Veertig schadeclaims na schietdrama Alphen aan den Rijn

© John van der Tol
ALPHEN AAN DEN RIJN - Tot dusverre hebben veertig mensen zich aangemeld voor een schadeclaim vanwege het schietdrama in Alphen aan den Rijn op 9 april 2011. Er worden in totaal zo'n 140 claims verwacht. De stichting VSSA, die de schadeclaims afwikkelt, is dan ook verbaasd dat dat er nog maar veertig zijn. Dat laat secretaris Derk-Jan van der Kolk weten in een reactie op berichtgeving in het AD.
Op die bewuste dag in 2011 vuurde Tristan van der Vlis een kogelregen af in het Alphense winkelcentrum Ridderhof. Daarbij stierven zes mensen.
Zeventien anderen werden door één van de kogels geraakt, maar overleefden de schietpartij. Nog eens tientallen andere mensen raakten gewond tijdens hun vlucht voor de kogelregel. Uiteindelijk pleegde Van der Vlis zelfmoord.

Psychische problemen

Na onderzoek bleek dat de dader psychische problemen had. Toch had de politieregio Hollands Midden hem een wapenvergunning verleend. Tot onbegrip van de slachtoffers. Zij vonden dat de politie Van der Vlis nooit een wapen had mogen krijgen.
De Hoge Raad bepaalde vorig jaar - na achtenhalf jaar procederen door de slachtoffers – dat de politie verantwoordelijk is voor de schietpartij. Tot grote vreugde van de slachtoffers.

Claims indienen

In april van dit jaar werd de Stichting VSSA formeel opgericht om aan de slag te gaan met de schadeclaims. Via een expertisebureau, Andriessen Expertise, kunnen mensen bij de stichting claims indienen.
Daarvoor is een toestemmingsverklaring nodig, aangezien medische stukken moeten worden gedeeld. De stichting verwacht in totaal zo’n 140 claims. Maar doordat die toestemming nog niet altijd is gegeven, is dat aantal nog niet bereikt, aldus de stichting.

Tienduizenden euro's schadevergoeding

Van drie tot vijf claims die al wel binnen zijn, bevindt de afhandeling zich in de eindfase en is een bedrag toegekend, zegt Van der Kolk. Het gaat hierbij om bedragen variërend van 10.000 euro tot 130.000 euro of 140.000 euro.
Mensen die zich kunnen melden, zijn bijvoorbeeld nabestaanden van overledenen, mensen die zelf gewond zijn geraakt, psychisch schade hebben opgelopen en winkeliers met schade.

Afhandeling

Op basis van bekende gegevens zijn ongeveer 140 mensen in kaart die schade zouden kunnen verhalen. 'Maar als blijkt dat het er bijvoorbeeld 170 zijn, dan behandelen we 170 dossiers', aldus Van der Kolk.
Hoelang de afhandeling exact duurt, is onduidelijk. 'De ervaring leert in vergelijkbare zaken, dat het merendeel binnen anderhalf tot twee jaar kan worden afgerond. Hopelijk kunnen we die vuistregel hier ook hanteren. Maar van sommige is de nasleep zo ernstig dat het langer duurt.'