Coronavirus: Manifestatie tegen vaccinaties in Leiden

REGIO - De tweede golf van het coronavirus is in volle gang. Volg alles rond het virus in dit overzicht.

Manifestatie tegen coronavaccinaties in Leiden

Op de Lammermarkt in Leiden is zondagmiddag een manifestatie gehouden door VoorVrijheid, een groep mensen die zich zorgen maakt over coronavaccinaties. Tijdens de manifestatie met sprekers en muziek werd aandacht gevraagd voor de vrijheid om zelf te mogen beslissen of je wordt gevaccineerd. De organisatie wil naar eigen zeggen angstgevoelens in de samenleving terugdringen.

De honderden demonstranten zijn ook tegen het gebruik van mondkapjes:

Foto: Omroep West

5609 nieuwe coronagevallen, toename van 1110

In het afgelopen etmaal is het aantal nieuwe coronabesmettingen met 1110 toegenomen. Tussen zaterdag en vrijdagochtend werden 5609 positieve tests doorgegeven aan het RIVM. Zaterdag waren dat er nog 4499.

De dagelijkse aantallen fluctueren al de hele week. Het RIVM wijst erop dat de weekcijfers een beter beeld geven. Die brengt het instituut elke dinsdag naar buiten. Daaruit komt een dalende lijn naar voren.

Het afgelopen etmaal overleden 25 mensen aan de gevolgen van corona, 34 minder dan de 59 stergevallen die op zaterdag werden gemeld

'Kabinet wilde Black Friday niet verbieden'

De 25 burgemeester in het Veiligheidsberaad hebben het kabinet gevraagd om Black Friday te verbieden. Maar dat wilde het kabinet niet. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zondag in het programma Buitenhof.

Black Friday, waar winkeliers dagenlang stuntten met hun prijzen, hebben de hele week al voor enorme drukte in winkelstraten gezorgd. Daarbij is het nauwelijks mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Sommige steden, waaronder Rotterdam, besloten de winkels in het centrum eerder te sluiten. In Den Haag en Leiden werd opgeroepen om niet meer te komen.

Het kabinet heeft nooit het verzoek gehad om Black Friday te verbieden. Dat zegt een woordvoerder tegen het ANP. Nu laat het kabinet weten dat zo'n verbod ook juridisch gezien lastig zou zijn. Bovendien hebben burgemeesters zelf de 'ruimte en bevoegdheid om in te grijpen' als dat mogelijk is. Dat is in de wekelijkse vergadering met voorzitters van de veiligheidsregio's ook meerdere keren besproken.

Wanneer moet ik een mondkapje op?

Vanaf dinsdag is het dragen van een mondkapje verplicht. Maar wanneer moet je nu wel een mondkapje op hebben en wanneer niet? Hier vind je vijf vragen én antwoorden.

70 jongeren bekeurd voor feest in Maasdijk

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een feest met ongeveer zeventig jongeren in Maasdijk beëindigd. De jongeren hielden volgens de politie 'op geen enkele manier' 1,5 meter afstand van elkaar.

Fors minder besmettingen

Het dagelijkse aantal coronagevallen is gedaald met bijna 1300. Tussen vrijdag en zaterdagochtend zijn 4499 positieve tests gemeld bij het RIVM. Op vrijdag meldde het instituut (na correctie) 5781 gevallen en dat was een flinke stijging ten opzichte van donderdag (ongeveer 4500).

De cijfers schommelen al de hele week, met dalingen op maandag, dinsdag en donderdag, en weer forse stijgingen op woensdag en vrijdag.

Sinterklaasoptocht in Den Haag door politie gestopt

Sinterklaasoptocht van Duindorp naar Laak | Foto: VRPress

De politie heeft zaterdagochtend een Sinterklaasoptocht op het Tesselseplein in Duindorp gestopt. Volgens de politie was het een spontane optocht met auto's en tientallen mensen. Ze waren onderweg naar Laak. De politie heeft de mensen aangesproken en de optocht stilgelegd. Op beelden is te zien dat er ook een flink aantal Zwarte Pieten op Scheveningen waren.

RIVM: tweede golf mogelijk pas in maart voorbij

Twee weken geleden dacht het RIVM dat we in januari weer terug zouden zijn op het niveau van afgelopen zomer. Nu zijn hoofd infectieziektebestrijding Jaap van Dissel en Jacco Wallinga, verantwoordelijk voor de rekenmodellen, somberder. Het zou in dit tempo weleens maart kunnen worden voordat de tweede golf voorbij is.

Veel knoppen voor de overheid om aan te draaien zien ze niet meer, meldt de NOS. Burgers zouden zich meer 'mede-eigenaar van het probleem coronaverspreiding moeten voelen', stellen de RIVM'ers.

Politie belaagd bij illegaal feest in Den Haag

Agenten zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag belaagd door bezoekers van een illegaal feest in een appartement in Den Haag. In die woning (tachtig vierkante meter) waren vijftig mensen aanwezig bij een feest. Buren hadden geklaagd over geluidsoverlast.

Vanwege het coronavirus zijn feesten niet toegestaan. Per dag mag iemand thuis één groep van maximaal drie personen ontvangen, waarbij ook anderhalve meter afstand wordt gehouden.

Supermarkten Alphen mogen tijdens en rond feestdagen langer open

Supermarkten en andere winkels in de levensmiddelenbranche in Alphen aan den Rijn mogen tijdens de feestdagen meer en langer geopend zijn. Dat heeft de Alphense gemeenteraad besloten, meldt mediapartner Studio Alphen. De winkels mogen op donderdag 24 en zaterdag 26 december (Tweede Kerstdag) langer geopend zijn. Daarnaast mogen ze ook op Nieuwjaarsdag de deuren openen.

Verschillende Alphense filialen van supermarktketen Albert Heijn hebben de gemeente gevraagd om de ruimere openingstijden mogelijk te maken. Zo zou drukte in winkels beter gespreid kunnen worden, waardoor coronamaatregelen beter te handhaven zijn voor zowel klanten als personeel. Daarvoor dient een eenmalige afwijking gemaakt te worden in de winkeltijdenverordening. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde hiermee in, het CDA en RijnGouweLokaal stemden tegen.

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.

Meer over dit onderwerp:
CORONAVIRUS
Deel dit artikel: