Instellingen

Ook vervoersverbod voor pluimvee rond Nieuwkoop door vogelgriep in Mijdrecht

Kippen ter illustratie
Kippen ter illustratie © ANP
NIEUWKOOP - In het gebied rond Nieuwkoop, Ter Aar, Langeraar en Nieuwveen mag voorlopig geen pluimvee worden vervoerd, omdat er in het Utrechtse Mijdrecht vogelgriep is vastgesteld bij een hobbylocatie met diverse vogels. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid. De dieren op het bedrijf in Mijdrecht zijn geruimd. Het vervoersverbod geldt voor een gebied van tien kilometer om de getroffen locatie heen.
Het vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte, schrijft het ministerie. Schiphol en de snelwegen daarheen zijn uitgezonderd van het verbod. In Mijdrecht zijn 300 dieren geruimd. In het gebied eromheen ligt volgens het ministerie één ander pluimveebedrijf.
Begin deze week werd er ook vogelgriep ontdekt bij een leghennenbedrijf in Hekendorp in de provincie Utrecht. Daarom werd in Gouda, de gemeente Zuidplas, Alphen aan den Rijn en Krimpenerwaard ook een vervoersverbod ingesteld.

Ophokplicht

Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, gelden nog steeds landelijke maatregelen zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden.