Coronavirus: Minder besmettingen en minder patiënten in het ziekenhuis

Een coronatest wordt afgenomen
Een coronatest wordt afgenomen © Omroep West
REGIO - De tweede golf van het coronavirus is in volle gang. Volg alles rond het virus in ons liveblog van woensdag 4 november.

Geen inloop bij bieb en buurthuis, activiteiten mogen wel

Buurthuizen en bibliotheken mogen wel openblijven voor georganiseerde activiteiten, zoals huiswerkbegeleiding en 'georganiseerd en besloten' dagbesteding voor kwetsbare personen. Mensen met problemen kunnen op afspraak ook nog terecht bij buurthuizen. Dat gaf premier Mark Rutte aan op aandringen van GroenLinks-leider Jesse Klaver.
Vanaf woensdagavond moeten bibliotheken en buurthuizen, net als theaters, musea en bioscopen, hun deuren twee weken lang sluiten. Dat is belangrijk om het aantal reisbewegingen en vooral contactmomenten in te perken. Maar omdat de bieb en het buurthuis een belangrijke maatschappelijke functie hebben, bijvoorbeeld voor mensen die eenzaam zijn, komt er toch een kleine uitzondering. Zolang de 'inloopfunctie' maar dichtgaat, mogen er wel activiteiten worden georganiseerd, aldus Rutte.
Rutte gaf eerder in het debat over de coronabestrijding al aan dat bibliotheken wel boeken kunnen laten afhalen. Tijdens de sluiting in het voorjaar was dat ook het geval.

Kabinet: aantal thuiswerkers moet 'zichtbaar' toenemen

Het kabinet eist 'zichtbare verbeteringen' op het gebied van thuiswerken, zegt premier Mark Rutte. Ministers Eric Wiebes (Economische Zaken) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken) gaan hier op vrijdag al over in gesprek met werkgevers en vakbonden.
Nog te veel mensen werken nog niet vanuit huis. Uit onderzoek van het kabinet naar het effect van een publiekscampagne blijkt dat slechts iets meer dan de helft van de mensen volledig thuis werken als ze daar de mogelijkheid toe hebben. Dat moet beter, vindt het kabinet al een tijd. In de tweede golf lijken toch meer mensen naar kantoor te komen.
Het gesprek met de bonden en werkgeversorganisaties zou eigenlijk pas maandag plaatsvinden, maar is naar voren gehaald. Het is volgens Rutte belangrijk dat minder mensen naar hun werk reizen, omdat het anders ook te druk blijft in het openbaar vervoer.

Digilentia en PePijn blijven het hele jaar dicht

Diligentia en Theater PePijn in Den Haag hebben na de persconferentie van dinsdagavond laten weten dicht te zullen blijven tot en met 31 december 2020. Op de eigen website spreekt men van een 'pijnlijk, maar kraakhelder besluit' dat is genomen.
Het kabinet maakte dinsdag bekend dat ook theaters na woensdagavond de deuren voor twee weken moeten sluiten. Diligentia en Theater PePijn hebben daarop aangekondigd de rest van het jaar de deuren dicht te houden. Alle voorstellingen die zouden plaatsvinden in de maanden november en december worden geannuleerd.

Minder drukte op snelweg door thuiswerken

De drukte op de snelwegen is de afgelopen tijd weer afgenomen door de maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus en vooral de dringende oproep om thuis te werken. Met name de ochtend- en avondspits is minder druk, aldus cijfers van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Normaal zijn oktober en november juist de drukste maanden op de weg met files, maar uit de cijfers komt naar voren dat het autoverkeer op snelwegen op werkdagen 16 procent lager ligt dan in 2019. Er zijn geen structurele files op het moment. Tijdens de eerste coronagolf was dit overigens zelfs een daling van 50 procent.
De hoeveelheid autoverkeer in de grote steden ligt 21 procent lager dan voor het uitbreken van de coronacrisis. Daarnaast is het gebruik van openbaar vervoer met meer dan 60 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar omdat mensen het ov mijden vanwege corona en veel meer thuiswerken. In de eerste golf was dit nog een krimp van 87 procent.

Opnieuw daling van aantal nieuwe coronagevallen

Het aantal gemelde coronabesmettingen is woensdag opnieuw afgenomen, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend kwamen er bij het instituut 7657 meldingen binnen van positieve tests. In het voorgaande etmaal turfde het RIVM 7769 nieuwe gevallen.
Het aantal door Covid-19 veroorzaakte sterfgevallen nam het afgelopen etmaal met 106 toe. Dat betekent niet dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven aan het RIVM. Dinsdag werd bekend dat 113 mensen recentelijk waren overleden aan het coronavirus.
In de afgelopen zeven dagen zijn er ruim 63.600 positieve tests geregistreerd. Sinds het begin van de uitbraak in februari zijn er meer dan 383.500 Nederlanders positief getest.

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Ziekenhuizen hebben woensdag iets minder coronapatiënten binnengekregen. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 2572 coronapatiënten. Dat zijn er 81 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensivecareafdelingen liggen nu 612 coronapatiënten, 3 meer dan de dag ervoor. De meeste mensen met Covid-19 liggen op een verpleegafdeling. Door de drukte zijn het afgelopen etmaal 42 patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, van wie 9 ic-patiënten. In grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag liggen veel coronapatiënten in het ziekenhuis.

Tweede Kamer gaat weer dicht voor publiek

De Tweede Kamer sluit de deuren weer voor publiek. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet dinsdagavond aankondigde, is publiek vanaf woensdagavond 22.00 niet meer welkom. Dat schrijft de Tweede Kamer in een persbericht.
Reserveringen die al gemaakt zijn, komen te vervallen. Ook is het de komende tijd niet mogelijk nieuwe reserveringen te maken. Alle plenaire en commissiedebatten zijn online te volgen.
Sinds 1 september was bezoek in de Tweede Kamer weer beperkt toegestaan, nadat het gebouw bijna een half jaar gesloten was voor publiek. De beslissing tot sluiting viel het presidium zwaar, zei Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib toen.

Amerikaanse verkiezingen in Nieuwspoort

Waar normaal gesproken rond andere Amerikaanse verkiezingen honderden politici, deskundigen en Nederlandse Amerikanen samen koffiedrinken en donuts eten in het Scheveningse Kurhaus, verliep het verkiezingsontbijt dit jaar rustig. Geen donuts, wel koffie, maar vooral veel mondkapjes vulden perscentrum Nieuwspoort in de Haagse binnenstad.
Amerikaanse verkiezingsavond in Nieuwspoort: 'Geen donuts, wel mondkapjes'

Politiemedewerkers krijgen bonus van 300 euro

Alle politiemedewerkers krijgen een bonus van 300 euro netto als blijk van waardering van de 'solidariteit en betrokkenheid' die zij de afgelopen tijd hebben laten zien. Dat schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer. De politiemensen krijgen het bedrag in december. Volgens de minister is de werkdruk en onderbezetting bij de politie een groot zorgpunt, maar leveren de politiemedewerkers een 'bovenmenselijke prestatie' deze coronatijd. De 'waarderingstoeslag' komt uit het personeelsbudget van de politie. Al het personeel tot schaal 15 komt in aanmerking.

Burgemeester: 'Nieuwe maatregelen drama voor Leids filmfestival'

De sluiting van musea, theaters, buurthuizen en bioscopen is een drama, zegt de Leidse burgemeester Henri Lenferink. Dinsdag maakte het kabinet extra coronamaatregelen bekend. Woensdagavond moeten alle publiek toegankelijke gebouwen twee weken dicht. Dat betekent een voortijdig einde van het Leiden International Film Festival. 'Het is best wel lastig', zegt Lenferink, 'we zien een kentering in de cijfers, maar tegelijkertijd is het hartstikke druk in de ziekenhuizen.'
Burgemeester Henri Lenferink van Leiden
Burgemeester Henri Lenferink van Leiden © Omroep West

Resultaten Oxford Covid-19-vaccin dit jaar verwacht

De Universiteit van Oxford hoopt nog dit jaar de resultaten van de laatste testen in het onderzoek naar haar Covid-19-vaccin te presenteren. De leider van het onderzoek waarschuwde woensdag wel dat het nog enige tijd kan duren voordat het leven weer normaal zal worden.
Testen met het zogeheten Oxford-vaccin werden in september stilgelegd nadat een proefpersoon in het Verenigd Koninkrijk ziek was geworden. Een week later mochten de proeven worden hervat. De Europese Commissie en Nederland hebben een deal met AstraZeneca gesloten voor het vaccin dat de farmaceut samen met de Universiteit van Oxford ontwikkelt.

Wintersportzaak Scheveningen: 'Misschien overleven we dit niet'

Wintersportwinkels hebben hun omzetten de afgelopen tijd enorm zien kelderen door het advies om niet op wintersportvakantie te gaan. Daarbovenop kondigde premier Mark Rutte dinsdagavond aan dat het negatieve reisadvies in ieder geval tot medio januari blijft gelden. 'Het is echt een drama. Misschien overleven we dit niet', zegt een woordvoerder van wintersportzaak Skihut in Scheveningen.
'We verkopen nu bijna niets aan ski-artikelen, we zitten nog niet eens op de tien procent van de normale verkoopcijfers. Met deze verzwaring van de maatregelen gaat het erg moeilijk worden ons hoofd boven water te houden. We gaan een heftige tijd tegemoet.'

XL-coronatestlocatie Haaglanden komt bij Rijswijkse Broodfabriek

De XL-testlocatie in de regio Haaglanden wordt bij de Broodfabriek in Rijswijk gebouwd. Dat bevestigt een woordvoerder van GGD Haaglanden. De opbouwwerkzaamheden voor de nieuwe testlocatie zijn inmiddels al begonnen. Het is nog niet bekend wanneer de snelteststraat in gebruik genomen kan worden.
Een corona-sneltest I
Een corona-sneltest I © Omroep West

OMT voorstander tijdelijk sluiten scholen als extra maatregel

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet om een flink deel van het onderwijs tijdelijk weer stil te leggen als onderdeel van de extra maatregelen die dinsdag werden afgekondigd. Het advies is niet door het kabinet overgenomen. Het zou dan gaan om sluiting van de bovenbouw van de middelbare scholen, het mbo en het hoger onderwijs. Het team deskundigen dat het kabinet adviseert in de aanpak van het coronavirus maakt zich zorgen over de overdracht van het virus onder adolescenten en jongeren.

Strandpaviljoens Westland mogen blijven staan

De seizoensgebonden Westlandse strandpaviljoens mogen aankomende winter eenmalig onder strikte voorwaarden op het strand blijven staan. De strandtenten blijven gesloten, maar het bespaart de eigenaren de hoge kosten en tijd voor de op- en afbouw, legt de gemeente uit.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) had hierom gevraagd, omdat de strandpaviljoenhouders afgelopen seizoen te maken hadden met beperkende maatregelen vanwege het coronavirus. Doordat zij tijdelijk hun deuren moesten sluiten, was het voor de ondernemers financieel een zwaar jaar.

Aantal besmettingen verpleeghuizen in de buurt van eerste golf

Het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen komt in de buurt van de top die tijdens de eerste golf in maart en april werd bereikt. Dat zei RIVM-baas Jaap van Dissel woensdagochtend tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer. Ongeveer een kwart van de verzorgingstehuizen heeft te maken met corona, zegt Van Dissel. Volgens hem is de druk daar groot, omdat het risico van verdere verspreiding er 'aanzienlijk' is.

Crowdfundactie Leiden Marathon

Omdat de Leiden Marathon dit jaar in mei en in november vanwege de coronacrisis niet kon doorgaan, heeft de organisatie een forse financiële tegenvaller opgelopen. Daardoor komen ook volgende edities in gevaar. De organisatie Leiden Marathon houdt daarom een crowdfundingcampagne. Daarmee hoopt de stichting voldoende gelden op te halen om ook in 2021 weer van de partij te zijn. Er zijn tientallen, vaak ludieke artikelen en diensten bedacht en geplaatst op een digitaal platform waar de geïnteresseerde rustig kan rondkijken en kan kopen. De Leiden Marathon hoopt hiermee tenminste vijfentwintigduizend euro op te halen.

Van Dissel: Nederland is kwetsbaar in de regio's

Nederland is kwetsbaar in de regio's, zei Jaap van Dissel van het RIVM woensdag in de Tweede Kamer. Er zijn grote verschillen in de regio's wat betreft het aantal besmettingen. In het noorden neemt het al langer af, terwijl het in onder meer Rotterdam en delen van Brabant nog heel hoog is. Regio's met veel besmettingen zijn kwetsbaar omdat als daar 'gevoel van versoepeling' ontstaat het volgens Van Dissel snel kan leiden tot veel nieuwe besmettingen als het reproductiegetal daar weer boven de 1 komt. Het reproductiegetal is het aantal mensen dat een persoon kan besmetten.

Met lockdown bedreigde regio's kijken cijfers nog even aan

De drie veiligheidsregio's waar volgens premier Mark Rutte een regionale lockdown dreigt, hopen dat de besmettingscijfers de komende dagen gaan dalen. In Twente is de laatste dagen een 'stevig dalende lijn' te zien die zich hopelijk doorzet, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio. Ook Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid hopen op zo'n daling. De besmettingscijfers in Twente, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid waren de afgelopen dagen zeer hoog in vergelijking met de rest van het land.

Sportcentrum De Uithof blijft open: 'Er verandert voor ons niet zoveel'

De Uithof is blij dat mensen ook met de strengere coronamaatregelen mogen blijven sporten. Het sportcentrum lijkt daarom weinig te merken van de nieuwe maatregelen. 'Het meeste blijft bij ons wat het is, dus daar zijn we wel erg blij mee.'

Moody's: economische klap Nederland grootste sinds WOII

De Nederlandse economie zal dit jaar met vijf procent krimpen. Dat is met afstand de grootste economische klap sinds de Tweede Wereldoorlog, zo zeggen analisten van Moody's. De firma benadrukt dat een rapport geen nieuw oordeel over de kredietwaardigheid van Nederland betreft. Nederland heeft het hoogst mogelijke rapportcijfer, met een stabiele prognose.
De particuliere consumptie en netto-uitvoer in ons land zullen het meest getroffen worden door de coronacrisis, aldus de kenners. Dat komt door een groot aantal binnenlandse beperkingen en een vertraging van de wereldwijde vraag. Stimuleringsmaatregelen van de overheid geven daarbij nog enige lucht en zijn feitelijk de enige motor voor groei.

'Ook groep sporters blijft na corona lang klachten houden'

Waar het aantal coronagevallen bij de meeste selecties in de eredivisie voetbal tot voor kort vrij beperkt bleef, gaat het de laatste weken hard. Sommige voetballers keren na een aantal dagen alweer terug in de selectie, anderen staan twee weken of zelfs langer aan de kant.
Bob van den Berg, longarts bij het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam, is bezig met een onderzoek onder (top)sporters die corona hebben gehad. 'Er zijn sporters die geen symptomen vertonen en ook sporters die even ziek zijn en daarna weer opknappen', vertelt hij. 'Maar er is ook een aanzienlijke groep sporters die wel lang klachten blijft houden. Sporters die moe zijn, last hebben van kortademigheid en waar een sterk verval van de conditie zichtbaar is. We hebben vooralsnog, na eerste bevindingen, geen beschadigingen aan longen kunnen vaststellen.'

Meer inzicht in rioolwatercijfers op coronadashboard

De informatie op het coronadashboard over het rioolwateronderzoek dat de waterschappen en het RIVM uitvoeren is verbeterd. Per regio wordt nu gemeld hoeveel virusdeeltjes zijn aangetroffen, omgerekend naar 100.000 inwoners in plaats van per milliliter rioolwater. Ook is de herkomst van het rioolwater beter in beeld. De rioolwatermetingen van verschillende gemeenten en veiligheidsregio’s kunnen nu worden vergeleken. Bovendien is beter in beeld gebracht welk deel van het rioolwater afkomstig is van huishoudens, en welk deel van bijvoorbeeld industriewater of regenwater.

Ook gratis mondkapjes voor minima in Midden-Delfland

Niet alleen in Westland, ook in Midden-Delfland worden mondkapjes beschikbaar gesteld voor inwoners die wat minder bedeeld zijn. In Midden-Delfland neemt de lokale CDA-fractie het voortouw, meldt mediapartner WOS. De partij heeft zelf uitwasbare kapjes ingekocht en reikt deze woensdag uit aan Stichting Welzijn Midden-Delfland, die de mondkapjes vervolgens kan gaan uitdelen onder minima. Het idee is dat de mondkapjes de ergste spetters tegenhouden, bij bijvoorbeeld niesen en hoesten. Zo zou het coronavirus zich minder makkelijk kunnen verspreiden.

Bijna 6,5 miljoen mensen zagen coronapersconferentie

Bijna 6,5 miljoen mensen hebben dinsdag naar de persconferentie gekeken van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Dat tonen cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO) aan. Bijna 4,5 miljoen mensen zagen de bijeenkomst, waar strengere maatregelen werden aangekondigd, op NPO1. Zo'n 1,65 miljoen mensen keken via RTL4 en 347.000 kijkers schakelden in op SBS6. Het was het best bekeken programma van de avond.

Weinig progressie bij leerlingen basisschool tijdens lockdown

Nederlandse basisschoolleerlingen hebben 'weinig tot geen progressie' geboekt in de maanden dat de scholen dicht waren vanwege corona. Kinderen van laagopgeleide ouders scoorden het slechtst. Dit concluderen onderzoekers van Oxford University na analyse van toetsresultaten van leerlingen van circa vijftien procent van de Nederlandse basisscholen, schrijft de Volkskrant.

Onderzoek: 2200 coronadoden te linken aan slechte luchtkwaliteit

Van de Nederlandse coronasterfgevallen kan ongeveer negentien procent worden toegeschreven aan een slechte luchtkwaliteit. Omgerekend komt dat neer op ongeveer 2200 doden. De fysieke gesteldheid van deze slachtoffers was al slecht door luchtvervuiling. Mede daardoor werd het coronavirus hen fataal. Dat stellen Duitse onderzoekers van het Max Planck Instituut in Mainz in het AD.
'Mensen in gebieden met meer luchtvervuiling hebben vaker last van chronische aandoeningen, zoals COPD, longontsteking, kanker en hart- en vaatziekten', zegt Jos Lelieveld, een Nederlandse professor atmosferische chemie die aan het hoofd staat van het instituut. 'Dit zijn typisch aandoeningen die veel overlap hebben met een zwaarder verloop van Covid-19.'

Kabinet akkoord met KLM-plan, steun van 3,4 miljard beschikbaar

Het kabinet stemt in met het herstructureringsplan dat de KLM heeft opgesteld om de komende jaren een verlaging in de kosten van 15 procent te realiseren. Daarmee kan de luchtvaartmaatschappij een steunpakket van in totaal 3,4 miljard euro krijgen dat de overheid en banken beschikbaar hebben gesteld. De ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) hebben dat dinsdagavond aan de Tweede Kamer laten weten.

'Kabinet neemt terecht nieuwe coronamaatregelen'

Liefst tachtig procent van de Nederlanders vindt het terecht dat het kabinet met nieuwe coronamaatregelen is gekomen. Een aantal respondenten pleit zelfs voor een totale lockdown, meldt Hart van Nederland op basis van een representatief onderzoek onder 2500 mensen. Uit datzelfde onderzoek komt naar voren dat zeventien procent het niet eens is met de strengere maatregelen.

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.