Mogelijk vleermuizen in Huize Ivicke: renovatie stilgelegd

Renovatie aan Huize Ivicke
Renovatie aan Huize Ivicke © gemeente Wassenaar
WASSENAAR - De gemeente Wassenaar heeft renovatiewerkzaamheden aan Huize Ivicke stilgelegd omdat er mogelijk vleermuizen in het zwaar vervallen landhuis zitten. Dat melden burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.
De gemeente is vorige maand begonnen met werkzaamheden om verder verval van de villa te voorkomen, maar dat is nu gestaakt. 25 november is bij de omgevingsdienst van de provincie een melding binnengekomen dat er misschien vleermuizen in Ivicke wonen. Dat moet nu onderzocht worden.
B&W schrijven dat bij controles van het pand nooit enig spoor van vleermuizen is ontdekt. Huize Ivicke wordt sinds 2018 gekraakt, en de gemeente heeft sindsdien geregeld controles uitgevoerd.

Noodvoorzieningen aangebracht

Toen de renovatiewerkzaamheden werden stilgelegd was de aannemer van de gemeente net bezig om dakgoten te herstellen. Die zijn nu niet meer waterdicht. Om te voorkomen dat er water naar binnen komt, en de vervallen villa nog verder achteruit gaat, zijn er noodvoorzieningen getroffen om de boel toch weer waterdicht te maken.
Het is niet duidelijk hoe lang het onderzoek van de onafhankelijke ecoloog duurt. Het is niet bekend wie de melding van de vleermuizen heeft gedaan. 'Mensen kunnen bij ons anoniem melding maken, en dat is in dit geval gebeurd', zegt een woordvoerder van de omgevingsdienst.

Werk vertraagd

De werkzaamheden die de gemeente uitvoert zijn inmiddels flink vertraagd door rechtszaken die eigenaar Ronnie van de Putte tegen de gemeente heeft gevoerd. Hij was het niet eens met het plan van de gemeente om er tussen de 500.000 en 1 miljoen euro aan te verspijkeren. Zelf wilde hij verval tegen gaan door er ruim 55 duizend euro aan te verbouwen. Dat plan werd door de gemeente naar de prullenbak verwezen.
Sinds de rechter heeft besloten dat de gemeente mocht gaan verbouwen, is Huize Ivicke in de steigers gezet. De krakers hadden eigenlijk uiterlijk 16 november moeten vertrekken, maar dat is uitgesteld omdat ook zij nog naar de rechter stappen. Die zaak dient binnenkort.