Militairen oefenen op XL-teststraat Rijswijk

Militairen worden ingezet bij XL-teststraat in Rijswijk
Militairen worden ingezet bij XL-teststraat in Rijswijk © Omroep West
RIJSWIJK - Een kleine honderd militairen oefenen dinsdag op de XL-teststraat in De Broodfabriek in Rijswijk. De militairen gaan de GGD assisteren bij het afnemen van grote aantallen coronatests.
De soldaten zijn van de Luchtmobiele Brigade en van het Operationeel Ondersteuningscommando Land. Er worden ook dertig militaire muzikanten ingezet. Normaal maken die muziek en geven ze uitvoeringen. Omdat dat nu ook volledig stil ligt worden ze ingezet als 'normale' militair.
Defensie heeft in de beginperiode 75 militairen actief in de teststraat in Rijswijk. Er worden er nog honderd achter de hand gehouden voor het geval er opeens moet worden opgeschaald.

'Wij hebben snel mensen'

'Gezondheidsminister Hugo de Jonge heeft gezegd dat er snel XL-teststraten moeten komen, daarvoor zijn mensen nodig en wij kunnen die snel leveren', zegt woordvoerder Erik Morren van de Luchtmobiele Brigade. De tientallen militairen draaiden dinsdag proefdiensten om te kijken of alles gaat zoals het zou moeten gaan. Woensdag gaat de teststraat in de Rijswijkse Broodfabriek open, en moeten ze echt aan de bak.
De militairen voeren zelf overigens geen coronatests uit, maar zorgen vooral voor de logistiek.