Meerderheid fractie Forum voor Democratie Zuid-Holland verklaart zich onafhankelijk

Provinciehuis Zuid-Holland
Provinciehuis Zuid-Holland © Archief
REGIO - Vijf van de zeven statenleden van de fractie Forum voor Democratie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben zich onafhankelijk verklaard. Dat laten de desbetreffende statenleden weten in een persverklaring. Volgens de statenleden, onder wie fractievoorzitter Matthijs Sandmann, 'is het lidmaatschap van Forum voor Democratie niet langer verenigbaar met de oorspronkelijke idealen van de partij'.
Naast Sandmann gaat het om de statenleden Rien Lutmers, Michiel Hoogeveen, Leendert Verheij en Rob Weber. Zij zullen een nieuwe groep vormen samen met de al eerder opgestapte fractieleden Toine Beukering en Bob van Pareren. Fractievoorzitter Sandmann liet na de breuk met Beukering en Van Pareren weten de ontwikkelingen in de partij eerst af te wachten en dan een beslissing over de toekomst te nemen.
Die ontwikkelingen kwamen vrijdag, toen grondlegger van de partij, Thierry Baudet, een referendum over zijn positie won. Driekwart van de leden van Forum voor Democratie die hebben gestemd, geven aan dat ze hem als partijleider willen, meldde de partij op Twitter. De partij stelt dat ruim 80 procent van de leden zijn stem heeft uitgebracht. Het referendum verliep allesbehalve vlekkeloos en verschillende FVD-politici spraken zich er tegen uit.

Trouw aan idealen

Nu hebben de statenleden in Zuid-Holland alsnog besloten te breken met Forum van Democratie en onafhankelijk verder te gaan. 'De fractie Zuid-Holland blijft trouw aan de idealen in het originele programma. Een gezonde leefomgeving, zonder biomassacentrales, windturbines en zonnepaneelvelden. Lagere provinciale belastingen voor iedereen en een echte oplossing van het woningtekort', staat te lezen in de persverklaring.