650 kilo illegaal vuurwerk gevonden in kelderboxen: 'Bij ontploffing waren zeker doden gevallen'

Het vuurwerk wordt in een busje geladen
Het vuurwerk wordt in een busje geladen © District8
DELFT - De politie heeft dinsdagavond in Delft 650 kilo illegaal vuurwerk gevonden. Het vuurwerk lag in twee kelderboxen aan de César Franckstraat. Er zijn twee verdachten aangehouden. Een eventuele ontploffing had mogelijk fatale gevolgen gehad. 'Er waren zeker doden gevallen', aldus Frits Broks van de Rijswijkse Vuurwerkhal.
'Je moet er niet aan denken dat deze hoeveelheid de brand in vliegt!', aldus de politie. Een opmerking waar Broks zich in kan vinden. 'Het is duidelijk illegaal vuurwerk. Als de boel ontploft, gaat het allemaal tegelijkertijd', vertelt Broks aan Omroep West.
De vuurwerkhandelaar ziet op de foto's direct dat het zwaar vuurwerk is. 'Dat geeft de oranje sticker op de verpakking aan. Categorie 1.1.', aldus Broks. Deze categorie is de gevaarlijkste klasse als het gaat om vuurwerk.

Gevolgen van explosie

Over de eventuele gevolgen als het vuurwerk zou ontploffen, is Broks duidelijk: 'Als er brand uitgebroken was, en de brandweer weet niet dat dit er ligt, dan waren er zeker doden gevallen.'
De gehele bovenliggende flat was niet ingestort, volgens Frits Broks, maar zou bij een eventuele ontploffing wel flinke schade hebben opgelopen. Maar de lont is uit het vat: het vuurwerk wordt vernietigd.