OM wil Marktplaatsoplichters tot 2,5 jaar achter de tralies

Marktplaats
Marktplaats © ANP
REGIO - Tegen een 22-jarige man uit Delft en een 19-jarige Hagenaar heeft het Openbaar Ministerie (OM) tot 2,5 jaar cel geëist. Ze zouden tussen januari en augustus 2019 op Marktplaats hebben geboden op dure tweedehands mobieltjes. Met een screenshot van een valse betaal-app deden ze alsof ze het mobieltje kochten. Vervolgens verdwenen ze met de mobieltjes zonder betaald te hebben. De schade is volgens het OM ongeveer 30.000 euro.
De man uit Delft wordt verdacht van elf oplichtingen; zijn Haagse kompaan van acht misdrijven. Die laatste wordt ook verdacht van diefstal van een bromfiets. Het OM vindt ook dat ze samen een criminele organisatie hebben gevormd. Tegen de Hagenaar eiste de officier 2,5 jaar cel. De Delftenaar werd volgens het OM vooral als loopjongen gebruikt. Hij moet als het aan het OM ligt veertien maanden achter de tralies.
De manier van werken was bij alle oplichtingen hetzelfde. Iemand die op Marktplaats een duur mobieltje aanbood, werd gebeld door iemand met een stem van een oudere man. Er werd een afspraak gemaakt en de man zou zijn 'schoonzoon' het telefoontje laten ophalen. Als bewijs van betaling ontving de verkoper een vervalst screenshot van een betaal-app.

'Schoonzoon al onderweg'

Op het moment dat een verkoper zei dat hij de telefoon pas zou meegeven als het geld op zijn rekening stond, werd hij onder druk gezet. Dan was het verhaal dat de schoonzoon al onderweg was, waarna het slachtoffer alsnog akkoord ging.
De oplichters sloegen onder meer toe in Delft, Den Haag, Zwanenburg, Leidschendam, De Kwakel, Oosterhout, Lopik, Dordrecht, Bussum, Urk, Utrecht, Rijswijk en Weesp.

ID-bewijs

Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs tegen de twee. Hun telefoons waren traceerbaar op de plekken waar mensen werden opgelicht en de Hagenaar heeft zelfs een keer zijn echte ID-bewijs laten zien bij overhandiging van de telefoon.
Ook heeft de officier het vermoeden dat zij in een netwerk opereerden (onder andere door ‘de oudere man’ aan de telefoon), maar tijdens het onderzoek is er geen concreet beeld op het gehele netwerk gekomen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.