Jutta Leerdam stelt nationale sprinttitel veilig op 1000 m

'S-GRAVENZANDE - Schaatsster Jutta Leerdam heeft voor de tweede keer in haar loopbaan de Nederlandse titel op de sprintvierkamp veroverd. De 22-jarige 's-Gravenzandse sloeg toe op de afsluitende 1000 meter. Ze zegevierde in een tijd van 1.14,13 minuten.

Dat was ruim voldoende om klassementsleidster Femke Kok van de eerste plaats te verdringen. De Friese winnares van de eerste drie afstanden reed nog wel de tweede tijd, maar gaf met 1.15,53 veel te veel toe. Kok mocht op de tweede 1000 meter slechts 0,31 seconde op Leerdam verliezen. Suzanne Schulting pakte achter Kok brons in de eindstand. De olympisch shorttrackkampioene zette op de tweede 1000 meter devierde tijd neer (1.15,77).

Leerdam verdiende met haar eindzege in het lege Thialf tevens een startbewijs voor de EK sprint half januari in Heerenveen. Twee seizoenen geleden veroverde de kopvrouw van Team Worldstream haar eerste Nederlandse titel op de sprintvierkamp. Leerdam won begin deze maand al de Nederlandse titel op de 1000 meter.

'Heb het spannend gehouden'

Ze sloot de eerste NK-dag nog enigszins in mineur af. Haar achterstand op Kok was weliswaar gering (0,07 seconde), maar ze baalde van het feit dat ze op de eerste 1000 meter, haar favoriete afstand, niet kon vlammen door een verkeerd afgestelde schaats. 'Ik heb het zelf spannend gehouden', gaf de wereldkampioene op de kilometer toe bij de NOS. 'Ik ben blij en opgelucht dat ik het goed heb kunnen maken op de tweede dag. Ik heb alsnog laten zien dat ik het kan.'

Leerdam leek dankzij een tussenronde van 26,7 op weg naar het baanrecord op de 1000 meter (1.13,24), maar haar slotronde van 29,5 was daar niet snel genoeg voor. 'Ik reed in mijn kracht en ook ontspannen. Alleen mijn laatste ronde was heel zwaar. Door de hoge luchtdruk waren de omstandigheden niet top.'

Meer over dit onderwerp:
JUTTA LEERDAM
Deel dit artikel: