Reconstructie: De fatale politieschoten in de Haagse Carelshavenstraat

DEN HAAG - Bewoners van de Carelshavenstraat in Den Haag kunnen nog steeds niet geloven dat hun 36-jarige straatgenoot eerder deze week door meerdere politiekogels om het leven is gekomen. 'Ja, de muziek stond wel eens hard, maar ik had echt geen overlast van hem', zegt de buurman die schuin boven hem woont. 'Ik denk dat de echtscheiding en dan vooral het feit dat hij de voogdij over zijn kinderen kwijt raakte de reden is dat hij doordraaide', zegt een andere bewoner van de portiekflat.
Afgelopen dinsdagmiddag kwam de politie naar de Carelshavenstraat voor een melding van een verwarde man. Niet veel later werd de man, die met een mes op straat liep, geraakt door meerdere politiekogels en stierf in het ziekenhuis. Omroep West interviewde bijna alle omwonenden en komt tot deze reconstructie.
De flat aan de Carelshavenstraat
De flat aan de Carelshavenstraat © Omroep West

De avond voor het dodelijke incident

Aan de Carelshavenstraat staat een portiekflat met enkele tientallen woningen. Het is sociale woningbouw. 'Het verloop van bewoners is zo snel hier. Sommigen wonen hier wel al jaren, maar deze man woonde er pas een jaar', zegt de garagehouder die aan het begin van de straat zit. 'De man had de avond ervoor een drankje gedaan en zijn buurvrouw gaf hem zelfs nog een fles wodka', vertelt de buurman die schuin boven de woning woont.
In het portiek zijn ruiten gebroken
In het portiek zijn ruiten gebroken © Omroep West

Wie is de man die is doodgeschoten?

'Hoe ik hem moet omschrijven? Aardige man, van Surinaamse afkomst, tattoo op zijn gezicht, woont hier net een jaar en kreeg onlangs te horen dat hij de rechtszaak over de voogdij van zijn twee meiden had verloren', zegt de buurman. De buurvrouw bevestigt dit verhaal. 'Het verliezen van je kinderen maakt iedere ouder gek', zegt de buurman van schuin boven.

De bewuste middag

'Mijn vrouw hoorde al heel veel herrie in de woning, alsof alles door het huis werd gegooid', zegt de buurman. In het portiek zijn nog gebroken ruiten te vinden, de voordeur is inmiddels dichtgetimmerd. Een buurvrouw heeft er gele rozen neergezet. Maar wat ging er aan vooraf?
Bloemen voor de deur van het huis van het slachtoffer
Bloemen voor de deur van het huis van het slachtoffer © Omroep West
'Na ongeveer een uur lang veel herrie vanuit zijn woning liep hij ineens op straat met een groot kapmes. Hij was duidelijk helemaal verward. Hij deed ook niet echt iemand kwaad, hij schreeuwde letterlijk en figuurlijk om aandacht', zegt de buurvrouw van de bovenste etage, die alles zag gebeuren. De politie kwam zonder sirene de straat in. 'Ik zag ze nog voorbij rijden de straat in', zegt de garagehouder die daarna zijn kantoor in liep om iets te pakken.

Meerdere keren geschoten

De man wordt door de politie gesommeerd zijn mes op de grond te leggen. Dat doet hij niet. 'Toen schoot de politie in de lucht, een duidelijk waarschuwingsschot. Toen de man nog steeds niet luisterde, schoten ze hem in zijn been', zegt de buurvrouw van de bovenste etage. De man was zeer waarschijnlijk onder invloed, want hij ging opnieuw op de agenten af, zo vertelt de buurvrouw. 'Ze probeerden hem te overmeesteren, maar schoten toen meer dan vier keer in zijn buik. Daarna schopten ze zijn mes uit zijn hand', zegt de buurvrouw. Verschillende buurtbewoners bevestigen dat.
Politie in de straat
Politie in de straat © Omroep West

Reanimatie later gestart

De politie doet volgens een buurtbewoonster op dat moment niks, totdat de ambulance komt. 'Pas toen die er was gingen ze de man reanimeren, maar dat was al te laat.' De garagehouder heeft het bewuste moment niet gezien, maar hem wel zien liggen op de grond. 'Ik zag hem nog wel bewegen toen de politie had geschoten, hij leefde toen nog wel.' De 36-jarige man overleed en de Rijksrecherche nam daarna het onderzoek van de politie Den Haag over.

Reactie Openbaar Ministerie

'Het beeld dat het Openbaar Ministerie op dit moment heeft, is dat de agenten ter plekke hulp hebben verleend. Het slachtoffer is in het ziekenhuis overleden', laat het OM in een reactie weten.