IN BEELD: De Passage, al 135 jaar een Haags Icoon

DEN HAAG - Ze bestaat 135 jaar, De Passage in Den Haag. Reden om even stil te staan bij de geschiedenis van dit Haagse Icoon en De Passage in het zonnetje te zetten met een Westdoc die zondag wordt uitgezonden, een fotoboek dat 1 december verschijnt en herinneringen van winkeliers. Een van de langstzittende winkels- in december 110 jaar - is de vulpenspeciaalzaak P.W. Akkerman. De derde generatie staat daar nu achter de toonbank.
De Passage werd tussen 1882 en 1885 speciaal voor het 'chique winkelen' gebouwd door Haagse notabelen, naar Parijs' voorbeeld. In een setting van arcades, glazen koepels, loopbruggen en bewerkte gevels vond en vind je er twintig chique winkels, gezellige horecagelegenheden en een hotel. De oudste winkelpassage van Nederland is inmiddels een Rijksmonument.
Geveltekening | J. C. vanWijk en H. Wesstra | Bouwkundig weekblad orgaan van de Maatschappij tot Bevordering der Bouwkunst | KB
Geveltekening | J. C. vanWijk en H. Wesstra | Bouwkundig weekblad orgaan van de Maatschappij tot Bevordering der Bouwkunst | KB
De opa van Arthur Akkerman, begon in 1910 met P.W. Akkerman, de vulpenspeciaalzaak. Zijn kleinzoon staat nu 50 jaar in de winkel. Die bestaat tegenwoordig niet alleen meer uit het gedeelte in De Passage', er is geheel eigentijds een mooie webshop', vertelt hij trots. Iedere dag verkoopt, repareert en graveert hij vulpennen. 'Mijn handen zitten altijd onder de inkt.'
P.W. Akkerman achter zijn bureau
P.W. Akkerman achter zijn bureau © Paul Rutte

'De abdicatie werd met onze vulpennen ondertekend'

Een aantal bijzondere momenten voor Akkerman in zijn 50-jarige carrière, heeft te maken met het Koninklijk Huis. 'Voormalig koningin Juliana deed haar kerstinkopen in De Passage en ze bezocht ook altijd de winkel.' En twee keer werden de vulpennen van Akkerman gebruikt bij de troonswisseling. 'De abdicatie werd met onze vulpennen ondertekend.'
Ook menig schrijver haalde zijn pen bij Akkerman, zoals Kees van Kooten en Nico Dijkshoorn. 'De laatste heeft zelfs voor het eeuwfeestje een speciaal gedicht voorgedragen', aldus Akkerman.
Passage, interieur banketbakkerswinkel van F. Normann| Ca. 1910-collectie Haags Gemeentearchief
Passage, interieur banketbakkerswinkel van F. Normann| Ca. 1910-collectie Haags Gemeentearchief

Een echt dorpsgevoel

Veel winkeliers woonden boven hun winkel in De Passage. Dat gaf een echt dorpsgevoel. Samen werden initiatieven opgezet, zoals het plaatsen en gezamenlijk met alle winkeliers versieren van de kerstboom in De Passage.
Ter gelegenheid van het 135-jarig bestaan verschijnt op 1 december een fotoboek. Daarin staan ook privéfoto's van winkeleigenaren. Zoals de familie Waanders die boven op het dak van De Passage een eigen dakterras hadden gecreëerd, met zelfs een schommel voor de kleine.

Westdoc De Passage

Vanwege het 135-jarig bestaan herhaalt Omroep West de documentaire De Passage. In deze documentaire neemt presentatrice Tialda Bottema je mee op een tijdreis door het oudste overdekte winkelcentrum van Nederland, waar zowel de geschiedenis, het heden en de toekomst van De Passage besproken worden. Tialda bezoekt de meest opvallende plekken, spreekt mensen met bijzondere verhalen over de passage en neemt een kijkje op plekken die je normaal gesproken niet zo snel te zien zou krijgen.
Zondag vanaf 17.00 uur: Westdoc: De Passage