Coronavirus: 'Groot deel winkels vrijwel zeker dicht'

Archiefbeeld
Archiefbeeld © ANP
REGIO - De tweede golf van het coronavirus is in volle gang. Volg alles rond het virus in dit overzicht.

'Groot deel winkels vrijwel zeker dicht'

Het kabinet broedt op de sluiting van niet-essentiële winkels in de strijd tegen het coronavirus, bevestigen ingewijden berichtgeving in diverse media. Welke vorm de sluiting heeft, welke winkels er precies onder gaan vallen, wanneer de maatregel ingaat en hoe lang die zal duren, wordt nu uitgezocht. Levensmiddelenzaken blijven in ieder geval open.
Het kabinet heeft haast, zo bleek zondag uit het Catshuisberaad. Aanleiding zijn de oplopende besmettingscijfers. Afgesproken is dat een flink aantal ministers maandag weer bijeenkomt voor crisisoverleg. Daarna zal een extra ministerraad besluiten over meerdere opties die op tafel liggen.
Het kan weer gaan om gelegenheden als bioscopen, dierentuinen en zwembaden die in november ook enige tijd de deuren dicht moesten houden. Ook zouden scholen langer dicht kunnen blijven door een verlenging van de kerstvakantie, vooraf of aan het eind. Het kan nog alle kanten op, zeggen ingewijden, die benadrukken dat er nog geen enkel besluit is genomen.

Grote toename vliegtuigboekingen met kerst

Veel Nederlanders negeren het kabinetsadvies om niet naar het buitenland te reizen met kerst. Het aantal boekingen van vliegtickets voor die periode is recent zeer fors toegenomen, blijkt uit navraag van BNR bij vier grote aanbieders: Cheaptickets.nl, Budgetair, Vliegwinkel.nl. en Vliegtickets.nl. Het aantal boekingen voor vluchten rond de feestdagen is aanzienlijk. Zo verkocht Vliegtickets.nl nu al ongeveer een derde van het aantal tickets dat het vorig jaar voor diezelfde kerstperiode verkocht.
Voor Vliegtickets.nl was november een goede maand, met 90 procent meer verkochte tickets dan in oktober, meldt het bedrijf aan BNR. Vooral op Black Friday liep het storm. Gedreven door kortingen en goed nieuws over het coronavaccin nam de verkoop die dag fors toe. Wat opvalt is dat mensen vooral voor de korte termijn boeken: 67 procent van de in november verkochte tickets waren voor een vlucht in december. Turkije en Spanje zijn de populairste bestemmingen.

Winkelend publiek: 'Misschien had ik beter op een ander moment kunnen komen'

Grote drukte zondagmiddag in de Haagse binnenstad. Veel mensen waren naar het centrum gekomen om te shoppen of zich te vermaken. Er kwam zoveel publiek dat de gemeente Den Haag dringend opriep om niet meer naar de binnenstad te komen. 'Stel je bezoek uit of ga ergens ander heen', was het devies. Maar daar hield lang niet iedereen zich aan.
Grote drukte in Haagse binnenstad

Crisisoverleg en extra ministerraad

Het kabinet komt maandag opnieuw bijeen om te praten over corona. In de ochtend komt er een crisisoverleg met de meest betrokken ministers en later op de dag volgt een voltallige ministerraad. Een woordvoerder van het kabinet heeft dat zondag laten weten na het overleg van een groot deel van het kabinet in het Catshuis.
Minister Hugo de Jonge bij het Catshuis in Den Haag
Minister Hugo de Jonge bij het Catshuis in Den Haag © ANP

'Aanvullende maatregelen nodig na lockdown Duitsland'

Nu Duitsland heeft besloten dat vanaf woensdag een lockdown geldt in dat land, kan Nederland niet achterblijven en zijn aanvullende maatregelen nodig. Dat stelt Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad.
'Het is mijns inziens onvermijdelijk dat we ons in Nederland ook bezinnen op aanvullende maatregelen. Het verschil met Duitsland wordt anders te groot', aldus Bruls, die ook burgemeester is van Nijmegen.
'Wij adviseren onze inwoners dringend, net zoals de voorbije weken, om drukte te vermijden en op rustige tijden en zo mogelijk online bij lokale winkeliers te kopen. Onze oosterburen zouden dan wel naar ons land kunnen komen om hun kerstinkopen te doen. Dat is niet uit te leggen en ongewenst. Uiteraard is het aan het kabinet om te beslissen over aanvullende maatregelen.'

Opnieuw stijging, ruim 9900 coronameldingen in afgelopen etmaal

De stijging van het aantal nieuwe coronagevallen zet door. In de afgelopen 24 uur zijn 9924 positieve coronatesten geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Dat zijn er 760 meer dan zaterdag. Toen werden er 9164 (na correctie) nieuwe infecties gemeld, dat was het hoogste aantal sinds eind oktober. Vrijdag werden 8879 nieuwe besmettingen gemeld en donderdag bijna 8800.
Het aantal sterfgevallen aan corona steeg afgelopen etmaal met 29. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen het afgelopen etmaal zijn overleden, tussen een sterfgeval en de registratie kan enige tijd verstrijken. Het RIVM meldde zaterdag het overlijden van 53 coronapatiënten.

Meer patiënten met corona in ziekenhuis opgenomen

Het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten bedraagt 1767, dat zijn er 44 meer dan zaterdag. Daarvan liggen er 1270 buiten de intensive care, 28 meer dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de ic liggen 497 Covid-patiënten, 16 meer dan zaterdag.
Er liggen daarnaast 478 non-Covid-patiënten op de ic, 32 minder dan zaterdag. De totale ic-bezetting bedraagt daarmee 975, dat zijn er 16 minder dan zaterdag. Het aantal nieuwe Covid-opnames bedraagt 166 in de kliniek en 36 op de ic.

Gemeente: 'Stel je bezoek uit, of ga ergens anders heen'

De gemeente Den Haag roept op om zondag niet meer naar de binnenstad van Den Haag te komen. 'Het is te druk. Stel je bezoek uit of ga ergens anders heen', is de dringende oproep. Eerder vroeg de gemeente al om 'verstandig' te gaan shoppen. 'Kom alleen, blijf niet te lang hangen, houd voldoende afstand en winkel op rustige momenten.'
Op meerdere plekken in de Haagse binnenstad staan rijen bij winkels
Op meerdere plekken in de Haagse binnenstad staan rijen bij winkels © Regio15
Zaterdag was het ook druk in winkelgebieden in Leiden en Den Haag. De Haagse burgemeester Jan van Zanen deed daarom een dringende oproep: 'Laten we allemaal ons gezonde verstand gebruiken.' In Leiden waren zaterdag dusdanig veel mensen aan het winkelen, dat de gemeente opriep om het bezoek aan het centrum uit te stellen.

Opnieuw Catshuisberaad

Een groot deel van het kabinet komt zondag voor een extra ingelast corona-overleg bijeen in het Catshuis. De premier, de drie vicepremiers en zes ministers laten zich door RIVM-directeur Jaap van Dissel bijpraten over het stijgende aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. Op tafel liggen zwaardere maatregelen die mogelijk kunnen worden ingezet in de strijd tegen de verspreiding van het virus.
Het Outbreak Management Team (OMT) met deskundigen, dat het kabinet adviseert, is al bij elkaar geweest om de laatste ontwikkelingen te analyseren. Naar verwachting volgt deze week, mogelijk dinsdag al, een nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge, laten bronnen weten.
Rutte hintte vorige week al op extra maatregelen als de besmettingscijers niet zouden dalen. Wat het voor ingrepen zouden zijn, wilde hij nog niet kwijt maar hij liet woensdag in de Tweede Kamer doorschemeren dat het kan gaan om maatregelen in het onderwijs of voor niet-essentiële winkels.

Bijna 9200 nieuwe coronagevallen

Het aantal nieuwe coronagevallen is voor de derde dag op rij gestegen. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 9182 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het RIVM meldde vrijdag 8894 nieuwe gevallen en op donderdag bijna 8800. Het zijn de hoogste aantallen sinds eind oktober, de eerste dagen na de piek van de tweede golf. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 53. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Zulke informatie wordt soms wat later doorgegeven.

Druk in Den Haag en Leiden

De gemeente Leiden roept mensen op om het bezoek aan de binnenstad uit te stellen. Het is te druk in de stad en daarom vraagt de gemeente om op een rustiger moment de aankopen te doen.
Ook in Den Haag is het druk. Op foto's is te zien dat het vooral op de Passage, het Spui en op de Grote Marktstraat druk is. Voor de Primark staat een meterslange rij met mensen die naar binnen willen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is de drukte 'beheersbaar'. 'Iedere twee uur maken we de balans op', vervolgt ze. 'We hebben de openbare toiletten gesloten en in de rijen voor de winkels wordt de anderhalve meter afstand goed in acht genomen.'

IC-voorzitter Gommers uit stevige kritiek op coronabeleid

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en lid van het Outbreak Management Team (OMT), is zeer kritisch over de corona-aanpak. 'We hebben heel hard gewerkt, ons best gedaan. Maar het testbeleid had beter gemoeten, we keken met te smalle blik naar de crisis, ook binnen het OMT. De landelijke patiëntenspreiding werkt knudde', zegt hij in een interview met het AD.
Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers
Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers © ANP
Het OMT-lid stelt dat er ook sneller moet worden ingegrepen als het virus oplaait. 'Ik ben een ongeduldige intensivist natuurlijk, maar ik snap er niks van: eerst is er kabinetsberaad op vrijdag, op zondag in het Catshuis is er weer overleg en dan moet het tot dinsdag duren tot er een besluit valt dat weer later ingaat. Het virus houdt daar geen rekening mee. Als ik zolang twijfel op een IC dan is een patiënt al overleden.'
Gommers zegt dat premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid anders zouden moeten omgaan met de persconferenties die ze houden over het coronavirus. 'Tijdens de persconferenties komen telkens alleen maatregelen, maar er komt geen echt verhaal. Ik gun de ministers dat ze meer doen wat ik doe. Het is nu allemaal weinig transparant. Er is een routekaart voor lockdown-maatregelen, maar hoe we afschalen is niet duidelijk. Ik weet niet waarom dat ontbreekt, misschien vrezen ze dat ze met meer uitleg ook meer munitie aan de oppositie geven?'

Meer dan 10.000 sterfgevallen en 600.000 besmettingen door corona

Het officiële dodental door de corona-uitbraak in Nederland stijgt tot boven de 10.000. Die grens wordt vermoedelijk op zaterdag gepasseerd, en anders op zondag. Bovendien zal het aantal positieve tests waarschijnlijk zaterdag uitkomen boven de 600.000.
Sinds het begin van de uitbraak in februari zijn 9967 sterfgevallen geregistreerd. De laatste weken komen er gemiddeld ongeveer 50 sterfgevallen per dag bij. Dit zijn alleen de mensen bij wie het virus is vastgesteld en die als gevolg daarvan zijn overleden. Het werkelijke dodental zal hoger liggen, omdat er ook mensen aan het virus zijn overleden zonder dat ze ooit zijn getest.
Rotterdam telt de meeste sterfgevallen. Zeker 627 inwoners van de Maasstad zijn aan corona overleden. In Amsterdam zijn 447 sterfgevallen geregistreerd, in Den Haag 381 en in Tilburg 213.
De 100.000e coronabesmetting in Nederland werd gemeld op 23 september, dag 210 van de uitbraak. Op 26 november, de 274e dag van de coronacrisis, volgde de half miljoenste positieve test. Het totaal aantal vastgestelde coronagevallen stond vrijdag op 594.543. Zaterdag is dag 290.

'Twee derde wil gehele lockdown om toenemend aantal besmettingen'

Twee derde van de Nederlanders vindt dat Nederland een paar weken in lockdown moet vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen. Dat meldt Hart van Nederland, dat ruim 4600 deelnemers van het Hart van Nederland-panel erover ondervroeg. Een lockdown wordt door de meerderheid van de ondervraagden gezien als de beste oplossing nu de besmettingscijfers niet dalen.
Nederlanders lijken bereid te zijn om het een en ander in te leveren, schrijft Hart van Nederland. Zo’n 71 procent heeft het ervoor over om de feestdagen alleen thuis door te brengen, als dat de verspreiding van het coronavirus stopt. Bij panelleden boven de 50 jaar is die bereidheid iets hoger, 81 procent.

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.