Coronavirus: Haagse burgemeester Van Zanen: 'Extra maatregelen nodig om zorg te ontlasten'

Jan van Zanen
Jan van Zanen © Gemeente Den Haag
REGIO - De tweede golf van het coronavirus is in volle gang. Volg alles rond het virus in ons liveblog van dinsdag 3 november, de dag dat het kabinet een nieuwe persconferentie geeft.

Dit liveblog is gesloten.

Pathé baalt maar begrijpt besluit over bioscopen

Pathé baalt dat het voorlopig de deuren moet sluiten vanwege de verscherpte coronamaatregelen. Toch begrijpt de bioscoopexploitant, met vestigingen in onder meer Den Haag en Delft, dat het nodig is.
'De veiligheid van onze bezoekers en medewerkers staat altijd voorop, en daarom volgen wij te allen tijde de richtlijnen van de overheid en het RIVM', laat een woordvoerder weten. Bezoekers die al een kaartje hadden gekocht voor de komende twee weken krijgen hun geld terug. Voor abonnees wordt ook een passende oplossing gezocht.
Pathé benadrukt dat alle bioscopen de afgelopen maanden 'zo veilig en hygiënisch' mogelijk zijn ingericht en dat er naar eigen zeggen geen enkele corona-uitbraak in een van de zalen is geconstateerd.

Koninklijke Horeca Leiden: 'Beetje verwacht maar wel jammer'

De horeca moet tot minimaal half december gesloten blijven. David Zock, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Leiden is teleurgesteld. 'We hadden het al een beetje verwacht. Iedereen hield er al rekening mee. Maar natuurlijk is het jammer. Ik ben er gelaten onder, we kunnen niet zoveel doen. Natuurlijk ben ik boos en teleurgesteld, maar dit is wat er nu op ons pad ligt, we moeten er het beste van maken. Hier houdt niemand rekening mee, straks zijn we uiteindelijk bijna een half jaar dicht. Het gaat hard zo. Vooral voor kleine bedrijven hakt de huur er heel hard in.'
Zock weet nog niet wat dit voor de horeca in Leiden betekent. 'Het hangt ermee samen of ondernemers bereid zijn om bij te lenen. Dat houdt een keer op. Als je stopt met bijlenen, kun je ook de rekeningen niet meer betalen. Zeker voor zaken die het juist van deze tijd moeten hebben – mooie zaken die gericht zijn op binnen zitten – is het lastig.'

Attractieparken: 'Nu de klap en met de kerst weer open'

In het kader van strengere coronamaatregelen moeten alle musea, dierenparken en attractieparken op last van het kabinet de komende twee weken dicht. De Club van Elf, de belangenvereniging met 23 dagattractieparken onder haar leden waaronder de Duinrell, en Madurodam, houdt hoop in de traditioneel drukke maand december weer open te zijn. 'Het is belangrijk dat we nu stappen zetten', stelt directeur Kees Klesman van de Club van Elf. 'Dus nu een harde klap zodat we richting de kerstperiode weer open kunnen.'
Volgens Klesman komen de dagattractiebedrijven niet per se in financieel zwaar weer vanwege deze twee weken durende sluiting. 'November is traditioneel een rustige maand. Toch blijft het vervelend, want er is al veel geld verloren dit jaar.'

Van Zanen: 'Begrip voor extra maatregelen'

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag heeft begrip voor de extra maatregelen die het kabinet neemt om het coronavirus in te dammen. De komende twee weken moeten onder meer musea, theaters, bibliotheken en pretparken dicht. 'De extra maatregelen zijn nodig want de zorg moet ontlast worden', reageert Van Zanen.
Alhoewel het aantal besmettingen lijkt te stabiliseren en zelfs daalt, heeft het kabinet dus meer beperkingen opgelegd. 'Dat snap ik heel goed', zegt Van Zanen. 'Ik ben vorige week in het HagaZiekenhuis geweest en ik heb gezien hoe het daar is. Het personeel loopt op zijn tandvlees. Ik snap dus heel goed dat het kabinet extra maatregelen neemt. Hier en daar stabiliseren de besmettingscijfers en ze dalen op sommige plekken zelfs, maar de zorg heeft te maken met een na-ijleffect. Voor het zorgpersoneel is het de komende twee, drie weken daarom nog alle hens aan dek.’

Sportclubs worstelen met verscherping coronaregels

Sportclubs zullen de komende dagen opnieuw moeten kijken hoe ze hun leden nog een gevarieerd trainingsprogramma aan kunnen bieden. De maximale groepsgrootte buiten wordt van vier personen teruggebracht naar twee. Dit betekent dat sportclubs ook alleen nog maar in tweetallen mogen trainen.

Sluiting musea nieuwe klap voor Zilvermuseum Schoonhoven

De komende twee weken moeten onder meer de musea hun deuren gesloten houden. En dat is voor bijvoorbeeld het particuliere Zilvermuseum in Schoonhoven, dat normaal zo'n 25.000 bezoekers per jaar over de vloer krijgt, een grote klap. Dit jaar staat de teller op nog maar 11.000 bezoekers. Dinsdagmiddag grepen sommigen hun voorlopig laatste kans om nog even een bezoekje aan het Zilvermuseum te brengen.
'We hadden heel veel mooie tentoonstellingen om te laten zien, onder andere een mooi nieuwe ciborium wat net twee weken staat', zegt Ingeborg Dijkman van het Zilvermuseum. 'De bezoekers kunnen die nu niet bewonderen. Maria staat nu in haar eentje.'
Zilvermuseum Schoonhoven moet de deuren sluiten na nieuwe coronamaatregelen

Uiterlijk 1 december mondkapjesplicht

Uiterlijk 1 december wordt het verplicht om in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Dat heeft minister Hugo de Jonge aangekondigd in de persconferentie.

Musea, theaters en pretparken zeker twee weken dicht

Alle publiekelijk toegankelijke gebouwen en doorstroomlocaties gaan de komende twee weken dicht. Dat heeft minister-president Mark Rutte dinsdagavond gezegd. Het gaat onder meer om musea, theaters, buurthuizen, bioscopen, pretparken en dierentuinen. Ook zijn groepslessen in de sportscholen voorlopig niet toegestaan. Met deze aanvullende maatregelen wil het kabinet het nieuwe aantal besmettingen verder inperken.

Belangrijkste punten uit de persconferentie

Het gaat niet slecht, maar ook niet goed genoeg, aldus premier Mark Rutte tijdens de persconferentie. Hierdoor heeft het kabinet extra maatregelen aangekondigd. Dit verzwaringspakket gaat woensdag om 22.00 uur in en geldt voor het hele land. De onderstaande extra maatregelen gelden voor twee weken, waarna Nederland automatisch weer naar de situatie van nu gaat. De tijdelijke lockdown waarin onder meer de horeca gesloten is, gaat minimaal tot half december duren.
  • Het algemene advies wordt in iedere situatie blijf zo veel mogelijk thuis in elke situatie en vermijd onnodige reizen.
  • De maximale groepsgrootte gaat buiten van maximaal vier personen naar twee personen, met uitzondering van families en gezinnen.
  • Dringend advies om thuis nog maar maximaal twee gasten per dag te ontvangen, dit waren er drie.
  • Alle openbare locaties, zoals musea, theaters, zwembaden en bioscopen, en doorstroomlocaties, zoals pretparken en dierentuinen, gaan dicht, met uitzondering van winkels en kappers. Sportscholen mogen individueel sporten aanbieden, maar geen groepslessen aanbieden.
  • Lokaal zijn extra mogelijkheden mogelijk, zoals een avondklok en een verdere sluiting van winkels.
  • Lees hier alle maatregelen

Kabinet overweegt avondklok voor zwaar getroffen regio's

Het kabinet zet een pakket extra maatregelen klaar voor de zwaarst getroffen regio's waar de besmettingscijfers maar niet omlaag gaan. Dat zei premier Mark Rutte.
Als de cijfers niet dalen, wordt het pakket ingezet. Daarbij wordt onder meer een avondklok overwogen, verdere sluiting van de winkels en sluiting van middelbare scholen.

Rutte: advies is weer even om thuis te blijven

De komende twee weken geldt een 'verzwaringspakket', bovenop de gedeeltelijke lockdown die al geldt. Het devies wordt weer: 'Blijf thuis' en het kabinet roept op niet-noodzakelijke reizen te vermijden. Daar bovenop komt een pakket aanvullende maatregelen. Dat geldt zeker de komende twee weken, en de oudere maatregelen blijven in stand tot medio december, kondigde premier Mark Rutte aan.
De groepsgrootte wordt teruggebracht naar maximaal twee personen. Theaters, musea en pretparken moeten daarnaast even de deuren sluiten.

Wiebes: plannen voor opening restaurants in de maak

Er ligt al een 'prototype' van een regeling om restaurants toch weer open te gooien. Dat zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken). Maar of dat ook kan met genoeg maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moet nog onderzocht worden. Ook moet het nog worden besproken met veiligheidsregio's.
Het Outbreak Management Team (OMT) van virusexperts waar het kabinet zich door laat adviseren, had al aanbevolen om te kijken naar manieren om restaurants toch te openen. Sinds 14 oktober moeten eet- en drinkgelegenheden zeker vier weken de deuren sluiten. Het kabinet heeft al aangegeven dat die maatregel vermoedelijk nog veel langer zal gelden. Maar, anders dan café's en kroegen zouden restaurants waar de 1,5 meter afstand beter bewaard kan worden, eventueel wel open kunnen.
Lege gang bij teststraat in Leiden
Lege gang bij teststraat in Leiden © Frank van Deutekom

Relatieve rust bij teststraten GGD Hollands Midden en Haaglanden

Het is rustig bij de coronateststraten van de GGD's Hollands Midden en Haaglanden. Beide diensten zien het aantal mensen dat zich meldt voor een test dalen. Wie wil kan al binnen enkele uren terecht op een van de testlocaties. Of de komst van veel commerciele teststraten de oorzaak is van de relatieve rust bij de 'gratis' teststraten, is onduidelijk, zeggen de GGD's.
Relatieve rust bij GGD-teststraten Hollands Midden en Haaglanden

KLM sluit akkoord met pilotenvakbond over langere salarisverlaging

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft een deal gesloten met de pilotenvakbond VNV over de bezuinigingen die nodig zijn om in aanmerking te komen voor een groot steunpakket van de overheid. Ook minister Wopke Hoekstra (Financiën) is akkoord, melden Haagse bronnen.

Medewerkers GGD zoeken ongeoorloofd BN'ers op in coronadatabase

GGD-medewerkers kijken ongeoorloofd in de dossiers van bekende Nederlanders. Dit blijkt uit gegevens die het AD toegestuurd heeft gekregen. Een van de benadeelden is de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. In de dossiers van de BN'ers staan onder meer de 06-nummers en adressen van de mensen die worden getest. De GGD heeft inmiddels bij de Autoriteit Persoonsgegevens melding gemaakt van de inbreuk.
Het is niet voor het eerst dat blijkt dat de callcentermedewerkers ongeoorloofd de gegevens van mensen die een test hebben afgenomen in hebben gekeken. Volgens Nieuwsuur maken medewerkers oneigenlijk gebruik van de gegevens. Zo zouden de 06-nummers van knappe mannen en vrouwen die een test hebben ondergaan worden uitgewisseld.

De Jonge: cijfers niet slecht, maar niet goed genoeg

De laatste besmettingscijfers over het coronavirus zijn "niet slecht, maar ook niet goed genoeg", aldus minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Het aantal besmettingen neemt al een aantal dagen af en ligt inmiddels flink onder de 8000.
De meest betrokken ministers spraken dinsdag uren over de cijfers. Premier Rutte en minister De Jonge zullen aan het begin van de avond zeer waarschijnlijk nieuwe maatregelen aankondigen. Dat is nodig om de druk op de ziekenhuizen sneller te laten afnemen.
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei na het beraad dat de cijfers hem 'voorzichtig optimistisch' stemmen. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil niet te vroeg juichen. Hij wees erop dat het aantal opnames in ziekenhuizen blijft groeien.

Aantal nieuwe positieve tests daalt tot onder de 8000

Het aantal gemelde coronabesmettingen is dinsdag verder gedaald, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen er bij het instituut 7776 meldingen binnen van positieve tests. Op maandag waren dat er 8305. De meldingen nemen al een aantal dagen af. Vrijdag werden er nog 11.127 nieuwe gevallen gemeld.
In de afgelopen zeven dagen zijn er ruim 64.000 positieve tests geregistreerd. Sinds het begin van de uitbraak in februari zijn er bijna 376.000 Nederlanders positief getest.
Het aantal door Covid-19 veroorzaakte sterfgevallen nam het afgelopen etmaal met 113 toe. Dat betekent niet dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven aan het RIVM. Maandag werd bekend dat 29 mensen recentelijk waren overleden aan het coronavirus.

Ruim 3000 boetes voor niet dragen mondkapjes in ov

Sinds de invoering van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer op 1 juni zijn 3034 reizigers beboet voor het niet dragen van een mondkapje. Vooral de afgelopen maand heeft het Openbaar Ministerie veel meer mondkapjesboetes afgehandeld, want eind september stond de teller nog op 1641.
Het OM heeft sinds het begin van de coronacrisis in maart 17.480 coronaboetes opgelegd vanwege overtreding van de noodverordeningen. In totaal kreeg het OM 24.430 processen-verbaal binnen van politieagenten of boa’s. Die worden door het OM beoordeeld, voordat er een strafbeschikking in de vorm van een geldboete volgt. Een deel moet nog worden beoordeeld. Een ander deel is teruggestuurd naar de politie of boa met het verzoek het proces-verbaal aan te vullen. Dat gebeurt bij gemiddeld 44 procent van de boetes.

Meer dan honderd extra opnamen in ziekenhuizen voor corona

Het totaalaantal in een ziekenhuis opgenomen coronapatiënten bedraagt dinsdag 2653, 108 meer dan maandag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van deze patiënten liggen er 2044 op een verpleegafdeling en dus buiten de intensive care, 86 meer dan gisteren. Op de ic liggen 609 Covidpatiënten (waarvan 2 in Duitsland), 22 meer dan de dag ervoor.
Er liggen 449 patiënten om andere redenen dan corona op de ic, 34 meer dan gisteren. De totale ic-bezetting bedraagt daarmee 1058 (waarvan 2 in Duitsland), 56 meer dan de vorige dag.

Corona-persconferentie in acht talen te zien op NPO Start

De persconferenties van het kabinet over het coronavirus zijn ook te volgen voor anderstaligen. De publieke omroep gaat ze in acht verschillende talen beschikbaar maken op NPO Start. Op die manier kunnen mensen die de Nederlandse taal niet spreken zich beter laten informeren over de coronamaatregelen.
De persconferenties worden vertaald in gesproken versies in het Arabisch-Syrisch, Turks, Pools, Tigrinya (dat wordt gesproken in Eritrea), Marokkaans-Arabisch, Berber, Farsi (veel gesproken door mensen afkomstig uit bijvoorbeeld Iran en Afghanistan) en Engels. De eerste vertalingen van de persconferentie van dinsdagavond zijn vanaf woensdagmiddag te zien op NPO Start.

Alrijne verscherpt coronavoorschriften

Iedereen binnen het Alrijne-ziekenhuis moet voortaan verplicht een chirurgisch mondmasker dragen. 'Dat geldt voor medewerkers, bezoekers en patiënten die het ziekenhuis binnenkomen', laat het ziekenhuis op de website weten. 'Tot aan de ingang draagt u een eigen mondmasker. Bij de ingang krijgt u dit extra beschermend mondmasker van ons. Een eigen mondmasker in ons ziekenhuis dragen is niet toegestaan. Zo doen we er samen alles aan om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.'

AFM waarschuwt voor 'stilte voor de storm' in coronacrisis

Het gaat ondanks de coronacrisis nog redelijk goed met de Nederlandse economie, maar volgens topvrouw Laura van Geest van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is dit waarschijnlijk "een stilte voor de storm". De kans is volgens de toezichthouder aanzienlijk dat de coronacrisis leidt tot blijvende economische schade en langdurige effecten op de arbeidsmarkt.

Van Veldhoven: 'Over twee weken duidelijkheid over vuurwerkverbod'

Het kabinet komt over een week of twee met meer duidelijkheid over een tijdelijk vuurwerkverbod tijdens de aankomende jaarwisseling. Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) dinsdag. Maandagavond pleitten de 25 burgemeester die samen het Veiligheidsberaad vormen voor die maatregel. GroenLinks en Partij voor de Dieren kwamen vorige week met dat plan. Het moet de zorg en de hulpdiensten dit jaar ontlasten, die vanwege de coronacrisis al onder zware druk staan.
Archieffoto vuurwerk
Archieffoto vuurwerk © Tom van der Horst

'Houd podia, musea en bibliotheken open voor lokaal publiek'

Houd musea, podia en bibliotheken open voor bezoekers uit de regio. Die oproep doet de culturele sector aan het kabinet, meldt belangenorganisatie Kunsten '92.
De culturele instellingen lopen vooruit op de persconferentie van dinsdagavond, waarin het kabinet vermoedelijk weer nieuwe coronamaatregelen aankondigt. Mogelijk gaat het ook om een tijdelijke sluiting van musea, theaters, bioscopen, pretparken en dierentuinen. De culturele organisaties willen bezoekers in hun omgeving 'een lichtpunt blijven bieden in een buitengewoon zware tijd, een basisvoorziening met grote impact op het welzijn en de mentale fitheid van ons allen'. Hiermee willen ze ook de mogelijkheid bieden aan artiesten en kunstenaars om op te blijven treden voor een livepubliek.

Bioscopen willen extra financiële steun vanwege coronavirus

De bioscoopbranche wil extra financiële steun vanwege de coronacrisis. Als inderdaad wordt besloten dat de zalen weer worden gesloten dan gaan de bioscopen en filmtheaters omvallen in de komende periode, meldt de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) dinsdag. Verschillende sectoren, zoals evenementen en vrijetheaterproducenten, hebben extra steun gekregen. 'Helaas geldt dit niet voor de bioscopen terwijl bioscopen extra financiële ondersteuning heel hard nodig hebben. Wij roepen de politiek op om de bioscopen extra financieel te ondersteunen juist nu de bioscopen het zo hard nodig hebben!'

Onderwijsminister Arie Slob uit quarantaine

Onderwijsminister Arie Slob mag weer uit quarantaine. Hij twittert: 'Quarantaine is weer voorbij. Gelukkig niet ziek geworden.' Hij bedankt mensen 'voor al het meeleven'. Slob moest op 26 oktober in thuisisolatie gaan omdat toen bleek dat hij meer dan een kwartier in contact was geweest met een medewerker die met het coronavirus besmet bleek te zijn. Hij maakte het nieuws bekend tijdens de behandeling van de Mediawet. Het debat werd daarop geschorst.

Campagne 'Den Haag tegen corona'

Deze dinsdag start de campagne ‘Den Haag tegen corona’. Een campagne van Den Haag voor Den Haag. Bekende en onbekende Hagenezen en Hagenaars laten zien op welke manier coronaregels moeten worden nageleefd. Samen met maatschappelijke en lokale boegbeelden, zoals burgemeester Jan van Zanen, jongerenwerker Umit Colgecen en sociaal ondernemer Petra Brekelmans, wordt het goede voorbeeld gegeven. In deze Haagse campagne, met passende en herkenbare boodschappen voor de verschillende groepen en gemeenschappen, plekken en situaties, wordt aandacht gegeven aan goede voorbeelden en initiatieven die Den Haag rijk is. De campagne is mede op basis van inzichten van de gedragsunit van het RIVM ontwikkeld.

GGD meet nu ook in riool of het virus rondwaart

Het kabinet heeft er sinds vandaag een belangrijke graadmeter voor het coronavirus bij. Behalve de testuitslagen van de GGD'en en patiëntenaantallen in ziekenhuizen geeft nu ook het riool weer hoe het virus zich verspreidt, schrijft Trouw.
Al in het voorjaar was duidelijk dat het riool een bron van informatie kon zijn. Besmette personen hebben niet alleen virusdeeltjes in hun neus of longen, maar ook in hun ontlasting. Vaak al één of twee dagen voordat de eerste klachten zich uiten. Metingen signaleerden al een uitbraak toen de eerste geïnfecteerden zich nog bij de GGD moesten melden.

Ministerie houdt verslagen van het OMT nog geheim

De interne discussies en vergaderverslagen van de belangrijkste corona-adviseur van het kabinet, het Outbreak Management Team (OMT), blijven geheim. Hoewel het OMT kritisch kijkt naar de eigen transparantie en de verwevenheid met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, worden notulen niet openbaar. Dat schrijft het AD.

Kamer buigt zich over aanvullende coronasteun voor bedrijven

De Tweede Kamer buigt zich dinsdag over een nieuw steunpakket van een half miljard euro voor bedrijfstakken die hard geraakt worden door de aangescherpte coronamaatregelen. De ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken), Eric Wiebes (Economische Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) komen de plannen verdedigen.
De tegemoetkoming in de vaste lasten waar direct getroffen ondernemers al langer aanspraak op kunnen maken, wordt breder beschikbaar gesteld. Ook bedrijven die indirect last hebben van de coronamaatregelen, mogen er nu een beroep op doen.

Kabinet besluit dinsdag over extra coronamaatregelen

Het kabinet besluit dinsdag welke extra maatregelen het neemt om het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus sneller terug te dringen. De meest bij de crisis betrokken ministers komen daarvoor in de middag bijeen. Daarna zullen premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge de aanscherpingen bekendmaken tijdens een persconferentie om 19.00 uur.
Het aantal nieuwe besmettingen is de laatste drie dagen iets gedaald maar het aantal mensen dat in het ziekenhuis terechtkomt met Covid-19 stijgt nog steeds. Dat wil het kabinet volgens ingewijden sneller omlaag krijgen zodat de zorginstellingen meer lucht krijgen. Ook kunnen ze dan de gewone zorg sneller weer opschalen.

Waarschijnlijk daalt aantal nieuwe coronagevallen licht

In de afgelopen zeven dagen zijn waarschijnlijk ongeveer evenveel coronagevallen vastgesteld als in de week ervoor, en vermoedelijk zelfs iets minder. Het zou de eerste daling in twee maanden zijn. Het exacte cijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dan wordt ook bekend hoeveel sterfgevallen en ziekenhuisopnames in de afgelopen week zijn gemeld, en of het zogenoemde reproductiegetal is veranderd. Dat cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt.
Het RIVM meldde vorige week dinsdag dat het in zeven dagen tijd 67.542 meldingen van positieve coronatests had gekregen. In de zes dagen na die update zijn 56.340 nieuwe gevallen aan het licht gekomen. Dat doet vermoeden dat het weekcijfer dinsdag uitkomt op ongeveer 65.000.

Winkelverkopen breken record door corona

De omzet in de detailhandel is nog niet eerder zo snel gegroeid. De verkopen van winkeliers stegen in het derde kwartaal met ruim negen procent. Dat is de snelste kwartaalgroei sinds 2005, toen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze cijfers begon bij te houden. Onder meer doe-het-zelf-zaken, foodwinkels en meubelzaken profiteerden van extra verkopen doordat consumenten door de coronapandemie meer thuis waren.

'Nauwelijks meer mensen door corona in geestelijke nood'

Het aantal mensen dat in psychische nood verkeert is nauwelijks gestegen door de coronacrisis. Dat zegt ggz-onderzoeker Bauke Koekkoek in een interview met NRC. 'Corona is een maatschappelijke crisis waar iedereen mee te maken heeft", zegt Koekkoek, die ook lector onbegrepen gedrag en samenleving en crisisverpleegkundige is. "Maar dat betekent niet dat we nu allemaal psychische stoornissen krijgen.'

Burgemeesters willen algeheel vuurwerkverbod vanwege corona

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, pleiten samen voor een algeheel vuurwerkverbod rond de jaarwisseling. Zij willen dat het afsteken en de verkoop van rotjes en pijlen dit jaar niet doorgaat. 'Vuurwerk zorgt niet alleen voor schade en legt een enorme druk op de hulpdiensten, het brengt dit jaar ook veel onzekerheid en spanningen met zich mee', zegt voorzitter Hubert Bruls namens de burgemeesters.
De Tweede Kamer debatteert deze week over zo'n verbod. Het kabinet hoopt hiermee de door corona overbelaste zorg te ontzien. 'Het wordt een ongewisse jaarwisseling. Deze maatregel helpt om iets meer rust te brengen. Ook voor de ziekenhuizen en huisartsen, want hierdoor krijgen zij minder patiënten binnen', stelt Bruls, die zelf burgemeester van Nijmegen is.

Ruime meerderheid vindt negatief reisadvies een goed idee

Een ruime meerderheid van de Nederlanders steunt het kabinet als dat dinsdag een negatief reisadvies voor buitenlandse reizen in de kerstvakantie afkondigt. Dat meldt Hart van Nederland op basis van een eigen peiling onder ruim 2500 mensen.
87 procent van de Nederlanders vindt het een goed idee dat er een negatief reisadvies komt. 'Blijf gewoon in ons eigen land. Daar zijn zoveel mooie plaatsen', laat een van de respondenten weten. Een ander stelt: 'Als we van het virus willen afkomen, dan moeten we het samen doen.'
10 procent is het niet eens met het negatieve reisadvies en wil gewoon naar het buitenland kunnen reizen tijdens de kerst. Drie procent van de respondenten geeft aan geen mening te hebben over het onderwerp.

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.