Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Maasland, 500 kippen afgemaakt

Kippen ter illustratie
Kippen ter illustratie © ANP
MAASLAND - In Maasland is bij een kleinschalig pluimveebedrijf met kippen vogelgriep uitgebroken. Het gaat om het type H5. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zaterdag. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de vijfhonderd kippen van het bedrijf afgemaakt.
De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. In de tien kilometer rondom het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Wel worden er in dit gebied veiligheidsmaatregelen getroffen. Het gaat om regels voor bezoekers en bio-veiligheidsmaatregelen. Ook geldt er een vervoersverbod van pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.
In oktober kwam er al een landelijke ophokplicht voor commerciële pluimveebedrijven: zij moeten hun kippen binnen houden. De ophokplicht ging in nadat in Kockengen (Utrecht) hoogpathogene vogelgriep was aangetroffen bij wilde knobbelzwanen. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.