Coronavirus: Horecabranche teleurgesteld, 'pas in januari versoepelen'

De horeca blijft voorlopig dicht.
De horeca blijft voorlopig dicht. © ANP
REGIO - De tweede golf van het coronavirus is in volle gang. Volg alles rond het virus in ons liveblog.

KNVB: het is 2 voor 12 voor het amateurvoetbal

KNVB-directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee heeft teleurgesteld gereageerd op de lichte versoepeling van de coronamaatregelen door het kabinet. Er mag weer gezamenlijk op 1,5 meter van elkaar door vier personen worden gesport, in plaats van twee, maar het verbod op trainen in een groter groepsverband en ook het spelen van onderlinge oefenwedstrijden blijft voor volwassenen nog altijd van kracht.
Volgens Van der Zee is het inmiddels '2 voor 12' voor het amateurvoetbal. 'Dit is toch een beetje alsof je na 90 minuten een overwinning uit het vuur sleept, maar de wedstrijd bij het laatste fluitsignaal ongeldig wordt verklaard", betoogt hij in een korte reactie op Twitter. 'Ondanks al het werk en al het wachten staan we met lege handen. Overal wordt opgeschakeld, maar het voetbal mag alleen van twee naar vier personen op een veld trainen. Voor een teamsport is dat een stap van niets naar bijna niets.'

Horecabranche: gebrek aan perspectief teleurstellend

Het is voor horecaondernemers teleurstellend dat ze nog geen zicht hebben op het moment waarop eet- en drinkgelegenheden weer open kunnen. Dat zei Dirk Beljaarts, directeur van belangenorganisatie Koninklijk Horeca Nederland (KHN), in een reactie op de persconferentie van het kabinet over het coronabeleid.
'We hebben gehoord dat er op 8 december wat meer duidelijk wordt. Dan heb je nog maar tweeënhalve week tot de kerst en dat is rijkelijk laat', aldus Beljaarts. 'Voor horecaondernemers is het een hard gelag dat andere delen van de lockdown weer worden opgeheven, maar dat de horeca niet genoemd wordt.'
Onder andere musea, bioscopen en casino's kunnen weer open nadat ze twee weken geleden dicht moesten wegens een aanscherping van het coronabeleid. 'We zijn de laatsten om te zeggen dat ze weer dicht moeten, maar het zijn niet de eerste levensbehoeften. Het is voor horecaondernemers moeilijk te verteren dat de samenleving weer op stoom komt, maar zij zelf werkeloos thuiszitten.'

Bewoners Laak blij met mobiele testbus

In het Haagse stadsdeel Laak heeft de GGD Haaglanden deze week een mobiele testlocatie geopend. In een twaalf meter lange bus kunnen mensen zich met en zonder afspraak laten testen op corona. Bewonersorganisatie De Buurt Bestuurt heeft zich hard gemaakt voor een testlocatie in Laak. 'Ik maakte een rondje door de wijk en zag dat het niet goed ging', zegt Kees Berenbak van De Buurt Bestuurt.
De bewoners weten dinsdag de testbus al goed te vinden. Rond drie uur in de middag hebben ongeveer honderd mensen zich laten testen. Nu en dan staat er een rij voor de ingang. 'In Laak en stadsdeel Centrum zijn relatief veel besmettingen', zegt Annette de Boer van de GGD Haaglanden. 'Daarom wilden we ook hier in Laak een testlocatie. Het is een mobiele locatie omdat we niet zo snel een geschikte ruimte konden vinden. Zo kunnen we kijken of er in Laak behoefte is aan een testlocatie.'

KNVB volgende week in gesprek met minister Van Ark

De Nederlandse voetbalbond gaat volgende week in gesprek met minister Tamara van Ark om te kijken hoe het amateurvoetbal weer van start zou kunnen gaan. Directeur Jan Dirk van der Zee is teleurgesteld dat wedstrijden nog steeds niet mogelijk zijn. 'Overal wordt opgeschaald, maar het voetbal mag alleen van twee naar vier personen op een veld trainen. Voor een teamsport is dat een stap van niets naar bijna niet.'

'Overleg over nog eens miljarden aan steun voor Air France-KLM'

Volgens de Franse krant Le Monde is Air France-KLM in overleg met de Franse en Nederlandse regering en andere investeerders over een nieuwe steunronde van 6 miljard euro. Air France-KLM heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis. Eerder kreeg KLM al een steunpakket van 3,4 miljard toegezegd van Nederland en Air France 7 miljard van Frankrijk.
Volgens Le Monde zou de luchtvaartgroep deze keer 4 miljard aan steun nodig hebben van de twee overheden en dan begin volgend jaar 2 miljard willen ophalen bij private investeerders, zo meldt de NOS.

Pfizer: genoeg veiligheidsdata voor aanvraag bij toezichthouder

Farmaceut Pfizer heeft een belangrijke mijlpaal voor het vaststellen van de veiligheid van zijn coronavaccin behaald. Er zijn nu genoeg gegevens uit klinisch onderzoek voorhanden om een aanvraag voor versnelde goedkeuring in te dienen bij de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA.
Pfizer-topman Albert Bourla deelde de mijlpaal mee op een door de New York Times georganiseerde conferentie. Het farmacieconcern maakte vorige week bekend dat zijn vaccin, ontwikkeld met het Duitse BioNTech, voor 90 procent effectief is bij het bestrijden van Covid-19.

Theaters na twee weken weer open

Na twee weken dicht te zijn geweest, mogen de theaters vanaf donderdag weer open. Dat maakten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge dinsdagavond in de persconferentie bekend. 'We hebben de twee weken sluiting gebruikt om nieuwe initiatieven op te starten', vertelt Tineke Maas, directeur van De Goudse Schouwburg.
De opluchting is groot bij de regionale theaters. De verplichte sluiting is beperkt gebleven tot twee weken. Het was een aparte periode, vertelt Maas. 'Voor mijn gevoel gingen we weer terug naar eind maart en begin april. Een periode met weinig zekerheid. Maar het is niet anders, we zullen zo goed mogelijk met het virus om moeten gaan.'

Maatregelen van twee weken geleden lopen af

De coronamaatregelen die twee weken geleden van kracht werden, verlopen in de nacht van woensdag op donderdag. De gedeeltelijke lockdown van vorige maand blijft wel voorlopig van kracht. Dat zei premier Mark Rutte dinsdag op de persconferentie over corona.

Kijk terug: de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge

Persconferentie Mark Rutte en Hugo de Jonge over vervallen extra coronamaatregelen

'Pas versoepelen in januari'

Het duurt nog tot begin of half januari voor de besmettingscijfers in Nederland voldoende zijn gedaald om de coronamaatregelen te versoepelen. Dat zegt Susan van den Hof, epidemioloog van het RIVM, dinsdag in gesprek met NU.nl.
Als de coronamaatregelen voor die tijd losgelaten zouden worden 'kom je mogelijk heel snel in een derde golf terecht', zegt Van den Hof. 'Dan moet je weer extra maatregelen nemen en je wil voorkomen dat het een jojo-effect wordt.'
Volgens Van den Hof verloopt de daling nog steeds volgens de voorspellingen van het instituut. In de eerste golf daalde het aantal besmettingen na het nemen van maatregelen sneller, maar volgens de epidemioloog is het logisch dat dat nu minder snel gaat.

Leids bedrijf gaat coronavaccin weer testen

Janssen Vaccines uit Leiden is weer begonnen met het testen van het coronavaccin dat in ontwikkeling is. In verschillende landen, verspreid over de wereld, worden 30.000 mensen getest. In Nederland worden geen proefpersonen ingespoten. In deze fase van het onderzoek krijgen de vrijwilligers twee doses van het vaccin ingespoten, in eerste instantie was dat één dosis. Doel is om zo te kijken of op die manier de prik langer bescherming biedt tegen een coronabesmetting.
Het testen van het vaccin lag tijdelijk stil omdat een van de proefpersonen ziek werd, maar is nu weer opgestart. Als alles goed verloopt, hoopt het bedrijf dit voorjaar klaar te zijn met de ontwikkeling van het vaccin.

Ziekenhuizen zien aantal coronapatiënten weer iets toenemen

Ziekenhuizen hebben het afgelopen etmaal iets meer coronapatiënten binnengekregen. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 2146 coronapatiënten. Dat zijn er zestien meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Maandag nam het aantal opnames ook al iets toe na een geleidelijke daling in de dagen daarvoor. Toch maakte Ernst Kuipers, voorzitter van het LCPS, zich nog geen zorgen. Als de huidige daling doorzet, zullen ziekenhuizen rond de kerstdagen ongeveer negenhonderd coronapatiënten behandelen.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 1570 coronapatiënten, dertien meer dan maandag. De intensivecareafdelingen tellen nu 576 Covid-patiënten, drie meer dan een dag eerder.

GGD's doen zelf weer bron- en contactonderzoek

Het aantal nieuwe besmettingen is zover gedaald dat zowel de GGD Haaglanden als de GGD Hollands Midden weer zelf het bron- en contactonderzoek uit kan voeren. In september besloten de beide organisaties dat mensen die positief getest waren zelf hun nauwe contacten moesten informeren. De GGD's gaan dit vanaf nu weer op zich nemen.

Reproductiegetal coronavirus blijft ongeveer gelijk

Het zogeheten reproductiegetal dat aangeeft hoeveel anderen een met corona besmette persoon gemiddeld aansteekt, is ongeveer gelijk gebleven. Volgens berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het een fractie gedaald, tot 0,89. Vorige week meldde het RIVM een reproductiegetal van 0,91.
De verschuiving is zo klein, dat die binnen de foutmarge ligt die het instituut aanhoudt. De gerapporteerde 'R' van vorige week was voor het eerst sinds half juni onder de 1. Dat blijft zo en is gunstig te noemen: een reproductiegetal onder de 1 wil zeggen dat de verspreiding van het virus vertraagt. 'Hoe lager het reproductiegetal hoe beter', aldus het RIVM. Het getal 0,89 wil zeggen dat 100 mensen die besmet zijn in totaal 89 mensen aansteken.

Afname nieuwe besmettingen zet door

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4320 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 547 minder dan gisteren werden gemeld. Bij het RIVM zijn 88 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 45 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 68 doden per dag, tegen 80 doden per dag een week eerder.

Nog geen duidelijkheid over de kerstdagen

Premier Rutte en minister De Jonge zullen vanavond in de persconferentie over corona nog niet melden met hoeveel personen kerst gevierd kan worden. De Jonge zei vanmiddag na een overleg met de meest betrokken ministers dat Kerst nog een heel eind weg is. Het aantal besmettingen is weliswaar gedaald, maar is nog altijd veel te hoog, zei hij. 'Als we op dit niveau blijven, is de last voor de gezondheidszorg nog veel te groot,' zo meldt de NOS.
De minister van Volksgezondheid wees op de situatie in Canada, waar het aantal besmettingen na het familiefeest Thanksgiving weer snel toenam. 'We moeten natuurlijk wel oppassen dat we onszelf niet onbedoeld een derde golf cadeau doen onder de kerstboom', zei De Jonge.

'Achter aansluiten voor vaccin bij negeren coronamaatregelen'

Mensen die coronamaatregelen negeren moeten achter aansluiten voor een vaccin. Ook het hebben van een gezond gewicht zou voorrang moeten geven tot een vaccin, zo stelt Tilburg University op basis van onderzoek onder 1461 Nederlanders. De Tilburgse sociologen legden aan een representatieve groep onder de bevolking twee fictieve personen voor, die verschillen in leeftijd, gewicht (BMI), (voormalig) beroep en het opvolgen van de coronamaatregelen. De deelnemers konden aangeven wie van de fictieve personen voorrang verdient voor het verkrijgen van een vaccin.

Ook minister Ank Bijleveld van Defensie in quarantaine

Minister Ank Bijleveld van Defensie is in quarantaine gegaan omdat iemand in haar naaste omgeving het coronavirus heeft. Ze voelt zich verder goed, meldt ze dinsdag op Twitter. Daarmee is de politieke top van het ministerie in quarantaine. Twee dagen eerder maakte haar staatssecretaris Barbara Visser namelijk bekend dat ze besmet is met het virus. Ze heeft lichte verkoudheidsklachten, maar voelt zich verder goed. Zij is ook in isolatie.

'We zijn er nog lang niet'

Het aantal coronabesmettingen in Nederland daalt nu al een paar dagen, maar Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en lid van het Red Team - dat het kabinet gevraagd en ongevraagd adviseert tijdens deze coronacrisis - benadrukt 'dat we er nog lang niet zijn'. Dat zei hij dinsdagochtend in West Wordt Wakker op Radio West. 'Het is een hoopvol teken, maar we zitten nu op 4000 tot 5000 besmettingen per dag. Ik ben pas gerust als we onder de 850 per dag zitten. Dan is het voor de GGD weer mogelijk om het bron- en contactonderzoek goed uit te voeren, want we willen niet naar een derde golf.'

Ziekenhuis Reinier de Graaf vraagt om respect in campagne

Het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft start een campagne onder de naam Respect om mensen ertoe te bewegen zich aan de coronamaatregelen te houden. Na alle waardering tijdens de eerste coronagolf krijgen de medewerkers van het ziekenhuis nu steeds vaker te maken met patiënten en bezoekers die de maatregelen niet opvolgen. Met de slogan: 'Wij blijven overeind voor jou! Houd jij je aan de regels voor ons?' hoopt het ziekenhuis de bezoekers en patiënten te bereiken. Vijf zorgprofessionals van verschillende afdelingen vertellen in de campagne waarom zij tot het uiterste gaan om in deze zware coronatijd zelf overeind te blijven. Daarnaast leggen ze het belang van de coronamaatregelen uit en wat het onbegrip dat zij ervaren persoonlijk met hen doet.

Miljoenen voor NPO om theater op de buis te brengen

Het kabinet steekt tien miljoen euro extra in de publieke omroep om 'het grootste podium van Nederland' beschikbaar te maken voor de noodlijdende cultuursector. Met het geld gaat de NPO zendtijd vrijmaken om voorstellingen en andere grote producties, die door de coronacrisis in theaters niet door kunnen gaan, op tv uit te zenden.Het is volgens het AD één van de manieren waarop het kabinet de eerste zes maanden van 2021 de 482 miljoen euro voor het tweede steunpakket voor de culturele sector wil inzetten. Waar het eerste steunpakket van 300 miljoen euro vooral ten goede kwam van podia, theaters, poptempels en musea moeten de artiesten zélf vooral profiteren van dit steungeld.

Mark Rutte en Hugo de Jonge geven weer coronapersconferentie

Grote nieuwe coronamaatregelen worden er niet verwacht, maar premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge geven dinsdagavond weer een coronapersconferentie. Mogelijk dat de bewindslieden wel een voorschot nemen op de feestdagen in december.

Aantal nieuwe coronagevallen iets lager dan vorige week

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft dalen, maar de afname gaat niet zo snel als vorige week. In de afgelopen zeven dagen zijn waarschijnlijk 35.000 tot 40.000 positieve tests geregistreerd. Vorige week kwamen er 43.621 meldingen van positieve coronatests binnen en de week daarvoor 64.087 meldingen.Het exacte cijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de zes dagen sinds de vorige update registreerde het instituut ruim 33.000 positieve tests en 393 sterfgevallen.

Kabinet wil waken voor te snel optimisme voor feestdagen

We moeten er niet op rekenen dat we al snel in ruime kring kunnen samenkomen met de feestdagen. Dat voorbehoud zal dinsdagavond volgens De Telegraaf klinken tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid). Want al daalt het aantal coronabesmettingen gestaag, de regering wil waken voor te snel optimisme.

Extra coronasteun NOC*NSF voor sportbonden

NOC*NSF stelt voor komend jaar vanwege de coronacrisis zes miljoen euro extra beschikbaar voor de sportbonden. Dat voorstel van het bestuur van de sportkoepel werd maandag tijdens de algemene vergadering goedgekeurd. Het zogenoemde corona-noodfonds zal in 2021 gebruikt worden om de financiële positie van de sportbonden te versterken. Het fonds werd eerder dit jaar, tijdens de eerste coronagolf in Nederland, opgericht en moet als vangnet functioneren voor sportbonden die vanwege de crisis in acute betalingsproblemen zouden komen. De leden stemden in met de aanpassing van het bestedingsplan. Het grootste deel van het geld wordt ingezet als aanvulling op de basisfinanciering.

'Coronavaccin eerst naar zorgmedewerkers en kwetsbare groepen'

Als er een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar komt, dan wil het kabinet dat zorgmedewerkers en kwetsbare groepen als eerste gevaccineerd worden. Bij een tweede partij vaccins worden ook mensen met vitale beroepen ingeënt tegen het virus. Pas daarna komt de rest van de bevolking aan de beurt. Dat blijkt uit een notitie die een deel van de ministerraad dinsdag bespreekt en waarvan de strekking bekend is bij NRC.
Het gaat bij die eerste groep om naar schatting 3,5 miljoen mensen. Onder 'kwetsbaren' worden mensen geschaard die ouder zijn dan 70 jaar én niet zelfredzaam zijn, volwassenen met risicovolle aandoeningen (zoals suikerziekte, hartpatiënten, longziekten) en mensen met ernstig overgewicht.

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.