Coronavirus: Coalitie wil honderden miljoenen extra coronasteun

REGIO - De tweede golf van het coronavirus is in volle gang. Volg alles rond het virus in dit overzicht.

Horeca blij met mogelijke extra steun

De regeringscoalitie wil dat er honderden miljoenen euro's extra worden uitgetrokken voor steun, onder meer aan bedrijven in sectoren die het nog steeds zwaar hebben door de coronacrisis. Bedrijven die 70 procent van hun omzet verliezen, kunnen een groot deel (85 procent) van hun vaste lasten vergoed krijgen, stellen de partijen voor. Het kabinet zou hiermee aan de slag gaan, later wordt er een officieel besluit over genomen, melden Haagse bronnen aan de NOS.

Dat is goed nieuws voor de horeca in de regio, want de verwachting is dat zij extra steun krijgen. 'Het is alleen nog even afwachten wat het precies wordt', zegt Maarten Hinloopen van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). 'Dit is goed nieuws natuurlijk', reageert David Zock van de Leidse KHN.

LEES OOK: Horeca blij met mogelijke extra coronasteun, Leidse horeca wellicht niet illegaal open

KNVB stopt met competities in topamateurvoetbal

De KNVB gaat niet meer verder met de huidige competities in de Tweede en Derde Divisie en de Hoofdklasse. De competities werden in oktober stilgelegd en de bond acht het niet realistisch om de competities nog uit te spelen als er weer gevoetbald mag worden. Als er weer gevoetbald mag worden, zullen de verschillende klassen ingedeeld worden in twee poules, die vervolgens onderling een competitie zullen spelen.

In de Tweede Divisie spelen onder meer Katwijk, Noordwijk, Quick Boys, Rijnsburgse Boys, Scheveningen, terwijl FC Lisse, VVSB, Ter Leede, Westlandia en Quick in de Derde Divisie uitkomen. Voor de amateurclubs die onder de Hoofdklasse uitkomen geldt de beslissing van de KNVB niet. Daarover wordt besloten zodra de nieuwe kabinetsmaatregelen bekend zijn gemaakt.

LEES OOK: Huidige competities in het topamateurvoetbal niet meer hervat

Plan coalitie: honderden miljoenen extra coronasteun

De regeringscoalitie wil dat er honderden miljoenen euro's extra worden uitgetrokken voor steun, onder meer aan bedrijven in sectoren die het nog steeds zwaar hebben door de coronacrisis. Bedrijven die 70 procent van hun omzet verliezen, kunnen een groot deel (85 procent) van hun vaste lasten vergoedkrijgen, stellen de partijen voor. Het kabinet zou hiermee aan de slag gaan, later wordt er een officieel besluit over genomen, melden Haagse bronnen aan de NOS.

In de praktijk zullen vooral de horeca, de culturele sector en de evenementenbranche hiervan profiteren: in een groot deel van die sectoren wordt op dit moment nauwelijks iets verdiend. Het geld is bedoeld voor het betalen van de huur en de energierekening, schrijft NOS. De eerder aangekondigde versobering van financiële steunpakketten is van tafel. Diverse maatregelen zouden per 1 januari stap voor stap worden afgebouwd, maar volgens bronnen is dat nu ongepast.

'Het vaccineren van ouderen helpt niet om de verspreiding van corona tegen te gaan'

Minister Hugo de Jonge hoopt op 4 januari de eerste mensen te kunnen vaccineren tegen het coronavirus. Volgens epidemioloog Frits Rosendaal van het LUMC duurt het daarna nog wel even voor het vaccin helpt het virus in te dammen. 'In eerste instantie worden ouderen gevaccineerd. Dat is een keuze voor de veiligheid van die mensen, maar het helpt niet om het virus te remmen. Daarom heb ik er voor gepleit om eerst alle mensen onder de dertig in te enten.'

LEES OOK: 'Het vaccineren van ouderen helpt niet om de verspreiding van corona tegen te gaan'

Fractie minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur donderdagochtend 5641 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er meer dan gisteren en dat aantal ligt hoger dan het weekgemiddelde. Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag een fractie verder gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1595 coronapatiënten. Dat zijn er 11 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 458 op de intensivecareafdelingen, 17 minder dan een dag eerder. De overige 1137 opgenomen mensen met de ziekte liggen op verpleegafdelingen, waar het aantal coronapatiënten met zes toenam.

Vanwege de aanhoudende drukte zijn het afgelopen etmaal 17 patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, waarvan 4 ic-patiënten. In grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag liggen nog altijd veel mensen die het coronavirus hebben opgelopen in het ziekenhuis.

RIVM praat met huisartsen over vaccinbevoorrading

Huisartsen krijgen mogelijk kleinere hoeveelheden coronavaccins geleverd, wat betekent dat ze vaker bevoorraad moeten worden. Dat is een optie waarover het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) overlegt, zegt Jaap van Delden, die de aankomende coronavaccinaties voorbereidt.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) had woensdag betwijfeld of huisartsenpraktijken wel de geschikte plek zijn voor het kandidaat-vaccin van Pfizer en BioNTech. Dat middel moet bewaard worden bij temperaturen van 70 tot 80 graden onder nul. Bovendien is het verpakt in grote hoeveelheden. 'Waar de LHV gelijk in heeft, is dat het niet mogelijk is om bij elke praktijk een opslag van 80 graden onder nul te zetten. Dat is niet handig. Tegelijk is het ook zo dat het vaccin bij hogere temperaturen bewaard kan worden, maar dan blijft het veel minder lang goed', aldus Van Delden. Daarom praat het RIVM volgens hem met onder meer huisartsen, bedrijfsartsen en gezondheidsdiensten om uit te zoeken wat de goede middenweg is.

'Snelle vaccinatie voor paar duizend A-sporters verdedigbaar'

De kans dat de gemiddelde Nederlandse topsporter in aanmerking komt voor vaccinatie tegen het coronavirus vóór de Olympische Spelen zijn begonnen, is vooralsnog niet zo groot. 'Misschien moeten we overwegen die paar duizend A-sporters die we hebben ook een voorkeursbehandeling te geven, net als de ouderen en het zorgpersoneel. Ik denk dat dit maatschappelijk verdedigbaar is', zegt Huub Stammes, voorzitter van de Nederlandse Judobond. 'Het gaat om een relatief kleine groep. Daarom heeft het geen grote impact op de vaccinatie van risicogroepen. En we willen de komende zomer allemaal graag genieten van topsport.'

RIVM kan nog niet inschatten wanneer coronavaccinatie begint

Het is nog niet duidelijk of het gaat lukken om al in de week van 4 januari te beginnen met de vaccinaties tegen het coronavirus. 'Het is ambitieus, alles is erop gericht om dan te starten, maar er is nog zo veel onzeker. Ik kan niet inschatten of het haalbaar is, maar ik kan ook niet inschatten of het niet haalbaar is', zegt Jaap van Delden, programmadirecteur voor de coronavaccinaties bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei dinsdag dat de voorbereidingen erop gericht zijn om in de week van 4 januari de eerste mensen in te enten. Dat hangt wel af van het oordeel van de Europese toezichthouder voor medicijnen. Die beslist uiterlijk eind december of het kandidaat-vaccin van Pfizer en BioNTech voldoet, waarna de Europese Commissie binnen enkele dagen moet beslissen of het middel op de markt wordt toegelaten. In de loop van januari komt de toezichthouder met een oordeel over een ander mogelijk coronavaccin, van Moderna.

'Ouderen vaccineren helpt niet om verspreiding corona tegen te gaan'

Minister Hugo de Jonge hoopt op 4 januari de eerste mensen te kunnen vaccineren tegen het coronavirus. Volgens epidemioloog Frits Rosendaal van het LUMC duurt het daarna nog wel even voor het vaccin helpt het virus in te dammen. 'In eerste instantie worden ouderen gevaccineerd. Dat is een keuze voor de veiligheid van die mensen, maar het helpt niet om het virus te remmen. Daarom heb ik er voor gepleit om eerst alle mensen onder de dertig in te enten.'

Horeca Bollenstreek sluit zich aan bij verzet

Net als in Leiden gaat ook de horeca in Hillegom, Lisse, Teylingen en Katwijk op 17 januari weer open. Afdeling Bollenstreek van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) sluit zich aan bij een actie van tientallen lokale afdelingen van KHN om op die datum illegaal open te gaan. ‘We gaan kapot’, reageert voorzitter Nigel Siebelt van KHN Bollenstreek.

De horeca is door de tweede lockdown al sinds half oktober gesloten en het is nog niet duidelijk wanneer cafés en restaurants weer open mogen. De ondernemers vinden de compensatie voor deze gedwongen sluiting onvoldoende. 'Er moet echt iets gebeuren. Het water staat bij ondernemers aan de lippen en loopt langzaam de mond in.' Hij is bang dat 50 procent van de horecaondernemers failliet gaat als ze niet snel weer opengaan. Siebelt is niet bang voor eventuele boetes. 'Ik denk dat ze wel gaan handhaven, maar we hopen op begrip van gemeentelijke besturen.'

De Noordwijkse afdeling van KHN doet niet mee aan de actie, omdat het volgens de coronamaatregelen niet mag.

'Bel niet je huisarts voor vrijstelling mondkapje'

Huisartsen krijgen veel telefoontjes van patiënten die vragen om een briefje waarop de arts bevestigt dat ze geen mondkapje hoeven te dragen. Huisartsen kunnen daar echter niet aan meewerken, zegt een woordvoerster van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). 'Er is een richtlijn die zegt dat je aan je eigen patiënten geen medische verklaringen mag meegeven. Dat zou namelijk de relatie tussen patiënt en arts onder druk kunnen zetten.'

D66 wil ruimte voor horeca om te experimenteren met coronaregels

Regeringspartij D66 wil dat sommige horecazaken ruimte krijgen om te experimenteren met opening onder strikte voorwaarden. 'De gedachten over deze proeftuinen stammen al uit dit najaar, maar er is te weinig mee gedaan. Terwijl zelfs het RIVM en het OMT zeggen dat we ermee kunnen beginnen. Toch gebeurt dat niet. Dat frustreert me', zegt D66-fractieleider Rob Jetten tegen het AD.

Hij schat de kans klein in dat het kabinet komende dinsdag besluit dat restaurants en kroegen over twee weken hun deuren mogen openen en wil meer perspectief bieden voor horecaondernemers. 'We moeten niet langer vasthouden aan de alles-of-nietsstrategie. Het kan en moet slimmer.'

NVVP: Duizenden mensen missen diagnose door corona

Duizenden Nederlanders lopen rond met een ziekte die als gevolg van de coronapandemie niet is ontdekt. Na de eerste coronagolf is geen inhaalslag gemaakt in het aantal diagnoses, blijkt uit nieuwe gegevens van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP). Jos Bart, voorzitter van de NVVP, noemt de cijfers in het AD "alarmerend".

Routekaart met coronamaatregelen herschreven

Het kabinet werkt aan een nieuw schema waaraan de burger kan aflezen welke coronamaatregelen in aantocht zijn. Daarmee dankt het kabinet de oude routekaart ongebruikt af, aldus De Telegraaf. Die routekaart, ook wel gereedschapskist of escalatieladder genoemd, is 'niet meer relevant', zo bevestigen ingewijden. In de nieuwe routekaart moeten behalve het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames ook zaken als vaccinatiegraad en testbeleid bepalen welke maatregelen er volgen.

Het is niet duidelijk of de nieuwe routekaart, die tot ongenoegen van sommige bewindslieden als ’strenger’ wordt gezien, al klaar is komende dinsdag. Dan houden premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge een persconferentie, waarbij duidelijk moet worden wat het land in december aan aanscherpingen of versoepelingen te wachten staat, zoals tijdelijke heropening van restaurants en een verlengde kerstvakantie voor scholen.

Intensive cares gaan op grote schaal informatie uitwisselen

Nederlandse intensive cares gaan op grote schaal gegevens met elkaar delen. Het gaat om informatie uit apparaten zoals beademingsmachines, dialysemachines en diagnoses uit patiëntendossiers, maakten de ic-artsen Diederik Gommers van het Erasmus MC en Paul Elbers van het Amsterdam UMC in het programma Op1 bekend.

Het plan is min of meer uit nood geboren door de coronapandemie, waardoor ic's heel snel al veel gegevens met elkaar zijn gaan delen. Volgens Gommers wordt big data in andere sectoren al 'veel toegepast', maar is de gezondheidssector daarin doorgaans "conservatief". Ook wijst Elbers op de concurrentie die er tussen de ziekenhuizen is. Maar 'corona heeft dat weggenomen'.

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.

Meer over dit onderwerp:
CORONAVIRUS
Deel dit artikel: