Twee aanhoudingen tijdens boerenprotest in Den Haag, boeren rijden toeterend langs Huis ten Bosch

DEN HAAG - In Den Haag en in Leidschendam is opnieuw gedemonstreerd door honderden boeren vanuit het hele land. Ze demonstreerden op het Koekamp, bij paleis Huis ten Bosch en bij het CBL, onder andere vanwege het stikstofbeleid van het kabinet. De eerste boeren kwamen dinsdagochtend rond 4.15 uur in Den Haag aan met hun tractoren. Er zijn zeker twee aanhoudingen verricht. Waarvoor, is niet bekendgemaakt.
Boeren rijden langs het huis van de koning
De eerste tekenen van het protest begonnen dinsdag vroeg in de ochtend. Inwoners van Den Haag werden wakker gemaakt door het getoeter van de boeren, die claxonneerde 'om de koning wakker te toeteren'. 'Eerder de volledige buurt eromheen', reageerde een buurtbewoonster. Ze noemde het trekkerdefilé 'een mooi woord voor asociaal gedrag om 4.30 uur'. 'Dat je dan zo nodig per se een potje wil demonstreren, prima. Maar houd op met dat irritante getoeter. Asociaal. Mijn sympathie ben je kwijt. Stampvoetende kleuters zijn jullie. Met je pokkeherrie. Het is half vijf!'
Lichte onrust was er rond 8.30 uur. Toen probeerde aantal protesterende boeren langs een politieblokkade te rijden. Zij werden in eerste instantie door de politie tegengehouden, maar mochten uiteindelijk toch doorrijden en een eind verderop hun tractor parkeren. De boeren moesten hun voertuigen oorspronkelijk achterlaten op de Benoordenhoutseweg. Van daaruit zouden ze moeten lopen richting de Koekamp, de plek van hun demonstratie. Ze waren boos omdat ze vonden dat ze te ver van de protestlocatie moesten parkeren. Daarom reden ze door de middenberm richting een lijn met politiebusjes. Met een paar tractoren wisten ze daar doorheen te glippen.

Boeren toch op Malieveld

Een uur later ging het weer mis, toen parkeerden tientallen boeren hun tractoren op het Malieveld. Volgens de politie hadden ze daar geen toestemming voor. Farmers Defence Force, de organisator van het boerenprotest, vroeg de eigenaren daarop om hun tractoren op de Benoordenhoutseweg te parkeren. Het Malieveld raakte vorig jaar flink beschadigd tijdens twee grote boerenprotesten. Tractoren, vrachtwagens en pick-uptrucks trokken toen diepe sporen onder de bomen. Het grasveld moest vervolgens opnieuw ingezaaid worden. Dit werd hersteld op kosten van bedrijven uit de agrarische sector.
Aan de tractoren van de boeren hangen borden met teksten zoals 'Don't fuck the farmer' en 'Wij zijn ongewenst'. Ook hebben sommige boeren een omgekeerde Nederlandse vlag aan hun voertuig hangen, als teken van protest.

Luid toeteren in trekkerdefilé

De boeren gingen daarna in een zogenoemd trekkerdefilé langs paleis Huis ten Bosch in Den Haag. 'We willen daar in een lange stoet voorbijrijden', gaf Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force dinsdagochtend al aan in West Wordt Wakker. Volgens Van Keimpema wordt met de nieuwe wetsvoorstellen van de regering, zoals de omgevingswet, het bestaansrecht van de boeren aangetast. 'Daarnaast wordt de stikstofcrisis op het bordje van de boeren geschoven.' De actiegroep had voor dit defilé naar eigen zeggen toestemming van de gemeente en de politie. Een urenlange demonstratie met tractoren voor de deuren van het koninklijk paleis werd niet toegestaan.
Volgens de actievoerende boeren is de koning 'de ultieme eindbaas' en daarom hun 'laatste en enige hoop' om hen te beschermen tegen het beleid van het kabinet. 'Het kabinet heeft namelijk zulke rare ideeën...' Op tractoren waren dit keer dan ook boodschappen aan de vorst gericht, zoals: 'Willem-Alexander, het is code oranje. Wil je ons helpen, want dat kan je'. Om er zeker van te zijn dat de koning de boodschap zou meekrijgen, reden de boeren luid toeterend langs de woning van Willem-Alexander. Enkele boeren staken hun arm uit het raam van hun tractor om de koning te begroeten. De politie beveiligde de omgeving van het paleis.
Een boodschap van de protesterende boeren voor de koning I
Een boodschap van de protesterende boeren voor de koning I © Omroep West
Na het boerenprotest en het aanbieden van een brandbrief bij het Kabinet van de Koning aan de Hofvijver hebben meerdere tractoren het demonstratieterrein verlaten over het naastgelegen Malieveld. Ze gingen vervolgens naar Leidschendam voor het volgende deel van het protest. Dat vond plaats bij het kantoor van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepelorganisatie van supermarkten. De boeren wilden aan de directeur het nieuwe keurmerk 'FarmerFriendly' overhandigen. Met dat keurmerk wil Farmers Defence Force 'een eerlijker verdeling van de marges binnen de keten' afspreken. 'Het zal de laatste demonstratie niet zijn', sloot Sita van Keimpema de protestdag af.

Wees alert op de weg

Vanwege de demonstrerende boeren was het dinsdag op veel plekken in en rondom de stad. Het was in de ochtend druk op de N44 van Wassenaar-Noord naar Wassenaar-Kerkehout. Daar moest het verkeer volgens de ANWB rekening houden met een halfuur vertraging. Rijkswaterstaat waarschuwde automobilisten alert te zijn op mogelijke landbouwvoertuigen en raadt aan indien nodig de rijstijl aan te passen.
De Benoordenhoutseweg in Den Haag was in beide richtingen dicht in verband met de demonstratie. Volgens Heleen de Geest van de ANWB waren de problemen op de weg rond 9.30 uur grotendeels verleden tijd. Wel waarschuwde ze voor drukte op de N14 als de boeren hun protest in Den Haag beëindigd hebben. Ook op de Utrechtsebaan richting de stad is het druk vanwege het boerenprotest.
Op de Utrechtsebaan richting Den Haag was het druk vanwege het boerenprotest I
Op de Utrechtsebaan richting Den Haag was het druk vanwege het boerenprotest I © Omroep West
Het protest van de boeren in Den Haag had ook gevolgen voor de HTM. Bus 20 en 30 werden omgeleid en ditzelfde gold voor tram 15, 16 en 17. Sinds 12.15 uur kunnen die trams weer de gebruikelijke route volgen.

LEES OOK: