Coronavirus: Mensen met arbeidsbeperking vinden nog lastiger een baan

© WOS
REGIO - De tweede golf van het coronavirus is in volle gang. Volg alles rond het virus in dit overzicht.

Den Haag verbiedt carbidschieten

Inwoners van Den Haag mogen geen carbid afschieten met oud en nieuw. 'Burgemeester Jan van Zanen vindt dit in de stad te gevaarlijk en gaat dit verbieden', laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Het carbidschieten werd de afgelopen weken enorm populair, omdat het een alternatief zou kunnen zijn voor het afsteken van vuurwerk. Om de zorg te ontlasten heeft het kabinet besloten dat tijdens de komende jaarwisseling geen vuurwerk afgestoken mag worden.

Aantal nieuwe coronagevallen gedaald

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland is gedaald. Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn 5407 positieve tests geregistreerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldde zaterdag eerst 6093 gevallen, maar dat is bijgesteld tot 6076.
Het aantal sterfgevallen steeg met 21. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen het afgelopen etmaal zijn overleden. Zaterdag werden er 48 coronadoden gemeld.

Lichte stijging aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Het totaal aantal in Nederlandse ziekenhuizen opgenomen coronapatiënten is gestegen tot 1933. Dat zijn er 31 meer dan zaterdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares liggen nu 540 coronapatiënten, tien minder dan een dag eerder. Daarnaast liggen er 447 andere patiënten op de ic’s, 28 minder dan zaterdag.
Buiten de intensive cares, op de verpleegafdelingen, liggen nu 1393 coronapatiënten, 41 meer dan de dag ervoor.

Mensen met arbeidsbeperking vinden nóg lastiger een baan

Het wordt door de coronacrisis lastiger om banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Sinds de uitbraak van het virus daalt per saldo het aantal banen voor mensen met een arbeidsbeperking, in plaats van dat er banen bijkomen. Dit merkt ook Inge Vermeulen, directeur van sociaal werkbedrijf Patijnenburg in Naaldwijk.
Het was de bedoeling om in de afgelopen maanden 140 mensen te plaatsen bij bedrijven, maar dat zijn er 125 geworden. Vermeulen vreest ook dat de mensen met de grootste beperking straks ondersneeuwen omdat werkgevers liever andere mensen in dienst nemen. 'Dus dat is wel een aandachtspunt voor ons en ik denk dat dit vooral volgend jaar zal gaan spelen', legt Vermeulen tegen mediapartner WOS uit.

FDA keurt nieuwe anti-coronamiddelen goed

De Amerikaanse medicijnwaakhond Food and Drug Administration (FDA) heeft versnelde goedkeuring verleend aan de firma Regeneron om de synthetische antilichamen casirivimab en imdevimab toe te dienen voor de behandeling van patiënten met milde tot matige coronaklachten. Het gaat om mensen die positief getest zijn en die een hoog risico lopen zware klachten te ontwikkelen. President Donald Trump kreeg de middelen toegediend toen hij corona had.
De Amerikaanse toezichthouder kan in noodgevallen groen licht geven voor het gebruik van geneesmiddelen voordat ze een officieel en langdurig goedkeuringsproces hebben doorlopen. Volgens de FDA hebben klinische testen aangetoond dat als de middelen tegelijk worden toegediend bij patiënten, die groot risico lopen om ernstig ziek te worden, ze minder vaak in het ziekenhuis of op de spoedeisende hulp belanden dan mensen die met een placebo zijn behandeld. De middelen worden via een infuus ingebracht.

'Meer vrijheid rond feestdagen lastig met deze cijfers'

Minister-president Mark Rutte waarschuwt dat meer bewegingsvrijheid rond de feestdagen er niet in zit, als het aantal coronabesmettingen blijft oplopen. 'Met deze cijfers wordt dat lastig', zegt de premier tijdens een digitale bijeenkomst van de VVD.
Het aantal nieuwe coronagevallen liep zaterdag opnieuw op. 'Dat is niet hoe je het wilt hebben', zegt Rutte, die er evenwel nog geen conclusies aan wil verbinden. 'Het is nog niet vast te stellen hoe erg het precies is. Dat gaan we komende dagen precies in de gaten houden.' De premier doet wel opnieuw een dringende oproep aan iedereen om zich aan alle voorschriften te houden. 'Dan kan er misschien weer iets in december en misschien iets met een plusje met kerst en oud en nieuw.'

Aantal coronagevallen weer gestegen

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland is weer gestegen. Tussen vrijdag- en zaterdagochtend zijn 6093 positieve tests geregistreerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldde vrijdag 5974 gevallen, maar dat waren er na correctie uiteindelijk 5967. Donderdag waren het er 5729.
Het aantal sterfgevallen steeg met 48. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Vrijdag werden er 51 coronadoden gemeld, donderdag 75.

185 opnames op verpleegafdelingen, 45 erbij op de IC

Er zijn 185 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 32 nieuwe opnames minder dan gisteren.
Op de intensive care werden 45 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 10 nieuwe opnames meer dan gisteren.
In totaal liggen er nu 1902 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1961), van wie 550 op de IC (gisteren: 547). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

Horeca Nederland roept hulp in van Sinterklaas

In een poging om de horeca zo snel mogelijk weer open te krijgen, heeft Koninklijke Horeca Nederland zich nu zelfs gericht tot Sinterklaas. In een advertentie in diverse landelijke kranten heeft de brancheorganisatie een gedicht geschreven aan 'de Grote Baas' met daarbij een foto van een grote oranje wortel.
Hiermee zegt Horeca Nederland te doelen op de wortel die door premier Mark Rutte en zijn 'knechten' aan de horeca wordt voorgehouden. 'Maar als het zo blijft gaat onze branche er onderdoor. Hij biedt de horeca totaal geen uitzicht op beter. Zoals we al zeiden, het werkt voor geen 1,5 meter.'

'Land kan niet open door massaal te gaan testen'

De coronamaatregelen kunnen niet versoepeld worden door mensen grootschalig te laten testen. Dat concluderen epidemiologen van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht op basis van een nieuwe zogeheten modelleringsstudie. Alleen als testen net zo gemeengoed zou kunnen worden als het dagelijks poetsen van je tanden, zou het kunnen werken om het coronavirus in te dammen. 'Veel testen is goed en dat moet ook zeker gebeuren, maar als wij de maatregelen loslaten, gaat het zeker fout', stelt arts-microbioloog en onderzoeksleider Marc Bonten. Volgens hem zal het virus, ondanks het vele testen, zich alsnog kunnen verspreiden omdat de meeste mensen nog gevoelig zijn om het op te lopen.
Coronaminister Hugo de Jonge wil, in navolging van onder meer Slowakije, Oostenrijk en het Britse Liverpool, nog dit jaar een proef houden met grootschalig testen. Het ministerie van Volksgezondheid is op zoek naar een strategie om maatregelen te versoepelen en tegelijkertijd het virus te beheersen. Dit om de economische schade van de gedeeltelijke lockdown verder te beperken. Vanaf maart 2021 zou iedere Nederlander zich gemiddeld één keer per maand kunnen laten testen, ook als er géén symptomen zijn.

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.