'Coronamaatregelen zullen tot in december gaan duren'

Premier Rutte en minister De Jonge tijdens tussentijds persmoment
Premier Rutte en minister De Jonge tijdens tussentijds persmoment © ANP
DEN HAAG - De coronamaatregelen zullen tot in december gaan duren, en misschien wel iets langer, dat zei minister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens een persmoment over het coronavirus. Het zal volgens hem nog even gaan duren voordat de besmettingsgraad met het coronavirus ver genoeg omlaag is. Er zijn dinsdag geen nieuwe maatregelen aangekondigd.
Het is volgens premier Mark Rutte nog te vroeg om conclusies te trekken over de effecten van de gedeeltelijke lockdown. Pas later in de week zal meer duidelijkheid komen over de gevolgen van onder meer sluiting van de horeca. Eerder had het kabinet gezegd dat de strengere maatregelen vooralsnog vier weken zouden duren, vanaf medio oktober.
Volgende week dinsdag komt het kabinet in principe weer met een persconferentie, zei Rutte dinsdagavond. Tenzij cijfers aanleiding geven tot een andere afweging, voegde hij eraan toe.
Een volledige lockdown noemde Rutte een 'schrikbeeld'. Dan moet iedereen thuis blijven behalve onmisbaar personeel zoals bij zorg en politie. Mensen mogen dan alleen het huis uit om boodschappen te doen. Rutte riep daarom iedereen opnieuw op zich aan de regels te houden. 'De belangrijkste knop waaraan we kunnen draaien om het virus eronder te krijgen, is en blijft ons eigen gedrag.'

R-getal onder de 1

De 'gedeeltelijke lockdown' die het kabinet twee weken terug aankondigde, heeft er waarschijnlijk al voor gezorgd dat een persoon met het coronavirus gemiddeld minder dan één andere persoon aansteekt. Dat heeft zorgminister Hugo de Jonge gezegd. Maar de registratie van het 'reproductiegetal' (R) loopt wat achter.
De 'R' staat nu nog op 1,16. Dat betekent dat een persoon gemiddeld 1,16 andere mensen aansteekt. Het kabinet wil dat getal zeker onder de 1 hebben, zodat het het virus sneller onder controle krijgt. In feite staat het reproductiegetal nu ongeveer op 0,88, schat De Jonge. Hij wil dat getal nog wel verder verlagen. Dat kan met de maatregelen die nu gelden, zegt de bewindsman.
Kijk het persmoment van Rutte en De Jonge hieronder terug:
Persmoment Rutte en De Jonge over coronavirus