Instellingen

Coronavirus: Aantal positieve coronatesten daalt opnieuw, 8740 nieuwe meldingen

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP

REGIO - De tweede golf van het coronavirus is in volle gang. Volg alles rond het virus in ons liveblog van dit weekend.

Dit liveblog is gesloten. Volg hier het laatste coronanieuws in het liveblog van maandag 2 november.

Dinsdag besluiten over maatregelen

Een groot deel van het kabinet heeft zondag langdurig overlegd met RIVM-baas Jaap van Dissel over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het beraad op het Catshuis duurde van 14 tot 19 uur, langer dan gebruikelijk. Besluiten zijn er niet genomen, melden ingewijden, maar er is intensief gesproken over de economische, sociale en medische belangen die samenhangen met de coronamaatregelen. Het kabinet zal dinsdag knopen doorhakken en daarbij zijn scherpere maatregelen niet uitgesloten, aldus de insiders.

Dinsdagavond geven premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge daarover weer een persconferentie. Aan de orde zal waarschijnlijk komen dat mensen beter niet in het buitenland op vakantie kunnen gaan en de horecasluiting. De Jonge kondigde vorige week al aan dat de maatregelen tot in december zouden duren, maar dat was nog geen kabinetsbesluit. De premier zei dat het kabinet stap voor stap kijkt of er meer moet gebeuren dan het pakket maatregelen dat de afgelopen maand al werd ingevoerd.

Aantal positieve coronatesten daalt opnieuw, 8740 nieuwe meldingen

Het aantal gemelde coronabesmettingen is zondag opnieuw gedaald, tot onder de 9.000, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kwam er bij het RIVM 8740 meldingen binnen van positieve tests. Op zaterdag waren dat er 9819. De meldingen nemen de laatste dagen af. Op vrijdag werden er nog 11.127 nieuwe gevallen gemeld.

Totaal aantal opgenomen coronapatiënten met 45 gestegen

Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten is gestegen met 45 ten opzichte van zaterdag. In totaal zijn er nu 2493 patiënten met Covid-19 opgenomen in ziekenhuizen, zo blijkt zondag uit nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS).

Vooral op verpleegafdelingen is het aantal coronapatiënten gestegen. Op de intensive care liggen momenteel 583 coronpatiënten, 1 minder dan op zaterdag. Daarvan liggen twee patiënten op een ic in Duitsland.

Nog meer coronabesmettingen bij PSV, maar club moet van KNVB spelen tegen ADO Den Haag

PSV heeft weer twee coronabesmettingen erbij binnen de selectie. Jorrit Hendrix en reservekeeper Vincent Müller zijn dit weekeinde positief getest. PSV heeft de KNVB nogmaals verzocht om de thuiswedstrijd van later op de dag tegen ADO Den Haag uit te stellen, maar de Eindhovense club moet spelen van de bond.

Eerder werden zeven spelers uit de PSV-selectie al positief getest. Bij Jong PSV zijn vijf voetballers besmet. 'We kunnen net aan voldoen aan het minimaal aantal spelers', zegt algemeen directeur Toon Gerbrands. 'Naar de letter van de afspraken die zijn gemaakt over voetballen in coronatijd moeten we spelen, maar er staan vanmiddag spelers op het veld die eigenlijk niet kunnen spelen vanwege dreigende overbelasting en dus kans op blessures.'

Politie maakt einde aan illegaal hardcorefeest

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een eind gemaakt aan een illegaal feest in Maasland. Er waren op dat moment ongeveer dertig mensen aanwezig, meldt de politie.

Rutte: coronavirus trekt zware wissel op samenleving

Premier Mark Rutte heeft zaterdagavond, tijdens de Protestantse Lezing die hij hield op het Petrus Festival in Den Haag, uitgebreid stilgestaan bij de ontwrichtende gevolgen van het coronavirus. 'We kunnen er niet omheen: het coronavirus trekt een ongelooflijk zware wissel op onze samenleving. Op iedereen die door corona een geliefde moet missen. Op mensen die er nu heel ziek van zijn, of die worstelen met de lichamelijke en mentale nasleep van het virus. Op jongeren én ouderen die vanwege alle sociale beperkingen te maken krijgen met spanningen achter de voordeur, met eenzaamheid en depressieve gevoelens. Of op al die ondernemers van wie het bedrijf op omvallen staat en op de mensen die dreigen hun baan te verliezen.'

Volgens Rutte nemen de spanningen bij de mensen toe, 'maar onderliggend is en blijft Nederland een land van vrijwilligers en onderling hulpbetoon. Een land van boodschappen doen voor elkaar en een pannetje soep voor de zieke buurvrouw. Ook tijdens deze tweede golf zijn er nog altijd meer mensen met geduld en compassie, dan met een kort lontje.'

Rutte sprak wegens corona in een bijna lege Kloosterkerk in Den Haag tot de mensen thuis, die de toespraak online konden volgen.

Weer meer Europese landen in lockdown

Engeland gaat opnieuw in lockdown. Dat meldt de NOS. Vanaf donderdag zal alles in het land op slot gaan: scholen, crèches en universiteiten sluiten hun deuren tot in elk geval 2 december. Ook Oostenrijk gooit dinsdag de deur weer grotendeels in het slot. Voor 20.00 uur 's avonds tot 06.00 uur 's ochtends wordt er een avondklok ingevoerd. Met de aangescherpte maatregelen hoopt de Oostenrijkse regering in december het coronavirus onder controle te krijgen.

Of Nederland de maatregelen eveneens verder zal aanscherpen is nog onzeker. Dinsdag 3 november zullen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wederom een persconferentie houden.

Aantal positieve testen zakt tot onder de 10.000

Het aantal gemelde coronabesmettingen is zaterdag gedaald tot onder de 10.000, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend kwamen er bij het RIVM 9839 meldingen binnen van positieve tests. Op vrijdag waren dat er 11.127, zo blijkt uit bijgestelde cijfers.

In Den Haag kwamen er tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 375 positieve tests bij. Amsterdam telde 559 nieuwe gevallen, Rotterdam 641 en Utrecht 216.

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gestegen met 17 ten opzichte van vrijdag. IC-medewerkers zorgen nu voor 584 patiënten met Covid-19.

Op verpleegafdelingen is het aantal coronapatiënten gestegen met 46 naar 1864 patiënten. Opgeteld liggen nu 2448 Nederlandse coronapatiënten in het ziekenhuis. Twee van de patiënten liggen in het ziekenhuis in het Duitse Münster op de ic.

Rutte steekt bezoekers Haagse Kloosterkerk hart onder de riem

Premier Mark Rutte geeft zaterdagavond een lezing in De Kloosterkerk in Den Haag. In aanloop naar de avond steekt hij de bezoekers van de Haagse kerk met een videoboodschap een hart onder de riem.

Premier Rutte steekt bezoeker Haagse Kloosterkerk een hart onder de riem

Gemeente Rijswijk: Blijf thuis met Halloween

De gemeente Rijswijk doet via Twitter een dringende oproep vandaag niet langs de deuren te gaan met Halloween. 'In griezelkostuum langs de deuren lopen? Doe het dit jaar niet. We bevinden ons in het hoogste risiconiveau en het aantal besmettingen neemt nog steeds toe. Vier daarom geen Halloween dit jaar op straat.'

Jongeren gesnapt door veldverlichting Quick Boys

De politie heeft vrijdagavond samen met voetbalclub Quick Boys zes jongeren aangehouden die op het veld aan het hangen waren. Het regende al langer klachten over overlastgevende jeugd op die plek. De zes werden betrapt toen de politie de veldverlichting aandeed. Agenten hadden toen het terrein al omsingeld. Voorzitter Bart van Kruistum van Quick Boys is blij met die actie en hoopt dat de rust nu weerkeert. Hij snapt dat jongeren in deze coronatijden nauwelijks een kant op kunnen, maar hekelt hun houding. ‘Iedereen probeert zich aan de regels te houden om met elkaar het virus onder controle te krijgen en zij maken er een potje van.’

Parkeerterreinen Meijendel en De Horsten dicht wegens drukte

Het is te druk geworden bij de recreatiegebieden Meijendel en De Horsten om de coronamaatregelen te kunnen blijven naleven. Daarom zijn de parkeerplaatsen daar afgesloten, meldt de gemeente Wassenaar op Twitter. De gemeente roept op auto's ook niet in de omliggende wijken te parkeren omdat dit voor overlast zorgt voor buurtbewoners. 'Kom op een later moment terug.'

Vakbond CNV pleit voor meer sneltests

CNV roept het kabinet op de capaciteit van sneltests zo snel mogelijk op te schalen. Volgens de vakbond zitten tienduizenden werkenden op dit moment thuis, in afwachting van de uitslag van hun coronatest. 'Dat blijkt uit een inventarisatie onder onze sectoren. Als we dit doorrekenen naar misgelopen arbeid, kan dit miljoenen kosten. En duizenden banen. We trekken daarom aan de noodrem', zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin tegen het ANP.

Hij stelt dat andere landen, zoals België, de capaciteit voor sneltests wel snel opvoeren. 'In Nederland lukt dat maar niet. We moeten ons bevrijden uit de trage testklem die Nederland nu in zijn greep houdt.'

'Effect maatregelen goed te zien'

Het effect van de coronamaatregelen is inmiddels goed te zien. Dat zegt het RIVM. Vooral de daling van het percentage positief geteste mensen zorgt voor optimisme. 'Tot nu toe zagen we het percentage oplopen, dus dat is een belangrijk keerpunt', zeggen hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM Jaap van Dissel en Jacco Wallinga bij de NOS.

Van Zanen op bezoek in HagaZiekenhuis

Burgemeester Jan van Zanen heeft vrijdag een bezoek gebracht aan het HagaZiekenhuis aan de Leyweg in Den Haag. Hij sprak daar onder meer met IC-verpleegkundigen. 'Ik ben zeer onder de indruk van de betrokkenheid, de openheid, maar vooral ook de zorg voor de zorg’, zegt hij in een videoboodschap. 'Ik wens jullie alle goeds toe.'

Van Zanen zegt dat het belangrijk is dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. 'Neem je verantwoordelijkheid en zoek de grenzen van de regels niet op.'

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.

Het liveblog van vrijdag kunt u hier teruglezen