Boete en laatste waarschuwing voor veehouder die dieren verwaarloosde

Dit zijn niet de koeien uit het verhaal
Dit zijn niet de koeien uit het verhaal © Desi Goudman
KOUDEKERK AAN DEN RIJN - De Haagse politierechter heeft een 63-jarige rundveehouder uit Koudekerk aan den Rijn voor de laatste keer gewaarschuwd dat hij zijn 71 runderen 'moet behandelen zoals wij dat in Nederland hebben afgesproken'. Als de inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij een volgende bezoek aan de monumentale boerderij weer verwaarloosde dieren aantreffen, dan zal het bedrijf worden stilgelegd.
Ook kan hij bij nieuwe misstanden rekenen op een celstraf van twee weken. De veehouder moet van de rechter nu al een boete van 500 euro betalen voor overtredingen van de regels voor dierenwelzijn in de afgelopen jaren.
De rechter citeerde donderdag uit de rapporten van de NVWA, die zowel in 2017 als in 2019 constateerde dat de dieren op het bedrijf 'lijden onder angst, stress, ondervoeding en dorst'. 'Ik vind dit naar om te zien', zei de rechter met verwijzing naar een foto met een vervuilde koe. Het enige dat de agrariër wilde loslaten was dat hij de boerderij pacht van een projectontwikkelaar. Hij wil zelf best wel de verouderde stallen moderniseren, maar dat zou op verzet van de projectontwikkelaar stuiten. Zijn advocaat merkte op dat de boer al gestraft is: hij kreeg een korting van 1500 euro op zijn subsidie vanwege de kritische NVWA-rapporten.

Al eerder veroordeeld

De officier van justitie eiste tijdens de zitting een voorwaardelijke stillegging van het bedrijf en een boete tegen de veehouder uit Koudekerk. De rechter ging daarin mee, maar verlaagde de uiteindelijke boete tot de helft.
De 63-jarige Koudekerker is in 2007 al eens door de politierechter veroordeeld tot een boete voor het tekortschieten op het gebied van dierenwelzijn.