Brandveilig maken Theater Castellum kost 3,6 miljoen euro, theater tot oktober 2021 dicht

Theater Castellum tijdens de verbouwing
Theater Castellum tijdens de verbouwing © Omroep West
ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn moet 3,6 miljoen euro uittrekken om Theater Castellum aan alle brandveiligheidseisen te laten voldoen. De extra ingreep die noodzakelijk is om alle problemen te verhelpen, neemt tot 1 oktober 2021 in beslag. Tot die tijd blijven het theater en de bijbehorende bioscoop gesloten, schrijft mediapartner Studio Alphen.
Sinds mei van dit jaar wordt Castellum grondig verbouwd. Na de geplande sloop van een aantal plafonds en de oude wandbekleding is gebleken dat de brandveiligheid van het pand niet aan alle eisen van het bouwbesluit voldoet. Er blijken belangrijke tussenwanden, onderdelen van de staalconstructie, plafonds en vloeren niet voldoende brandwerend behandeld te zijn. 'Dit was voor de verbouwing niet bij ons bekend en niet te zien', stelt cultuurwethouder Erik van Zuylen (GroenLinks). De geplande heropening van vorige maand werd al uitgesteld naar januari 2021.
Van Zuylen benadrukt dat bezoekers van Castellum nooit gevaar hebben gelopen. Als er brand uitgebroken zou zijn, was er in de ogen van de wethouder ruim voldoende tijd geweest om het pand te ontruimen. Op basis van de nu geldende regels moeten plafonds en muren zestig minuten brandwerend zijn. De constructie van Castellum is dertig tot veertig minuten brandwerend.

Raad beslist over extra geld

Aankomende woensdag is er een extra commissievergadering van de gemeenteraad. Het is aan de raad om te beslissen of zij de extra miljoenen gaat uittrekken voor Castellum. Dat besluit moet op 26 november genomen worden. Het college van burgemeester en wethouders wil Castellum behouden en is bereid om dat geld investeren.