Oudste WO II-veteraan Paul Moerman (104) uit Leiden overleden

Paul Moerman tijdens Veteranendag
Paul Moerman tijdens Veteranendag © NOS
LEIDEN - De oudste nog levende Nederlandse veteraan van de Tweede Wereldoorlog, Paul Moerman, is vrijdag overleden. De Leidenaar was de dag voor zijn overlijden 104 geworden. Moerman was één van Nederlands bekendste veteranen. Hij vocht tijdens de Slag om Ypenburg in 1940. Daarbij kwamen veel van zijn kameraden om het leven. Tijdens het defilé op Nederlandse Veteranendag droeg hij vrijwel ieder jaar hun namen in een lijst met zich mee.
Moerman moest in 1936 opkomen als dienstplichtig militair. Drie jaar later, vlak voor Hitler Polen binnenviel, mobiliseerde het Nederlandse leger en moest ook Moerman zich melden. Op 10 mei 1940 nam hij met het regiment Grenadiers deel aan de slag om Ypenburg. Het vliegveld werd heroverd op de Duitsers, maar met de capitulatie op 15 mei kwam het opnieuw in Duitse handen.
'Ik droom er nog weleens van, van die verschrikkingen op Ypenburg', vertelde hij afgelopen juni ter gelegenheid van Veteranendag. 'Ik zie die beelden glashelder, als een film die gisteren gedraaid heeft.'

Veteranendag in Amerikaanse jeep

Sinds de eerste Veteranendag in 2005 nam Moerman deel aan het defilé voor de koning in Den Haag. Vanwege zijn hoge leeftijd deed hij dat niet lopend, maar in een Amerikaanse jeep. Afgelopen juni werd het defilé geschrapt vanwege de coronacrisis, en moest Moerman noodgedwongen thuisblijven. De laatste jaren van zijn leven woonde Moerman aan het Rapenburg in Leiden.
Op Twitter staat minister van Defensie Ank Bijleveld stil bij het overlijden van Moerman.