Hanneke van der Werf zakt, Joost Sneller stijgt op D66-kandidatenlijst Tweede Kamerverkiezingen

Hanneke van der Werf
Hanneke van der Werf © D66
DEN HAAG - De leden van D66 hebben de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen opgeschud. De Haagse fractievoorzitter Hanneke van der Werf zakt zes plaatsen. Er is wel goed nieuws voor Joost Sneller, de persoonlijke campagne die hij voerde heeft hem een hogere plek opgeleverd. Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Financiën, verdwijnt uit de top-10. Hij stond op tien, maar moet uiteindelijk genoegen nemen met plaats twaalf.
Hanneke van der Werf, de nummer drie op de conceptlijst, staat nu op plek negen. Haar plek wordt ingenomen door het Tweede Kamerlid Vera Bergkamp die op vijf stond. 'Natuurlijk had ik liever nummer 3 vastgehouden, maar in alle eerlijkheid: hier had ik vooraf zeker voor getekend. Al met al prachtig om als hoogste nieuwe binnenkomer in de top 10 te staan!', reageert Van der Werf op Twitter. Ook Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma en Salima Belhaj komen hoger te staan in de top-10.
Jeanet van der Laan, wethouder in Lisse, verdwijnt van plek acht en gaat naar dertien. Haar plaats wordt ingenomen door Tjeerd de Groot, landbouwwoordvoerder in de Kamer, die op twaalf stond.

Joost Sneller stijgt drie plaatsen

Kamerleden Joost Sneller en Rens Raemakers hebben actie gevoerd om hoger op de lijst te komen. Met enig succes. De Haagse Sneller ging na de stemming van de D66-leden van zeventien naar veertien, Raemakers won vijf plaatsen en staat in de definitieve lijst op plek negentien.
Op Twitter bedankt Sneller iedereen voor de steun: 'Dankzij de steun van heel veel D66-leden sta ik op plek 14 van de definitieve kandidatenlijst, ontzettend dankbaar en vereerd.'
Eerder maakten wij deze reportage over Snellers campagne:
Kamerlid Joost Sneller (D66) voert campagne voor hogere plaats op de kieslijst
De partij van lijsttrekker Sigrid Kaag zit nu met negentien mensen in de Tweede Kamer. In de laatste Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van verschillende peilingen, houden de democraten elf tot vijftien zetels over.

Haagse PvdA-fractievoorzitter op verkiesbare plek

Ook Mikal Tseggai, fractievoorzitter voor de PvdA in Den Haag, staat op een verkiesbare plek bij de PvdA. Ze is achttiende op de lijst voor de Tweede Kamer. Ingrid Michon, oud-raadslid van de Haagse VVD, staat eveneens op een verkiesbare twintigste plek voor de VVD bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Michon was tot 2018 vicefractievoorzitter van de Haagse VVD, nu is ze werkzaam bij het Rijksvastgoedbedrijf.