Tot zes jaar cel voor crystal methlab in Wateringen

WATERINGEN - Twee mannen (39 en 28 jaar) moeten vierenhalf en zes jaar de gevangenis in, omdat ze betrokken waren bij een crystal methlaboratorium in Wateringen. Dat heeft de rechtbank dinsdag besloten. In het pand aan de Schipluidenseweg is in februari vorig jaar voor ruim 840 kilo van de drugs gemaakt.

Op 26 februari 2019 viel een arrestatieteam het drugslab binnen. Het pand werd al twee weken in de gaten gehouden. Op de begane grond werd een ontmanteld xtc-lab gevonden. Alles zat onder de poeder en er lagen volgens de officier van justitie overal pillen. 'Ze zaten zelfs in de stofzuiger'. Boven stuitte de politie op een werkend crystal methlaboratorium.

In het pand werden zes mensen aangehouden. Drie Mexicaanse mannen kregen in mei al zes jaar cel. Mexicaanse drugkartels proberen volgens justitie voet aan de grond te krijgen in Europa en kiezen voor Nederland vanwege 'het milde strafklimaat'.

Straatwaarde 160 miljoen euro

'Crystal meth is voor de volksgezondheid wellicht de meest gevaarlijke drug die op dit moment op de markt wordt gebracht', stelde de rechter. 'Het werkt bijzonder verslavend en deze drug heeft op de mens een bijna verwoestende uitwerking.'

De 39-jarige Paulino J. uit de Dominicaanse Republiek heeft meegewerkt aan het produceren van de drugs. Hij krijgt vierenhalf jaar cel. In de loods werd van amfetamine, methamfetamine gemaakt, ook wel bekend als crystal meth. 'Een zeer goed kwalitatief product, volgens de specialisten van de politie, vertelde de officier twee weken geleden. De straatwaarde van de drugs is alles bij elkaar zeker 160 miljoen euro.

Chauffeur en boodschappen

De tweede man, de 28-jarige Soufiane B. had een coördinerende rol. Zo bracht hij de vijf andere verdachten iedere ochtend naar de loods en haalde hij ze 's avond weer op. Ook deed hij boodschappen voor het lab. Zo kocht hij onder meer een pan van 500 euro, een grote plastic lepel en zeilen.

Daarnaast zou hij op zijn telefoon gezocht hebben naar de vertaling voor woorden als brander, mixer en brandblusser. Materialen voor een lab, vindt justitie. B. ontkende eerder dat hij een leidende rol had in de organisatie. Hij zou dit klusje aangenomen hebben in de tijd dat hij veel heroïne gebruikte, wel vijf gram per dag. 'Ik was een zombie in die tijd.' Hij heeft zes jaar cel opgelegd gekregen.

'Doodsbang'

Naar eigen zeggen hoorde hij pas na zijn aanhouding van het drugslab. De poeder in de loods was hem nooit opgevallen. Sinds zijn aanhouding is hij 'doodsbang', verklaarde hij. Dat is de ook de reden dat hij de naam van zijn opdrachtgever niet heeft willen noemen.

J. gaf twee weken geleden toe dat hij in het laboratorium werkte. 'Maar ik had geen chemische kennis', benadrukte hij. J. was vanuit Spanje naar Nederland gereisd om te gaan werken in de bouw. Het werk in het laboratorium was 'een tussenbaantje'. Hij zou niks anders hebben gedaan dan schoonmaken en dingen aangeven, aldus zijn advocaat.

'Ik voel me gebruikt'

De verdachte voelt zich gebruikt. 'Mijn rol was vervangbaar, als ik het niet had gedaan dan had een ander het gedaan. Ik was op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats.' Het OM ziet dat anders en vermoedt dat hij speciaal is ingevlogen voor het maken van de drugs.

Justitie had tegen beide mannen zes jaar cel geëist. Een zesde verdachte moet zich nog voor de rechter verantwoorden. Eerder kon zijn zaak niet doorgaan, omdat zijn advocaat ziek was.

LEES OOK: Eerste crystal meth-lab in de regio opgerold; wat is het voor een drug?

Meer over dit onderwerp:
DRUGS DRUGSLAB
Deel dit artikel: