Grootste gehaakte kerstboom van Nederland komt in Pijnacker

PIJNACKER - Kerstbomen zijn er in alle soorten en maten. Echt, nep, groen, roze, wit met sneeuw of ondersteboven. In Pijnacker verschijnt op het Raadhuisplein dit jaar wel een hele bijzondere: een gehaakte kerstboom, van tien meter hoog. 'Het is de grootste gehaakte kerstboom van de wereld', vertelt initiatiefnemer Oscar de Bruyn trots.

Het was een hele warme zomerse dag in augustus toen Oscar de Bruyn in zijn eigenaar van de wolwinkel Pera Pasha de behoefte kreeg aan een project waarbij de mensen iets samen zouden doen. Zo kwam hij op het idee om een kerstboom te haken.

Daarvoor deed hij een oproep aan zijn achterban op social media. Die gingen enthousiast aan de slag en ze haakten groene lapjes van twintig bij twintig centimeter. Deze worden granny's genoemd. De boom bestaat nu uit ruim drieduizend granny's. De omtrek van de boom is vijftien meter.

Zelf een bal hangen

En het is niet zomaar een boom, maar een boom met een goed doel, Voedselbank Nederland. De gehaakte lapjes in de kerstboom zijn fictief te koop en de opbrengsten hiervan worden door de wolwinkel aan de Voedselbanken Nederland gedoneerd.

'De bovenste acht meter worden versierd met gehaakte en gebreide ornamenten. De onderste twee meter laten we leeg. Hier kunnen bezoekers van Pijnacker zelf een gehaakte of gebreide kerstbal ophangen', roept Oscar op.

Meer over dit onderwerp:
PIJNACKER KERSTBOOM
Deel dit artikel: