstreren, maar de gemeente Den Haag geeft hier geen toestemming voor. Het protest mag van 15.00 uur tot 18.00 uur duren. Volgens verslaggever Sander Knura wil de organisatie graag 's avonds demonstreren en nemen zij geen genoegen met het geboden alternatief door de gemeente.

Groene Hart Ziekenhuis opent Corona Intensive Care

Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) opent vandaag de Corona Intensive Care. Nu de tweede corona-uitbraak voortduurt, is het noodzakelijk om de IC-capaciteit voor coronapatiënten te vergroten. Door deze uitbreiding kan het GHZ ook de komende maanden voldoende IC-zorg aan coronapatiënten geven.
Wanneer het aantal coronapatiënten toeneemt, komen zij (afhankelijk van hun situatie) op een speciale Corona verpleegafdeling of op de Corona Intensive Care te liggen. Zij worden daar in groepsisolatie verpleegd. Hierdoor kan het ziekenhuis een grotere groep besmette patiënten opvangen.

'Strengere regels schaden economie niet méér dan nu'

Nieuwe maatregelen die op de escalatieladder van het kabinet staan, zijn niet per se veel slechter voor de economie dan de maatregelen die nu al gelden. Dat zegt onderzoeksdirecteur Carl Koopmans van SEO Economisch Onderzoek tegen zakenzender BNR. Als het risiconiveau van 'zeer ernstig' naar 'lockdown' gaat, dan treft dat vooral de privésfeer, zegt Koopmans. Zo worden samenkomsten nog kleiner, mogen mensen niet met meer dan twee personen op pad en liever geen bezoek thuis ontvangen. 'De maatregelen in de economie zijn beperkter: musea, pretparken, dat zijn relatief kleine sectoren. Wat dat betreft valt deze stap wel mee', aldus Koopmans.

Zorgen bij spelersvakbonden om 'lekkende' voetbalbubbel

De internationale spelersvakbond FIFPRO en de Nederlandse belangenvereniging VVCS maken zich zorgen om het toenemende aantal coronabesmettingen in de voetballerij. De 'bubbel' die alle clubs hebben gecreëerd, blijkt lang niet altijd waterdicht. 'Er zijn heel veel vraagtekens, we weten eigenlijk niet eens wat de dag van morgen brengt', zegt Vincent Gouttebarge, hoofd medische zaken bij FIFPRO. 'We gaan verschillende scenario's uitwerken voor de komende periode, als de tweede golf er echt aan komt. Maar het is zó lastig om beleid te maken met zoveel onzekerheid en zoveel verschillen tussen alle landen wat betreft de aanpak.'

Webshops vragen klanten cadeaus feestdagen op tijd te bestellen

Webwinkels starten dinsdag een campagne waarin ze klanten vragen om op tijd de cadeaus voor de feestdagen te bestellen. Zo wordt de drukte voor de winkels en de leveranciers verspreid en krijgen alle klanten hun cadeaus op tijd. Veel online winkels verwachten een flink hogere omzet rond de feestdagen vanwege het coronavirus. Volgens Thuiswinkel.org denken sommige webwinkels twee keer zoveel omzet te draaien.

CNV: Thuiswerkers hebben vaker last van fysieke klachten

Van de mensen die wegens de coronacrisis thuis zijn gaan werken, heeft 41 procent vaker last van fysieke klachten (last van schouders, nek, rug, arm) dan voorheen. Dat stelt de vakbond CNV die onderzoek heeft laten doen onder ruim 2600 thuiswerkende leden. Zo'n 44 procent van de thuiswerkers beschikt niet over een Arbo-verantwoorde werkplek. 35 procent weet niet of ze een goede houding aannemen tijdens het werk. Bijna een op de tien gaat vaker naar de fysiotherapeut sinds ze thuiswerken.

Senaat stemt over de coronaspoedwet

De Eerste Kamer stemt dinsdagmiddag hoofdelijk over de tijdelijke coronaspoedwet, die een wettelijke grondslag moet geven aan het coronabeleid. De senatoren vergaderden maandag van 's ochtends vroeg tot na middernacht over het wetsvoorstel met de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid), Ferd Grapperhaus (Justitie) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). Als invoeringsdatum gaat het kabinet nu uit van 1 december 'of zoveel eerder als mogelijk is', zei De Jonge.

Afgelopen week meer dan 65.000 nieuwe coronagevallen

Meer dan 65.000 Nederlanders zijn in de afgelopen week positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dinsdagmiddag het exacte cijfer in zijn wekelijkse update. Dan wordt ook bekend hoeveel sterfgevallen en ziekenhuisopnames in de afgelopen week zijn gemeld, en of het zogenoemde reproductiegetal is veranderd. Dat cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt.

'Extra coronasteun voor meerdere branches nabij'

Het kabinet komt veel meer ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis financieel tegemoet. Daarnaast komen er drie aparte steunpakketten voor cultuur, evenementenbranche en horeca. Dat zeggen ingewijden tegenover De Telegraaf. Nu nog krijgen alleen heel specifieke branches compensatie voor vaste lasten zoals huur en energie, waardoor sommige bedrijven buiten de boot vallen. Bronnen zeggen dat het kabinet die regeling tijdelijk wil openzetten voor alle bedrijven die forse omzetverliezen maken.

Coronawet kan op meerderheid Eerste Kamer rekenen

Een flinke meerderheid van de Eerste Kamer geeft aan de coronaspoedwet te steunen. De senaat vergaderde maandag van 's ochtends vroeg tot na middernacht over de tijdelijke wet, die een wettelijke grondslag moet bieden voor het coronabeleid. De coalitie heeft geen meerderheid in de senaat, maar met de steun van GroenLinks, PvdA, SGP en 50PLUS komt die ruimschoots in zicht. Dinsdag zal de senaat hoofdelijk over het wetsvoorstel stemmen.

'Meld je als je hartklachten of een beroerte hebt'

Mensen die acute hartklachten of een mogelijke beroerte hebben, moeten zich melden bij een huisartsenpost of 112 bellen, ook tijdens de tweede coronagolf. Ze moeten medische hulp niet gaan mijden, is de gezamenlijke oproep van de Hartstichting, de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) en kenniscentrum Harteraad.
De organisaties krijgen de indruk dat de laatste tijd minder patiënten met hartklachten en beroerteklachten zich melden bij de eerste harthulp of de eerste hulp. Dat gebeurde ook tijdens de eerste golf van de corona-uitbraak, afgelopen voorjaar. De vier organisaties maken zich zorgen.

Kabinet spreekt pers toe

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge spreken dinsdag de pers toe. Ze waarschuwen waarschijnlijk voor nieuwe ingrijpende maatregelen. Naar verwachting worden er nog geen maatregelen aangekondigd tegen de verspreiding van het coronavirus. Daarom komt er volgens ingewijden geen persconferentie van een uur.

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.