OM eist half jaar cel tegen oud-voetballer Henk Vos voor mishandeling tijdens Westlandse Cross

Vos kwam onder meer uit voor Feyenoord
Vos kwam onder meer uit voor Feyenoord © ANP
HONSELERSDIJK - Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van een half jaar tegen oud-profvoetballer Henk Vos (52) vanwege een mishandeling tijdens de Westlandse Cross in Honselersdijk, in 2016. Vos zou een beveiliger een gebroken neus getrapt hebben. Zelf zou Vos echter ook getrapt en geslagen zijn door andere beveiligers. Het bedrijf waarvoor zij werkten is door het OM ook voor de rechter gesleept.
De officier van justitie noemde het gedrag van de oud-Feyenoorder 'schandalig'. 'Hij is een voetballer die heel hard kan trappen.' De neus van de beveiliger zou op vier plekken gebroken zijn. De aanklager vindt dat, ook al vond de mishandeling ruim vier jaar geleden plaats, een celstraf nog steeds gewenst is.
Het OM baseert zijn beschuldigingen tegen Vos op verklaringen van twee andere beveiligers. Bovendien zat er een druppel bloed van de gewonde beveiliger op een schoen die Vos droeg. Tijdens de rechtszaak ontkende de ex-international de mishandeling. Hij zei dat hij het VIP-terrein al verlaten had toen de beveiliger in zijn gezicht werd geschopt.

Gestompt en geschopt

Vos werd bij de uitgang van het festivalterrein aangehouden door andere beveiligers, die hem verantwoordelijk hielden voor de mishandeling van hun collega op het VIP-terrein. Deze beveiligers zouden toen los zijn gegaan op de oud-profvoetballer. Ze besprongen hem en sleepten hem over het festivalterrein in Honselersdijk. Een politieagent en een EHBO-medewerkster zagen dat Vos gestompt en geschopt werd terwijl hij op de grond lag.
'Ze wilden hem stevig toetakelen', zei de officier van justitie over het geweld van de beveiligers tegen de verdachte. Ze vindt dat het beveiligingsbedrijf ISA, waarvoor de beveiligers werkten, hiervoor verantwoordelijk is. De mishandeling zou hebben plaatsgevonden onder toeziend oog van een leidinggevende van het bedrijf. Deze man zou bovendien geprobeerd hebben getuigenverklaringen van beveiligers in het politieonderzoek te beïnvloeden. De officier van justitie eist tegen de ISA-leidinggevende een werkstraf van 240 uur.

Beïnvloeden

De algemeen directeur van het bedrijf zou een boete van ruim 4000 euro moeten betalen, ook omdat hij geprobeerd heeft getuigen te beïnvloeden. Daarnaast zou de onderneming een boete van ruim 23.000 euro moeten krijgen.
Volgens de advocaat van het bedrijf staat niet vast dat de beveiligers die Henk Vos mishandelden voor beveiligingsbedrijf ISA werkten. Er waren ook andere beveiligingsbedrijven actief op het festivalterrein. De rechtbank in Den Haag doet op 15 december uitspraak in de zaak.