Leidse moskeeën boos op leraar Visser 't Hooft Lyceum na les over moslimextremisme

LEIDEN - Het Moskeeën Platform Leiden zegt dat leerlingen zich onveilig en geïntimideerd voelen door de godsdienstles op het Visser 't Hooft Lyceum in Leiden. Het platform heeft hierover een brief geschreven aan het schoolbestuur en vraagt welke maatregelen tegen de godsdienstdocent worden genomen.

In een godsdienstles moesten leerlingen een krantenartikel schrijven over moslimextremisme. Dat moest aan de hand van een aantal vragen:

1 Wat betekent vrijheid van godsdienst voor moslims die aanslagen plegen?

2 Hoe kunnen wij onszelf beschermen tegen fundamentalisme?

3 Hoe komt het dat er aanslagen worden gepleegd in de naam van de islam?

4 Hoe komt het dat mensen geloven in een godsdienst die zoveel geweld voortbrengt?

5 Waarom zijn er zoveel moslimterroristen?

Voorafgaand aan de lesopdracht liet de docent video's zien van enkele aanslagen.

Het Moskeeën Platform schrijft in de brief: 'De aanpak van uw docent heeft een behoorlijk negatieve emotionele impact op een aantal van uw leerlingen gemaakt.'

'Grensoverschrijdend en pedagogisch onverantwoord'

De briefschrijvers zeggen zeker niet negatief te staan tegenover het behandelen van de actualiteit in de lessen. Maar vragen zich wel af waarom dat op deze manier moet. 'Hij (de docent - red.) heeft gezien de gekozen aanpak geen rekening gehouden met het feit dat hij met minderjarigen te maken heeft met verschillende achtergronden en referentiekader', staat in de brief. Zij vinden de toets 'grensoverschrijdend en pedagogisch onverantwoord'.

Het platform zegt dat de school bekend staat om goed onderwijs binnen een veilige omgeving, ook bij ouders en leerlingen met een islamitische achtergrond. De Moskeeën willen van het schoolbestuur weten wat er nu gaat gebeuren, en welke maatregelen worden genomen om zoiets in de toekomst te voorkomen. Daarover willen ze ook graag in gesprek met de school.

Discussie op social media

Op social media wordt fel gediscussieerd over de godsdienstles. Twitter loopt vol met voor- en tegenstanders.

Ook op Instagram stromen de reacties binnen.

Screenshot van Instagram

Deel dit artikel: