Vleermuizen vertragen dijkverzwaring Pijnacker-Nootdorp

Een vleermuis
Een vleermuis © Omroep West
PIJNACKER-NOOTDORP - De verzwaring van een dijk in Pijnacker-Nootdorp loopt vertraging op omdat er mogelijk vleermuizen in bomen langs de dijk zitten. Die bomen moeten weg om de dijk veilig te maken, maar dat mag nu niet. Dit schrijft het Hoogheemraadschap van Delfland op haar website. De dijk langs het Hazepad bij het Bieslandse Bos moet versterkt worden omdat hij schuift.
December vorig jaar werd ontdekt dat de dijk instabiel was. Daarop werd het fietspad dat eroverheen loopt direct afgesloten. Sindsdien geldt voor fietsers en voetgangers een omleiding, maar er is nog niet gewerkt aan het verstevigen van de 'kade', zoals het Hoogheemraadschap het noemt. Om de dijk te kunnen verstevigen moeten bomen worden gekapt, maar dat mag nu niet.
'Een speciaal onderzoek is nodig om te bepalen of vleermuissoorten gebruik maken van de bomen in het gebied en waarvoor ze de bomen gebruiken', schrijft het Hoogheemraadschap. Als blijkt dat ze er daadwerkelijk zitten, moet een speciale vergunning worden aangevraagd om te ze kappen.

Dijk blijft gevaarlijk

Ondertussen blijft de dijk instabiel en dus gesloten voor voetgangers en fietsers. De hekken die de dijk afsluiten worden geregeld opzij geschoven door mensen die er toch door willen. 'Dat is echt niet de bedoeling', zegt een woordvoerder. 'Niemand is erbij gebaat als de dijk doorbreekt, dus je moet er gewoon niet op gaan lopen of fietsen.'
De start van de werkzaamheden stond voor deze maand gepland. Wanneer er nu begonnen kan worden, is niet duidelijk. 'Maar sinds de afsluiting is de dijk niet verder verschoven of instabieler geworden', zegt de woordvoerder.
Afsluiting Hazepad Pijnacker-Nootdorp
Afsluiting Hazepad Pijnacker-Nootdorp © Hoogheemraadschap Delfland