Celstraffen geëist tegen WhatsApp-oplichters

DEN HAAG - Tegen een 19-jarige man uit Delft een man van 20 uit Zoetermeer zijn celstraffen geëist voor oplichting via internet. De twee deden zich via WhatsApp voor als zoon of dochter van een slachtoffer en vroegen een rekening te betalen die snel moest worden voldaan.

Trapte iemand erin, dan kwam het bedrag op de rekening van een geldezel te staan, een jong en vaak kwetsbaar persoon die er zelf ook iets aan verdient. Zelf hebben de twee mannen volgens het Openbaar Ministerie (OM) zo'n 10.000 euro aan de oplichting overgehouden. Dit soort oplichting wordt ook wel vriend-in-noodfraude genoemd.

De vriend-in-noodfraude is aan een snelle opmars bezig. Tot februari kreeg de politie 130 aangiften per week binnen, maar mede door de coronacrisis is dat opgelopen tot 100 per dag, meldde de politie onlangs.

In het opsporingsprogramma Team West waarschuwde de politie voor deze vorm van fraude:

Nep-website

Eén van de verdachten maakten volgens het OM ook gebruik van een nep-website, die gebruikers liet denken dat ze een MacBook hadden gewonnen. Het slachtoffer moest daarvoor inloggen via internetbankieren om de verzendkosten te betalen. De ingevulde gegevens konden door de oplichter worden gebruikt om een bankrekening te plunderen.

Bij hun aanhouding hadden de mannen harddrugs bij zich en een van de twee stond vrijdag ook terecht voor een straatroof. De officier van justitie eiste tegen hem 12 maanden gevangenisstraf. De andere man hoorde 2 maanden cel plus 150 uur taakstraf tegen zich eisen.

LEES OOK: Bankrekening uitgeleend aan Marktplaats-oplichter: 'U bent toch niet achterlijk?'

Meer over dit onderwerp:
WHATSAPPFRAUDE OPLICHTING
Deel dit artikel: