Cel- en taakstraffen voor zes relschoppers demonstratie Viruswaarheid op Malieveld

De ME moest bij het Centraal Station in actie komen na de demonstratie
De ME moest bij het Centraal Station in actie komen na de demonstratie © ANP
DEN HAAG - De politierechter heeft cel- en taakstraffen opgelegd aan zes relschoppers die op 21 juni in Den Haag de politie en de ME belaagden tijdens een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen. Eén van hen is de Hagenaar Gregor K.. Hij kreeg de hoogste straf: een gevangenisstraf van drie maanden, waarvan één maand voorwaardelijk.
De Haagse Gregor K. gaf op de dag van de demonstratie een vrouwelijke ME'er een karatetrap. Dit was te zien op camerabeelden. K. bekende te hebben getrapt. 'Dat vind ik spijtig', zei hij.
Op andere beelden is te zien hoe de veroordeelde mannen hard rennend politiemensen bestormen. Die moesten door de boze menigte een arrestatie afbreken omwille van hun veiligheid.

Gek laten maken

Een 48-jarige Hagenaar werd veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur voor het maken van een schoppende beweging richting een ME'er. De fanatieke ADO-supporter was komen demonstreren omdat hij zijn vrijheid terug wilde om wedstrijden van zijn 'kluppie' te bezoeken.
Voor een 23-jarige Delftenaar had de politierechter een taakstraf van 120 uur in petto. De man verklaarde zelf 'uit nieuwsgierigheid' naar het Malieveld te zijn gekomen. Na afloop gooide hij een lege wijnfles naar de ME-linie. De laagste straf ging naar een 40-jarige man uit Voorburg. Hij had zich naar eigen zeggen 'gek laten maken door Viruswaanzin', de club die de demonstratie had georganiseerd. Tijdens de rellen schudde hij een politieauto heen en weer, met als resultaat een taakstraf van zestig uur.

Straffen lager dan eis

Een van de verdachten die woensdag terechtstond werd door de rechter vrijgesproken. Volgens het Openbaar Ministerie had de 22-jarige Hagenaar een busje van de ME met stenen bekogeld. De man ontkende echter betrokken te zijn geweest bij de rellen. De rechter vond de foto's waarop de Hagenaar zou staan niet scherp genoeg en sprak de verdachte daarom vrij.
Donderdag en volgende week staan opnieuw verdachten terecht, onder wie een man die een gevallen politieagent tegen het hoofd zou hebben geschopt.

Volstrekt ontoelaatbaar

De demonstratie van Viruswaanzin, inmiddels Viruswaarheid, was door burgemeester Johan Remkes verboden. Toch kwamen er honderden mensen naar het Malieveld. Demonstranten trokken na de demonstratie richting het Centraal Station. Hierbij gooiden ze stenen en rookbommen naar de politie. De politie moest waterkanonnen inzetten om de situatie onder controle te krijgen en arresteerde die dag in totaal 425 mensen.
'Dit zijn geen demonstranten, maar geweldschoppers', zo betoogde de officier van justitie, die tegen de Poolse Hagenaar een gevangenisstraf van vijf maanden eiste, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De rechter noemde het geweld in zijn vonnis 'volstrekt ontoelaatbaar', en zei dat 'de politie ongehinderd moet kunnen werken'. Wel gaf hij de verdachte een iets lagere straf dan geëist.