Geen Sportgala of awards, maar een eerbetoon op Omroep West voor Haagse sporters dit jaar

Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer (l-r) blij met winst
Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer (l-r) blij met winst © Orange Pictures
DEN HAAG - Het is normaal gesproken de feestelijke afsluiting van het Haagse sportjaar; het Haagse Sportgala. Maar dit jaar kan het niet doorgaan, vanwege het coronavirus. Ook worden er dit jaar geen awards uitgereikt. In plaats daarvan wordt de Haagse sport geëerd in een uniek Haags Sportjaaroverzicht dat Omroep West 18 december uitzendt.
Vanwege de maatregelen om het coronavirus in toom te houden, lag de sport dit jaar deels stil en werden belangrijke sporttoernooien en evenementen afgelast. Zo ging er een streep door onder meer de Olympische Spelen en het Europees kampioenschap voetbal. In Den Haag konden de Invictus Games, het Nederlands kampioenschap atletiek, het Olympic Festival en de Special Olympics niet doorgaan. Daarnaast werden landelijke competities meerdere keren stilgelegd.
Daarom is besloten dit keer de awards niet uit te reiken. 'Hoewel 2020 misschien niet de traditionele kampioenen voortbrengt, kent dit jaar wel vele helden', benadrukt wethouder Hilbert Bredemeijer (Sport). 'Zo bleven verenigingen hun leden op afstand betrekken, trainden topsporters thuis volop door en zorgden vrijwilligers er voor dat er veilig en verantwoord kon worden gesport. Al deze sporters en supporters verdienen onze waardering.'
Eerdere winnaars van het Haagse Sportgala
Eerdere winnaars van het Haagse Sportgala © Orange Pictures

Mooie initiatieven en veel saamhorigheid

Om alle soorten prestaties te eren, wordt een uitgebreid Haags Sportjaaroverzicht gemaakt in samenwerking met Omroep West. Hierin is onder meer een rondje langs de Haagse sportvelden opgenomen, een kijkje in de keuken bij de Haagse topsport en een ode aan de scheidsrechter. Onder andere de windsurfers Kiran Badloe en Lilian de Geus, wielrenner Ide Schelling en de beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen werkten mee aan het jaaroverzicht.
'Dit jaar heeft grote impact gehad op sporters, clubs en verenigingen', vertelt Anouk Vrolijk namens Omroep West. 'Dat laten we zien. Hoe heeft de sport dit jaar beleefd, van Haagse topsporters tot Haagse verenigingen. Want ze hebben zeker niet stilgezeten. Mooie initiatieven ontstonden en veel saamhorigheid. En we kijken voorzichtig vooruit naar wat we komend jaar kunnen verwachten.'

Meewegen

Het is overigens niet zo dat sporters die dit jaar opvallende sportprestaties hebben neergezet helemaal geen kans maken op een prijs. Alle opvallende sportprestaties uit 2020 worden zowel landelijk als lokaal meegewogen bij het Haags Sportgala volgend jaar.