Alphense gemeenteraad twijfelt over miljoeneninjectie voor Theater Castellum

Theater Castellum tijdens de verbouwing
Theater Castellum tijdens de verbouwing © Omroep West
ALPHEN AAN DEN RIJN - Het is geen uitgemaakte zaak dat de gemeente Alphen aan den Rijn daadwerkelijk 3,6 miljoen euro gaat uittrekken om het pand van Theater Castellum brandveilig te maken. Tijdens de ingelaste commissievergadering van woensdagavond werd duidelijk dat het verre van een vanzelfsprekendheid is dat een meerderheid van de gemeenteraad bereid is om dit miljoenenbedrag op tafel te leggen, schrijft mediapartner Studio Alphen. Als de gemeenteraad niet instemt, betekent dat het einde van Castellum.
Het vijftien jaar oude theaterpand aan het Alphense Rijnplein voldoet niet aan alle brandveiligheidseisen. De gebreken kwamen het afgelopen halfjaar aan het licht tijdens een verbouwing. Een nieuwe verbouwing is nodig om de problemen op te lossen. Tot die tijd moeten het theater en de bijbehorende bioscoop de deuren gesloten houden.
Het brandveilig maken van Castellum gaat naar verwachting tot oktober 2021 duren en zo'n 3,6 miljoen euro kosten. Het beoogde besluit dat de gemeenteraad volgende week donderdag zou nemen, wordt uitgesteld tot december om extra tijd te nemen voor besluitvorming.

Coalitie wil geen nieuwe tegenvaller

De coalitie wil Castellum in principe overeind houden. Nieuw Elan, CDA en GroenLinks hebben gezamenlijk twintig zetels. Dat is de kleinst mogelijke meerderheid. Maar zij hebben wel één cruciale vraag: blijft het bij dit bedrag of staat de volgende financiële tegenvaller al te wachten?
Een antwoord op die vraag geeft wethouder Erik van Zuylen (GroenLinks) van cultuur bij herhaling niet. 'Wij hebben dit heel zorgvuldig onderzocht en met grote zekerheid kan ik zeggen dat dit het is. Maar het is een groot pand, dus uitsluitsel kan ik niet geven', spreekt hij.

Wethouder gaat kijken naar appartementen

Vanuit de oppositie vraagt de PvdA aan Van Zuylen te kijken naar alternatieven, zoals een combinatie van theater en woningbouw. Die analyse gaat in aanloop naar de gemeenteraadsvergadering van 10 december gemaakt worden, belooft Van Zuylen. 'Maar ook als er appartementen komen, moet het pand brandveilig gemaakt worden', voegt de wethouder daaraan toe.
VVD pleit voor gedeeltelijk slopen en herbouwen van het theater. ChristenUnie eist dat Castellum na deze financiële injectie de komende veertig jaar mee kan gaan, D66 wil weten waarom dit bedrag niet drie weken eerder is genoemd bij de algemene beschouwingen en het begrotingsdebat. 'Hoe gaat u uitleggen aan de gemiddelde Alphenaar dat dit bedrag neergelegd gaat worden voor Castellum?', vraagt de SP aan wethouder Van Zuylen. De eenmansfracties willen dat het doek valt voor Castellum.