Den Haag wil gezellige, maar niet te drukke decembermaand

© ANP
DEN HAAG - Den Haag neemt maatregelen om de decembermaand en koopjesfestijn Black Friday in deze coronatijd feestelijk, maar tegelijkertijd veilig te laten verlopen. Het stadsbestuur wil bezoekers niet tegenhouden om naar de winkelgebieden te gaan voor inkopen, maar er moeten niet te veel mensen komen en zeker niet allemaal tegelijk. 'Het is een lastig evenwicht', zegt wethouder Saskia Bruines (D66).
In klein gezelschap heeft wethouder Bruines samen met de kerstman donderdagavond de verlichting op het Lange Voorhout ontstoken. Normaal gesproken zou de Royal Christmas Fair hier worden gehouden, maar die gaat vanwege corona niet door. Om de binnenstad toch wat feestelijks te geven, zijn de lichtjes wel aangezet.
Den Haag neemt maatregelen om de stad niet te druk te laten worden
'Het is natuurlijk heel moeilijk om de decembermaand voor Den Haag toch mooi en gezellig te maken, want er mag eigenlijk niets', zegt Bruines. 'Maar we wilden de lichtjes op het Lange Voorhout wel aanzetten, zodat de binnenstad sfeervol is. Tegelijkertijd roepen we iedereen op om niet massaal te gaan winkelen en de boodschappen om de hoek te gaan doen op rustige momenten. We zien ook dat ondernemers maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de winkels niet te vol worden. Maar het is een lastig evenwicht.'

Black Friday

Helemaal op deze vrijdag. Black Friday, een dag die regelmatig chaotische taferelen veroorzaakt, met klanten die massaal afkopen op de hoge kortingen die winkeliers op deze dag aanbieden op hun producten. In deze coronatijd is dat uiteraard niet de bedoeling. Maar de winkeliers, die het heel erg zwaar hebben in deze coronatijd, hopen tijdens Black Friday wel even goed zaken te kunnen doen. Maar het coronavirus stelt de ondernemers hierbij wel voor een duivels dilemma.
'We willen omzet maken, maar ook weer niet dat het te druk wordt', legde de gastvrouw van H&M in het centrum van Den Haag vrijdagochtend in West Wordt Wakker op Radio West uit. Om te voorkomen dat het in de winkels te druk wordt, heeft Marketing Haagse Binnenstad de ondernemers geadviseerd de winkels deze dag langer open te houden, zodat de klanten zoveel mogelijk gespreid kunnen komen. Daarnaast zijn de fikse Black Friday-aanbiedingen nu niet alleen deze vrijdag geldig, maar een week lang. En zijn ze ook online te verkrijgen.

Crowdcontrol

Daarnaast heeft de gemeente maatregelen genomen om te grote bezoekersstromen in goede banen te leiden. Bruines: 'We doen veel aan crowd management. Er zijn verkeersregelaars en er lopen gastheren en -vrouwen rond om mensen te wijzen op de coronamaatregelen. Zo proberen we de decembermaand gezellig te houden, maar ook zo rustig mogelijk.'
Voor mensen die ondanks alle coronamaatregelen hun slag willen slaan tijdens deze Black Friday, heeft Daphne Wray-Browne van Marketing Haagse Binnenstad een dringend advies: 'Kom gespreid, kom bij voorkeur in de ochtenden - want dan is het rustiger dan 's avonds - en kom het liefst niet in het weekend maar doordeweeks.'

De gemeente heeft verschillende maatregelen genomen om een overvolle stad te voorkomen. Een greep uit de maatregelen:

- Er is wekelijks overleg met alle ondernemersverenigingen om te kijken wat de gemeente en de ondernemers kunnen doen om de drukte in goede banen te leiden.
- Om het bezoek aan de binnenstad en Scheveningen te regelen, zet de gemeente gastheren en -vrouwen en verkeersregelaars in op drukke momenten.
- Er komen 'funhosts' die bezoekers op een 'ludieke' manier wijzen op de regels en minder bekende plekken in Den Haag onder de aandacht brengen.
- In de binnenstad komen mobiele toiletunits. Door de sluiting van de horeca en de beperking in de toiletvoorzieningen bij de winkels is er een gebrek aan openbare toiletten.
- Met campagnes probeert de gemeente Den Haag bezoekers te wijzen op de mogelijkheid om in de buurt boodschappen te doen en cadeaus te kopen. Dat vermindert het aantal reisbewegingen op straat.