Woningcorporatie Vestia verkoopt al haar vastgoed in het Westland

WESTLAND - Woningcorporatie Vestia verkoopt al haar vastgoed in het Westland aan Arcade, Wonen Midden-Delfland, de Wassenaarsche Bouwstichting en Wonen Wateringen. Het gaat om ruim 3200 verhuureenheden, waaronder ruim 2850 zelfstandige woningen en bedrijfs- en zorgvastgoed.

De overeenkomst is gesloten onder voorbehoud van de goedkeuring van de toezichthouders, laat Vestia weten. Naar verwachting vindt overdracht plaats op 31 december 2020. Vestia blijft het onderhoud, de verhuur en de incasso uitvoeren tot 1 april 2021.

De verkoop van al dit vastgoed helpt Vestia bij het aflossen van leningen. Daarnaast kan de wooncorporatie zich zo concentreren op haar kerngemeenten.

Derivatenschandaal

Ruim een week geleden werd bekend dat Vestia bijna tien jaar na het derivatenschandaal - de sector moest een van Nederlands grootste huisvesters destijds redden van een faillissement - nog steeds gebukt gaat onder hoge rentelasten en een miljardenschuld en dat de woningcorporatie opnieuw financiële steun nodig heeft van andere woningcorporaties.

'We zijn blij ons vastgoed in Westland over te dragen aan deze betrokken en kundige woningcorporaties', reageert voorzitter Arjan Schakenbos van de raad van bestuur van Vestia. 'Zij kunnen volkshuisvestelijk veel betekenen voor de huurders en gemeente Westland. Voor ons betekent de verkoop dat onze leningenportefeuille afneemt en we ons nog meer kunnen concentreren op onze kerngemeenten Den Haag, Delft, Zoetermeer en Rotterdam.'

Ook huurders en de wethouder zijn blij:

Onderdeel grotere verkoop

Om dezelfde redenen verkocht Vestia onlangs ook al haar vastgoed in Barendrecht en Pijnacker-Nootdorp. Ook voor het bezit in de gemeente Zuidplas, Bergeijk, Brielle wil Vestia - tussen nu en medio 2021 - koopovereenkomsten sluiten met andere woningcorporaties.

In totaal gaat het om ruim 10.000 woningen. Hiervan is nu ongeveer de helft verkocht. De verkopen maken onderdeel uit van de structurele oplossingen waardoor Vestia in de toekomst weer 'de volkshuisvester kan zijn die de huurders en gemeenten nodig hebben'.

Sociale huur

De woningcorporaties in het Westland blijven de woningen na het aankopen verhuren aan de primaire doelgroep: huurders met een lager inkomen. Verder geven zij aan dat een deel van de vrije sector huurwoningen, nadat deze vrijkomen voor nieuwe huurders, wordt overgeheveld naar sociale huur. Dit is ook om deze reden waarom commerciële partijen en individuele huurders de woningen nu niet kunnen kopen. De huidige huurders kunnen blijven wonen en behouden hun huurovereenkomst.

De woningen zijn als volgt verdeeld: 1.212 gaan naar Arcade, 340 naar Wonen Midden-Delfland, 752 naar Wassenaarsche Bouwstichting en 550 naar Wonen Wateringen.

LEES OOK: Vestia heeft opnieuw financiële steun nodig van andere corporaties

Meer over dit onderwerp:
VESTIA
Deel dit artikel: