Studenten Leidse Hogeschool boycotten tentamen van 200 man

Foto ter illustratie: ANP
Foto ter illustratie: ANP
LEIDEN - Studenten van de opleiding Verpleegkunde aan de Hogeschool Leiden hebben dinsdag een tentamen in Hooglandse Kerk geboycot. Ze vonden het moreel niet verantwoord om samen te komen met tweehonderd andere studenten voor de toets. 'Ik heb een oma voor wie ik graag boodschappen wil doen', zegt tweedejaars student Luc Overmeire.
Hogescholen en Universiteiten zijn uitgezonderd van een maximaal aantal personen voor bijeenkomsten. Toch was Luc verbaasd toen hij de lijst met namen zag van de mensen die het tentamen moeten gaan maken. 'Als er dertig personen op een bruiloft mogen zijn, vinden wij het absurd dat er tweehonderd studenten tegelijk meerdere uren bij elkaar mogen zitten om een multiple choice tentamen af te nemen. Zeker als hier vele veilige digitale alternatieven voor zijn', zegt de tweedejaars student tegen mediapartner Sleutelstad.
Luc mailde de examencommissie in de hoop meer informatie te krijgen. 'Vanwege de uitblijvende reactie en het achterliggend veiligheidsrisico is er een aantal studenten dat net als ik niet naar het tentamen toe zal gaan', zegt Luc. 'Veel studenten hebben een bijbaan in de zorg. Het is ironisch dat dit om een opleiding Verpleegkunde gaat.'
© Sleutelstad

Recht op hertentamen

Volgens Hogeschool Leiden hebben uiteindelijk twaalf mensen het tentamen niet gemaakt. 'Het overgrote deel daarvan heeft zich om andere redenen afgemeld', meldt een woordvoerder. Daarnaast laat hij weten dat de school alle coronaregels volgt. 'De Hooglandse Kerk biedt voldoende ruimte om alle studenten voldoende afstand te laten houden. Daarnaast vragen wij onze studenten om zelf ook hun verantwoordelijkheid te nemen en zich aan de regels te houden', aldus een woordvoerder namens de onderwijsinstelling.
De studenten die niet naar het tentamen gaan hoeven volgens Luc niet te vrezen dat ze het vak niet halen. 'Ik mis mijn eerste kans, maar ik heb recht op een hertentamen', zegt hij. 'Persoonlijk heb ik niks tegen de Hogeschool, maar dit is gewoon raar.' Op vragen naar de digitale alternatieven van tentamens had de woordvoerder van de Hogeschool Leiden geen antwoord.

LEES OOK: