Zoetermeerder (40) aangehouden voor beschieting ambassade Saoedi-Arabië

De 40-jarige verdachte wordt aangehouden
De 40-jarige verdachte wordt aangehouden © Regio15
DEN HAAG - Een 40-jarige man uit Zoetermeer is donderdagmiddag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het beschieten van de ambassade van Saoedi-Arabië in Den Haag. Dat meldt de politie. Hij is aangehouden in een woning in Zoetermeer en er is een personenauto in beslag genomen.
De politie heeft onderzoek gedaan met een Team Grootschalige Opsporing. Dat onderzoek leidde naar de Zoetermeerder. Hij is donderdag om 14.15 uur aangehouden, zit vast en wordt gehoord. De politie laat weten dat de verdachte niet in zijn eigen woning aanwezig was, maar in een ander huis in dezelfde straat. Ook de bewoner van dat huis is aangehouden. Zijn rol wordt onderzocht.
Op verschillende etages van de ambassade aan de Koninginnegracht zijn kogelinslagen te zien. De politie, die rond 6.00 uur werd gealarmeerd, vond meerdere hulzen in de buurt. Volgens een verslaggever van Omroep West zeker twintig. 'Er zijn kogels echt door de ramen gegaan.' Hoe groot de schade binnen is, is nog niet duidelijk. Er is buiten sporenonderzoek en forensisch onderzoek gedaan. Er is bij het schietincident niemand gewond geraakt.

'Het klonk heel dichtbij'

Een buurvrouw werd ruw uit haar slaap gehaald door de kogelregen. 'Ik was op slag wakker', vertelt ze. 'Ik had meteen door dat het schoten waren. Mijn man probeerde me nog gerust te stellen door te zeggen dat het waarschijnlijk vuurwerk was, maar dat dacht ik niet. Ik hoorde tak-tak-tak-tak, heel snel achter elkaar. Het klonk heel dichtbij.'
'Tak tak tak tak, het moet een automatisch wapen zijn geweest'

'Onacceptabel'

De beschieting van de ambassade is volgens de Haagse burgemeester Jan van Zanen 'onacceptabel.' In een reactie op de aanslag zegt hij dat dit 'niet thuis hoort in onze internationale stad van vrede en recht'. De Haagse burgemeester heeft contact opgenomen met de ambassade om zijn steun uit te spreken.
Saudi-Arabië veroordeelt de beschieting van zijn ambassade in Den Haag. Het koninkrijk spreekt van een 'laffe aanval', zegt de ambassade volgens de nieuwskanalen Al Hadath en Akhbar. De ambassade roept Saudi’s in Nederland extra waakzaam te zijn.