N470 tussen Delft en Zoetermeer nu 'duurzaamste weg van Nederland'

De 'energy wall' langs de N470 moet genoeg elektriciteit leveren om de gehele N470 te voorzien
De 'energy wall' langs de N470 moet genoeg elektriciteit leveren om de gehele N470 te voorzien © Omroep West
ZOETERMEER - De N470 tussen Zoetermeer en Delft-Zuid is omgevormd tot 'de meest duurzame weg van Nederland'. Donderdag werd de weg, met zijn eigen elektricteitsnetwerk, voltooid. Via zonnepanelen in het geluidsscherm moet de weg voldoende energie opwekken om 323 lichtmasten en 225 verkeerslichten langs de weg van elektriciteit te voorzien.
De N470 fungeert met deze vernieuwingen als eerste test voor de provincie Zuid-Holland. Als de N470 een succesverhaal blijkt te zijn, wil de provincie dezelfde technieken en materialen uiteindelijk toepassen op alle wegen in de provincie. 'Ik ben heel trots dat we dit gedaan hebben', vertelt ingenieur Sven de Breucker bij West Wordt Wakker op Radio West. 'We zijn er twee jaar mee bezig geweest.'
De 'energy wall' langs de N470 bestaat uit honderden zonnepanelen die actief stroom opwekken, zo legt projectleider Martin de Haan uit. De energie die door die zonnepanelen wordt verzameld, gaat direct naar een batterij die vlakbij de weg staat. Die batterij voorziet vervolgens alle lichtmasten en verkeerslichten van stroom.

CO2-negatief

'We zetten de energie als gelijkstroom door naar de weg', legt de Haan uit. 'Doordat je de afstand tot je gebruikers klein houdt, is het energieverlies minimaal.' De combinatie van het energienetwerk met duurzame lampen, asfalt, verkeersborden en bermen moeten ervoor zorgen dat de gehele N470 'CO2-negatief' wordt.
Volgens de provincie hebben de werkzaamheden aan de N470 ongeveer 1600 ton aan C02-uitstoot veroorzaakt. Daartegenover staat dat de werkzaamheden gedurende de levensduur van de weg ruim 5000 ton aan C02-uitstoot moeten besparen. Dat was één van de belangrijkste voorwaarden van het project.