Naturalis wint 100.000 euro, Mauritshuis met lege handen

Het dinosaurusskelet Trix
Het dinosaurusskelet Trix © Omroep West / Rob Vlastuin
LEIDEN - Naturalis Biodiversity Center in Leiden heeft de BankGiro Loterij Museumprijs 2020 gewonnen en krijgt een ton om een eigen droom te verwezenlijken. De publieksprijs, waarvoor iedereen kon meestemmen, had dit jaar als thema: Achter de schermen voor het voetlicht. Welk museum weet op de beste manier ook zijn activiteiten achter de schermen voor het voetlicht te brengen?, was de aan het publiek gestelde vraag.
Naturalis, zowel natuurhistorisch museum als onderzoeksinstituut, gaat van het prijzengeld een professionele studio inrichten om belangstellenden van daaruit thuis en op scholen deelgenoot te maken van de eigen activiteiten. Directeur Edwin van Huis van Naturalis is blij met de prijs: 'Wat geweldig dat zoveel mensen op Naturalis hebben gestemd. Bedankt! Nu kunnen we onze droom verwezenlijken en nog veel meer mensen bereiken.'
Ruim 84.000 mensen brachten een stem uit. Daarvan was 47 procent voor het Leidse museum. Andere kanshebbers waren het Mauritshuis in Den Haag (35 procent) en Eye Filmmuseum in Amsterdam (19 procent). De drie genomineerden werden door een vakjury geselecteerd.

200 jaar

Naturalis bestaat dit jaar 200 jaar en viert dat met een bijzondere tentoonstelling, die door koning Willem-Alexander werd geopend. Er worden 25 topstukken uit de voor publiek ontoegankelijke 'collectietoren' getoond, waaronder de uitgestorven Kaapse leeuw en en het oudste herbarium ter wereld: het En Tibi.
.